top of page

Prag – det plånboksvänliga resmålet

Billig mat och hotell. Kultur runt varje hörn. Fantastisk utsikt över en klassisk kultur som fortfarande lever vidare. Dessa är bara några skäl till varför du som student ska besöka Prag.

Tjeckiens huvudstad Prag låter kanske inte som ett självklart resmål för en fattig student. Det finns inga stränder, solen skiner nödvändigtvis inte och det är bullrigt med fulla spårvagnar och kamerabärande turister. Alla turister har däremot åkt till Prag av ett skäl – kulturen.

Du behöver endast stanna upp på en av de många broarna som går över kanalen Vltava, som rinner genom Prag, för att övertygas om stadens kulturella värde och skönhet. De klassiska hustaken varierar i kulörer och former som tillsammans bildar en utsökt komponerad siluett som omringar staden och ger den en tidlös känsla. Att vandra mållöst runt i de judiska kvarteren i närheten av alla synagogor kan låta som en trist turistutflykt men i Prag är det som balsam för själen. Det är gratis, det är vackert och det är fullt av liv och historia. En mening som sammanfattar Prag ganska väl.

Det kulturella slutar inte vid arkitekturen utan är snarare bara början. Runt varje gathörn finns det någonting musikrelaterat. Det kan vara en klassisk konsert i en stor kyrka, en nyöppnad jazzklubb eller en talangfull gatumusikant. På varje bro finns ett jazzband som spelar för entusiastiska turister. Musiken färdas till och med på båt. ’The Jazz Boat’ för att vara mer exakt med tillhörande tre rätters middag och god dricka. Klockan halv nio varje kväll kan man besöka jazzbåten för en romantisk afton på kanalen för endast 300 tjeckiska koruna, ungefär 100 kronor.

Två litterära jättar som kommer från Prag är Franz Kafka (känd för böcker som Förvandlingen och Processen) och Milan Kundera (författare till Varats olidliga lätthet). Detta bidrar till många kända turistattraktioner som exempelvis Kafka museum där man för en billig penning kan få en inblick i Kafkas liv i Prag. Om det litterära inte faller en i smaken så kan man istället besöka John Lennon Wall – eller varför inte vandra över den kända Karlsbron som leder vägen rakt in i shoppingdistriktet.

När det kommer till boende så är utbudet enormt. Det finns allt från vandrarhem till lyxiga hotell. Ett tips är att satsa på något billigt hotell med prisklassen 1 200 kronor för fem nätter, gärna i utkanten av centrala Prag. Att bo i centrala Prag kan kosta dubbelt eller tredubbelt så mycket och de billigare hotellen erbjuder oftast lika bra service. För transport finns det tunnelbana och spårvagn så det är inga problem med att ta sig in eller genom staden.

Så varför ska du som fattig student besöka Prag? Prag kan göra en människa mer kulturell än vad du själv trodde var möjligt. Utöver den vackra miljön finns kulturen överallt och till bra pris. Ölen, som Prag delvis är känd för, kostar 20 svenska kronor och smakar himmelskt. Kostnaden på upplevelser, båtturer, mat, konserter och även biobesöken är det som gör Prag till ett vinnande resmål. Vare sig du åker med partnern, kompisgänget, familjen eller bästa vännen så är du garanterad en resa till en stad du inte hade någon aning om att du skulle komma att älska.

/ Clara Ivemyr Strömberg Skribent och fotograf

0 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Reportage: Utbytesstudier i oroliga Hongkong

Under sensommaren och hösten har det rapporterats mycket i media från situationen i Hongkong. Skildringarna har varit många kring demonstrationer och en förändrad säkerhetssituation. Örebrostudenten E

Commenti


bottom of page