top of page

Reportage: Student och elitidrottare?

Damallsvenskans säsong närmar sig sin upplösning och på KIF Örebros sista hemmamatch kommer Örebro universitet medverka och synas för att stötta den lokala damfotbollen. I laget spelar dessutom två sjuksköterskestudenter som balanserar sina heltidsstudier med elitidrottande. Hur går det ens till? Och vilket stöd ger universitetet studenter som dessa?

Efter en regnig träning i oktobermörkret möter Lösnummer först Maja Regnås i ett rum på Behrn Arena. Hon är en 20-årig försvarare som under säsongen etablerat sig i KIF Örebros startelva. Statistiken vittnar om att hon med ett undantag spelat alla säsongens matcher och dessutom gjort sina två första mål i Sveriges högsta serie. Något Maja verkar nöjd med.

– Förra säsongen spelade vi i Elitettan och där startade jag också större delen av matcherna. Men det är ju verkligen upp en nivå till allsvenskan, det är verkligen inte samma sak. Jag hade förhoppningar på säsongen såklart men det kunde gå hur som helst. Så det är ju väldigt positivt att det gått som det har gått, berättar hon om sitt egna år.

Två matcher återstår av säsongen när intervjun görs, en bortamatch mot Kungsbacka DFF och det avslutande mötet mot Linköpings FC den 26 oktober. Matchen mot tabelljumbon Kungsbacka slutade med seger för KIF Örebro med hela 1-5 och Maja Regnås nickade dessutom in sitt tredje mål för säsongen. KIF Örebro ligger därmed åtta i tabellen inför årets sista match, medan FC Rosengård redan säkrat SM-guldet. Gällande egna lagets insats i år säger Maja så här:

– Det har inte gått så bra på sistone men det har varit en lång säsong där vi gjort ett bra första år. Vi får inte glömma att vi är nykomlingar och har rätt så många nya ansikten i laget. Så vi har ändå åstadkommit mycket!

KIF1

Maja kommer från Örebro och har spelat i två klubbar: Moderklubben IK Sturehov och KIF Örebro, där hon år 2015 började i talanglaget F19. Därifrån arbetade hon sig uppåt till A-laget. För ett drygt år sedan började hon dessutom på sjuksköterskeprogrammet på Örebro universitet, där Maja nu gör sin tredje termin. Och balansen mellan studier och fotbollen medför sina utmaningar. – Både att studera och att elitidrotta är mycket för sig. Våra träningar är ju på tider som ibland är schemalagd skoltid och då gäller det att jag har förståelse från lärare och tränare – och det har jag! Sen blir det ju mycket eget ansvar såklart. Framförhållning och disciplin krävs för att få ihop det. Det är jäkligt hektiskt ibland, erkänner Maja.

En annan i liknande situation är Ann-Sofie Gripenberg, KIF Örebros 19-åriga tredjemålvakt. Hon är dessutom förstemålvakt i just F19-laget där talangerna kämpar för att gå samma väg som bland annat Maja Regnås. Ann-Sofie tog dessutom beslutet att i vintras flytta till Örebro efter att ha spelat på Åland där hon kommer ifrån.

– Jag flyttade för fotbollens skull, men med studieplatsen jag också fick blev det en win-win-situation, berättar hon. Ann-Sofie läser inte samma termin som Maja, utan började sjuksköterskeprogrammet i vintras vilket innebär att andra terminen är påbörjad. – Jag har själv varit ganska mycket skadad och så finns det sjukdomar inom familjen så jag har redan varit mycket på sjukhus i mitt liv. Så jag vet hur miljön är och hur dåliga folk kan vara som arbetar inom vården. Det vill jag ändra på och istället hjälpa människor, förklarar Ann-Sofie.

Säsongen för F19 är redan avslutad, både i praktiken och i Ann-Sofies huvud. Att de slutade femma i sin tabell visste hon inte ens om. – Vi skulle vilja komma etta eller tvåa för att komma med i slutspelet, men när vi visste att vi inte skulle göra det så spelar tabellen inte någon stor roll. Lite segt att det blev så, anser Ann-Sofie om säsongen.

Att vara tredjemålvakt i A-laget innebär såklart en annan roll. Ann-Sofie är i regel inte ombytt på matcherna men finns hela tiden nära laget där hon kan stötta och coacha lagkamraterna. – Jag flyttade hit för att få mer speltid, och det har jag fått med F19. Jag jobbar vidare! I A-laget är det två jättebra målvakter i Mimmi och Dani (Mimmi Paulsson-Febo och Danielle Rice) – så jag har utvecklats jättemycket av att träna med dem. Det har funkat hur bra som helst! Jag är nöjd men det är klart att det alltid hade kunnat gå bättre, säger hon.

KIF2

Som elitidrottande student finns stöd att ta del av från universitetet, något som både Maja Regnås och Ann-Sofie Gripenberg gjort. Örebro universitet har avtal med riksidrottsförbundet och är ett så kallat Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL). Elitidrottaren ansöker om stöd hos sitt idrottsförbund (ex. Svenska Fotbollsförbundet) som sedan vid godkännande tas med till universitetet. Det framgår av universitetets hemsida att dessa studenter kan få viss hjälp med schemaläggning, planering, förtur till praktikplatser m.m. Studenten uppmanas dock att själv sköta mycket av kontakten med lärare, studievägledare, kursansvariga och examinatorer. – Det har hjälpt, berättar Ann-Sofie Gripenberg. Jag visste inte att det fanns att förrän jag flyttat hit. Då pratade jag med Maja och hon sa att jag skulle söka det!

Kring damfotbollen finns det ständigt en överhängande diskussion om jämlikhet och jämställdhet. Majas och Ann-Sofies sport kantas inte sällan av politiska diskussioner kring orättvisor. Spelarna i Damallsvenskan tvingas i stor utsträckning jobba eller studera för att försörja sig medan herrarna på samma nivå inte behöver det. Många av de största spelarnamnen i Sverige, så som Nilla Fischer, tar rollen som opinionsbildare. Men är Maja och Ann-Sofie sådana spelare som gärna tar efter och engagerar sig i denna kamp utåt? Eller lämnar de hellre det åt andra just nu?

– Egentligen vill man bara fokusera på fotbollen. Jag är lite mittimellan. Men absolut stödjer man allt arbete som görs, berättar Ann-Sofie. – Jag har mycket åsikter och så men jag är också realistisk kring hur läget är, menar Maja. – Om jag ska börja lägga allt för mycket energi på de frågorna så funkar det inte för mig. Det är otroliga orättvisor och all respekt för de spelare som orkar dra det lasset och engagera sig.

Några som försöker göra sin del i att uppmärksamma damfotbollens förutsättningar är just Örebro universitet. På säsongens sista hemmamatch mot Linköpings FC ska universitetet synas på Behrn Arena och KIF Örebro bjuder universitetets personal och studenter på gratis inträde.

– Att stötta damfotboll går helt i linje med universitetets samhällsuppdrag och vision. Vi ska inte bara skapa bra forskning och utbildning, utan även bidra till utvecklingen mot ett mera jämställt samhälle, berättar Sara Arvidson, kommunikationschef på Örebro universitet. – Fotboll är världens största sport med mångmiljardbelopp i omsättning, där en mycket liten del går till kvinnor, som då inte kan leva på fotbollen utan tvingas jobba med annat bredvid. Då är det svårt att utvecklas till proffs, öka publiksiffror m.m. och det blir en ond cirkel. Därför vill vi stötta det allsvenska laget i vår universitetsstad!

– Jag hoppas såklart vi kan bjuda på en underhållande match och kunna ta tre poäng! Men också att vi får bra stöd av publiken och att vi känner studentandan, uppmanar Maja Regnås.

KIF3

Matchen mellan KIF Örebro och Linköpings FC spelas på lördagen den 26 oktober kl. 15:30. Biljetter för studenter och universitetspersonal finns att hämta i Örebro studentkårs reception mellan 10:00-13:00 under hela veckan.


bottom of page