top of page

Samhällskritik i lagom dos för alla åldrar

Med träffsäkra beskrivningar och ett enkelt språk får vi följa Day och June på deras flykt från Republiken i den andra boken i Legendtrilogin, Prodigy. Paret flyr till Las Vegas och Patrioterna i hopp om hjälp, men kan Patrioterna verkligen hjälpa dem eller blir June och Day bara två brickor i ett politiskt spel och i kampen om makten?

En dryg vecka har gått sedan John, Days bror, blev avrättad av Republiken i tron om att han var Day. Samtidigt har June har gått från att vara Republikens mest lovande soldat till dess mest eftersökta förrädare. Tillsammans flyr paret mot Las Vegas och mot Patrioterna – en grupp rebeller som länge jobbat för att störta Republiken – i hopp om hjälp. Vad de inte vet är att Patrioterna har en helt annan plan för June och Day.

Prodigy är den andra boken i den dystopiska trilogin om June och Day och precis som i första boken, Legend, är språket enkelt men samtidigt träffsäkert i sina beskrivningar. Karaktärerna utvecklas och vi får bland annat följa June som själv blir förvånad över känslor hon inte förstår. Boken har dock tendenser till att vara ett kärleksdrama som ibland kan bli för mycket. Det balanseras tack och lov upp, med nöd och näppe, med hjälp av ingående beskrivningar av samhället, kriget och de listiga, elaka och rebelliska karaktärer vi stöter på.

Boken påminner om rätt och fel med sina inslag av politik. Jag kan inte annat än att tänka att Prodigy bara är en i raden av de samhällskritiska böcker som finns i bland de populära böckerna för unga vuxna som exempelvis Hungergames och Divergent.

I det stora hela är det en bra och spännande bok. Den ödslar ingen tid vid tråkiga segment eller utdragna dialoger och den suger in mig i berättelsen direkt då den tar vid där Legend slutar. Jag är imponerad av hur välskriven och intressant fortsättning är. Det är inte bara en upprepning på föregående bok. Marie Lus språk, och Katarina Falks översättning, gör läsningen behaglig. Prodigy är en bok som jag starkt kan rekommendera för alla unga och vuxna som gillar vill ha en lättsam läsning. Starta bara med bok ett.

/ Amanda Ankarhem Skribent

0 visningar

Comments


bottom of page