top of page

”Savoykålstacos, blomkålspizza och pyttipanna”

Green Kitchen Stories är minst sagt en mix av både när och fjärran. De vegetariska recepten är färgstarka, inspirerande och spännande. Författarna visar att det vare sig behöver vara svårt eller krångligt att tänka nytt och vidga sina matmässiga vyer.

Allt började i Rom. Det var där, på ett dansgolv bredvid Tibern, som David Frenkiel och Luise Vindahl för första gången möttes. Smakerna gifte sig med varandra och deras gemensamma resa tog sin början – en resa som i stor utsträckning blev kantad av mat. Sedan länge driver de den internationellt kända matbloggen Green Kitchen Stories, som fokuserar på goda, nyttiga vegetariska rätter av råvaror som är i säsong. Nu kommer även kokboken med samma namn och den verkar bli en lika stor succé som bloggen. Inte minst talar de slutsålda upplagorna sitt tydliga språk. Och det är lätt att förstå konceptets popularitet. För det är otroligt läckra recept. Både välkända och nya råvaror dyker upp i de många spännande rätter som samsas i Green Kitchen Stories. Det är just det som är så kul, att de visar hur vegetarisk mat går att variera och experimentera med på många oväntade sätt.

Savoytacos, pizza med botten av blomkål och crêpes av kikärter är bara några av recepten som Frenkiel och Vindahl bjuder på. I nio välfyllda kapitel – med rubriker så som En sund start, På morgonen, Mat på väg, Familjemiddagar och Munsbitar – trängs en mängd olika rätter. Tidsåtgången liksom längden på ingredienslistan varierar, vilket gör att det går att välja sin egen ambitions- och svårighetsnivå. Fotografierna gör dessutom sitt till för att väcka lusten att ställa sig vid spisen. Det syns också att författarna inspirerats av flera av världens kök när de satt samman sin receptsamling. Här trängs svensk pyttipanna med danskt rågbröd, asiatisk tom kha tofu med italiensk pizza. Också detta bidrar till att boken andas nytt och fräscht.

Det märks att Frenkiel och Vindahl brinner för matlagning. Det går igen i såväl de recept som tips som de förmedlar genom boken. De visar att vegetariska recept och att använda naturliga råvaror inte behöver vara svårt eller krångligt. Att många av recepten dessutom är fria från gluten är också det något värt att nämnda. Helt enkelt inspirerar Green Kitchen Stories till att prova nya rätter i köket och att vidga sina gastronomiska vyer bortom de traditionella, kanske lite väl beprövade, vardagsrätterna.

Titel: Green Kitchen Stories: läckra vegetariska vardagsrecept Författare: David Frenkiel och Luise Vindahl Genre: Kokbok Utgiven: 2014 Förlag: Norstedts

/ Emelie Bröms Skribent

2 visningar

Comments


bottom of page