top of page

Reportage: ”Det är viktigt att ta stunden och vara med sig själv”

Jag befinner mig i Långhuset på campus och har slagit mig till ro vid ett ledigt bord utanför Studentcentrum. Det är fler studenter som har liksom mig valt att nyttja denna mindre arean av Örebro universitet, en tidig oktoberdag. Till skillnad från de övriga Örebrostudenterna inväntar jag spänt på en speciell medstudent. Denna student är vad jag skulle kalla en mångsysslare: driver eget företag samt studerar på heltid inom GIH. Hon ska nu träffa mig för att berätta mer om sin passion – yogan, som hon ser saknas hos flera av oss medmänniskor. Hennes namn är Frida Wirsén.

Hur fick du upp intresset för yoga? – Redan vid 13-årsåldern introducerade min mormor mig för yogan. Jag hade tidigare tränat mycket, bland annat tränade jag gymnastik och dans. Däremot, krävde båda dessa sporter ofta en hög prestation för att lyckas medan yogan är mer tillåtande. Yogan tillåter en att få vara, och en känner ett helt annat lugn efter ett yogapass. Jag vill att fler ska anamma detta lugn och självmedvetande, då jag märker ett stort behov av detta bland människor, svarar Frida.

Berätta mer om den yoga du utövar, skiljer den sig från andra yogametoder? – Ja, den skiljer sig. Från grunden har jag gått som lärling av en guru från Indien. Den yoga jag utövar från grunden heter bhakti men jag utövar även andra yogainriktningar: hatha, yin och vinyasa, berättar Frida. Till skillnad från andra yogametoder är de jag utövar mindre strikta och ger därmed utövaren bättre förutsättningar, för att finna ett inre lugn och känsla av att vara närvarande i nuet.

Varför valde du att bli yogainstruktör? – Jag ser som sagt att människan har ett behov av att infinna mer lugn i sin vardag, då vi lever idag lever i en alltmer stressfylld vardag – det är ofta att folk glömmer bort att stanna upp och leva i. Med min yoga vill jag bidra med att fler hitta ett lugn i en stressig i miljö. Det är oändligt med intryck vi blir matade med idag genom mobiltelefoner, sociala medier och trender. Människor behöver yogan som mest i miljöer som dessa, för att kunna våga lyssna på sig själva mer.

Hur balanserar du studier med ditt intresse för yoga? – Jag skulle säga att det är just tack vare yogan. Att utöva yoga är inte en sidoaktivitet utan mer av en livsstil, genom att jag sätter mig och praktiserar yoga i en timme får jag mycket energi tillbaka till att möta vardagen, förklarar Frida. Yogan är definitivt en prioritet i mitt liv.

Vad kan man som intresserad student göra för yogaövningar hemma, och kommer du hålla i några pass under den närmsta tiden? – Alla övningar kan göras hemma. Jag rekommenderar att genom litteraturläsning få en inblick i vilken yogapraktik du känner passar dig bäst, sedan är nästa steg att börja praktisera, införskaffa en bra yogamatta och börja öva! Det går även att gå ihop ett kompisgäng och hyra in en yogainstruktör – detta brukar vara ett populärt val. Håll utkik i ”Dom kallar oss studenter”, där brukar jag dela olika yogaevent, som jag håller i. Just nu är jag aktuell med två event: Ett på slottet den 29 oktober, där vi kommer utöva ’spökyoga’ och bli lite ’wild and crazy’, samt ett på Elite Stora Hotellet 3 november, där pengarna enbart går till Barncancerfonden. Eventen är olika uppbyggda, då jag kommer instruera olika yogapraktiker av de yogainriktningar jag utövar. Jag hoppas att vi syns där, avslutar Frida.

Foto: Pressbild

bottom of page