top of page

REPORTAGE: Familjepusslet på turné genom Europa.

Det kom ett mejl till redaktionen. -Hej, Terese här. Tänkte dra ut i Europa med familj och husbil samtidigt som jag läser min sista termin. Tänkte det vore intressant att skriva om?


Mer behövde jag inte läsa. Nyfiken på vad detta kunde bli kastade jag mig över Terese och hennes situation, om man nu kan kalla det så. Vad som sedan blev var något annorlunda. Det blev en text om en krånglande motor och utmaningen att resa med familjen. Där varje pusselbit behöver läggas rätt för att vardagen, skolarbetet och familjelivet ska skapa den där drömresan hon längtat efter.Första gången jag hör av mig till Terese har husbilen redan börjat rulla. Hon, hennes man Jonathan och deras två barn har lämnat Grythyttan där hon läser sommelier och måltidkreatörsprogrammet. En kursomläggning och en distanskurs i ölbryggning via Borås Universitet möjliggjorde det som de pratat om länge där hemma. Stuva in make, barn och solstolar i en hemmasnickrad husbil och bege sig ut på kontinenten.


Destination: Europa.


Planen är att möta upp Terese föräldrar i Valencia. På vägen dit kommer familjen att stanna på platser som de båda en gång i tiden haft som hem. Terese och hennes man har nämligen bott åtskilt utomlands tidigare. Hon i Berlin och han i Barcelona. Två platser med rätt så stora kontraster jämfört med den ”hytta” som de lämnat bakom sig.


-    Jag har drömt om att flytta in i en bil redan innan jag träffade min man och planerna har funnits kvar sedan vi träffades. Vi har varit nära att göra den här resan flera gånger men saker har kommit emellan. Pandemi, nytt jobb och barn har gjort att vi skjutit på det. Men i somras slog det oss att jag kan ändra min utbildning och läsa på distans samtidigt som min man är pappaledig med Frans. Så vi tog hem Alvar från förskolan, började leta efter bil och spenderade hösten med att renovera.


 

”Grythyttan är fint men ingen metropol direkt”


Bland det första som slog mig när jag fick höra om Terese och hennes resa var varför? Varför lämna den trygga vardagen och bege sig ut med två små barn på en roadtrip i Europa?-    För att det är roligt! Jag har rest mycket hela livet men på grund av corona så har vi behövt hålla oss hemma ett tag. Till slut började det klia i oss båda två av att vara på samma plats för länge. Vi är också lite tokiga båda två och gillar projekt av olika slag. Under pandemin köpte vi ett litet torp från 1700-talet för att renovera upp. Det var både roligt och lärorikt men nu var det dags att se något nytt och upptäcka andra kulturer. Grythyttan är fint men ingen metropol direkt.

 

Men en drömresa blir ju sällan  som man tänkt sig. Terese berättar att resan till en början gått bra men att de nu har stött på problem innan de ens lämnat landet. Motorn krånglar och det behöver lösas innan resan rullar vidare.


-Vi hann bara 15 mil innan vi fick motorproblem. Jag och barnen stannade hos mina föräldrar några dagar medan min man och svärfar plockade isär halva motorn, städade ur och satte ihop den igen.


En ombyggd lastbil från 1976 är kanske inte det alla tänker sig när man ser en husbilstripp i Europa framför sig, men här var det Jonathan som insisterade.


-    Min man är väldigt motorintresserad och kan fixa det mesta. Ett av hans krav var att det skulle vara en gammal bil för att de är enklare att fixa med själv, utan att behöva lämna in på verkstad.


Jakten på friheten


Ju mer jag hör från Terese och hennes resa så blir det mer självklart varför hon och Jonathan valt att göra något som detta. Något där andra hade tvekat och valt det trygga alternativet på hemmaplan. De båda två tycks vara personer som kan slå sig ner och bygga bo på en plats,samtidigt som de ibland behöver få flyga fritt. Om det är ett gammalt torp som rustas upp eller en husbil som kör fram genom Europa spelar mindre roll. Det viktiga är att få känna frihetskänslan.  


 Terese fortsätter,


-Jag gillar att vara student för att det ger stora möjligheter att lägga upp tiderna själv. Studietiden ser jag som en möjlighet att hinna med att göra massa andra saker som jag vill göra i livet. På ett heltidsjobb som jag haft tidigare hinner man nästan inget annat än att arbeta.


Med både småbarn och skolarbete går det att fråga sig om det faktiskt kommer finnas tid för att den där semesterkänslan ska infinna sig? Om man kan ha den där dagen när det är helt okej att bara vara. När man kan ta sitt pick och pack, gå ner till stranden och spendera dagen där utan att ägna en tanke åt vad klockan visar.


-Har man någonsin semester med två småbarn? Vi får helt enkelt se hur vi löser det i sommar men för tillfället känns vardagen så rolig att det inte behövs någon semester, och det är väl ett mål med hela livet tänker jag. Planen har hela tiden varit att resa hem när det är dags för examen men det lutar mer och mer mot att vi lämnar bilen, flyger hem för att sedan fortsätta resa hela sommaren. Men vi tar det som det kommer. Halva nöjet är friheten i att inte ha någon plan.
När jag skriver de här raderna befinner sig Terese och hennes husbil utanför Montpellier. En fransk stad som möter medelhavet längs med den södra kustremsan. Kanske har det där motorproblemet vägrat försvinna? Kanske har allt rullat på som vanligt? Jag hoppas i alla fall att de bitar som lagts på plats hittills, passat perfekt för Terese och hennes familj.  

 


Mer om Terese Bergströms drömresa här: @familjenpaluffen på Instagram.


Reporter: Elias Thell

Foton: Terese Bergström79 visningar

コメント


bottom of page