top of page

LEDARE: JULENS TOPPLISTA

Uppdaterat: 3 jan.

Nu när julen närmar sig, har vi på Lösnummer känt att vi också vill komma i julstämning på allra bästa sätt. Vad passar då inte bättre än en topplista över de mysigaste och mest stämningsfulla sakerna som inträffar för många under december månad?10. MAT & DRYCK

Bortsett från tomtar och klappar, spelar maten och drycken en stor roll under julen för många. Att få knäcka årets första julmust och njuta av en nygräddad lussebulle är något som verkligen får en att hamna i julstämning. Inte för att tala om julbord med köttbullar, Jansson och sill. Den enda nackdelen är att man drunknar i rester fram till trettondag jul och undviker allt i julbordsanda fram till påsk, när det är dags för ett nästan exakt likadant “bord” igen.


9. JULMUSIK

Detta kan nog vara det första man märker av när julen närmar sig. Tonerna av samma julhits som spelats i alla år, dyker upp i alla butiker och caféer. Det är något man ständigt har under december för att påminna sig om att det snart är jul. Så fort det är dags för bakning, pyntning eller något i den riktningen, slår man på julmusik för att göra hela aktiviteten ännu lite mysigare. Liknande till maten är man dock rätt klar med julmusiken i slutet av december månad.


8. JULFILMER

När jag skriver “julfilmer”, pratar jag inte nödvändigtvis om alla storfilmer som gjorts i julsyfte. Jag menar också Kalle Anka, Karl Bertil Jonssons julafton och Svensson Svensson som går varje julafton. Just de programmen och filmerna är sådana man sparar lite extra på, just för att avnjuta dem på julaftonskvällen. Det hör liksom till att det, en gång om året, skaver lite i öronen när Askungens möss skrålar på TV'n och att schackfärgen i tomtens julverkstad blir ett stående skämt runt om i landet. Sedan är såklart klassiska långfilmer som Ensam hemma och Grinchen bara två exempel på sevärda filmer att slå på närsom under december.7. JULBAKET

Det är nog julbaket man har mest minnen från som liten. Att leka runt med pepparkaksformar och trycka i sig det mesta av degen, så man inte orkar de nybakade kakorna sen. Detta gäller även lussebullarna. Trots att degen inte var i närheten så god som pepparkaksdeg, var det en oskriven regel att trycka i sig den också. Slutligen får man inte glömma monteringen av pepparkakshus. Man har säkert byggt ihop ett 20-tal pepparkakshus genom åren, där det ena sett värre ut än det andra. Det har dock aldrig spelat så stor roll, det tillför nästan lite att taket alltid är delat i två och att glasyren bråkar.6. JULHANDLINGEN

Julhandlingen har alltid varit en stor höjdpunkt under julen. Att få tänka till lite och köpa något med en baktanke för att, antingen roa, eller göra personen som ska få julklappen glad. Bara att få gå runt i alla affärer som är täckta i juldekorer är, i sig, något som gör hela handlingen mer speciell än en vanlig tur på stan. Jag som är stockholmare i grunden, har också haft traditionen att kolla på julskyltningen vid NK varje år, emellan handlingen. Trots att målgruppen för julskyltningen är ungefär 2-5 år, är det ganska mysigt att titta förbi och se vad temat är för året.
5. JULMARKNADER

Redan i mitten av november ser man att folk klickar i att de är intresserade av alla sorters julmarknader. Det känns som att det också är någon slags inledningsfas i december som sätter lite standarden för julkänslan man har resten av december. Att gå runt i Wadköping och kolla på olika glöggsorter, knäck och annat smått och gott, för att sedan avsluta med varm choklad innan man beger sig hem i värmen för att tina upp.4. JULRIMMEN

Att rimma på sina julklappar är något jag rekommenderar alla att göra! Det är inte bara kul att knåpa ihop rimmen i sig, utan också att få läsa upp dem på julafton. Det konstiga är att ju svårare julklapp, desto bättre rim blir det. Man får göra det till en rolig grej och ha en rejäl glimt i ögat för att göra rimmet roligt, samtidigt som man inte avslöjar vad paketet innehåller. Gör därför inte som min gode väns pappa och skriv “God jul Anna, här får du en stekpanna”, då har du missförstått vitsen med julrim och borde istället enbart hålla dig till “God jul".


3. JULGRANEN

För att fortsätta på anekdotspåret, slog nog julgranens entré både bakning och marknader. Vi har hela mitt liv haft en plastgran (som för övrigt barrar), och hela grejen med att veckla ut varenda gren och få upp tonvis med dekorationer är något jag, än idag, längtar till. Att duka fram julfika samtidigt som man står på en stol i ett desperat försök att fästa stjärnan på den trasiga grantoppen som pappa lagat med buntband.


2. UPPESITTARKVÄLLEN

Dan för dopparedan bänkar man sig framför TV’n för att spela bingolotto med hela familjen. Uppesittarkvällen är höjden av just myspys enligt mig. Sitta och pricka för Bertil 10 och hoppas på miljonvinsten, men sluta upp med en sverigelott. Det är något man kan göra tillsammans och, lite oseriöst, beklaga sig över. Man må vara helt slut efteråt och kämpat med att hålla ögonen öppna framåt slutet, men det är ändå en liten tradition som man aldrig vill sluta med.


  1. JULAFTONS MORGON

På en klar förstaplats har vi julaftonsmorgon. När man var liten vaknade man vid 05 och kollade i strumpan direkt för att se om tomten hade lämnat en leksak. I vuxen ålder kliver man upp i morgonrock och tofflor, gör en ordentlig julfrukost och kollar på nyhetsmorgon till doften av nybryggt kaffe. Det är liksom starten på hela julfinalen som får sitt avslut sent på kvällen.


Skribent: Fanny Huss

Fotograf: Fanny HussComments


bottom of page