top of page

LÖSNUMMER TESTAR: Jobba på Timebeer

Konceptet Timebeer är lika enkelt som genialt – en öl eller cider kostar lika mycket som klockan. Vid öppning kl. 16:00 kostar öl eller cider just 16 kr för att sedan öka i pris med en krona per timme. Lägg till musikquiz, god mat och härligt häng och du förstår varför torsdagspuben på Örebro Kårhus är så populär och efterlängtad av många när veckan närmar sig sitt slut. Men för att den ens ska kunna genomföras krävs det också, precis som till Kårhusets övriga verksamhet, att studenter ställer upp och arbetar.

Har du aldrig tidigare tagit chansen att jobba på Kårhuset och är nyfiken på hur ett typiskt arbetspass går till? Vill du veta vad Lösnummer tyckte om kvällen? Du har kommit till precis rätt text, för här kan du både i text och bild följa med under dagen då vi bemannade Timebeer!

 

1. Uppstart

Timebeer är uppdelat i två arbetspass, där Lösnummer valde det tidiga passet. Det hela börjar med att vi skriver upp oss på schemat. Kl. 15:00, en timme innan öppning, möts gruppen upp på Kårhuset där de tilldelas arbetskläder. Därefter fyller alla som jobbar för första gången i sina personuppgifter för att senare kunna få ta del av förmånerna som du också hittar information om på Kårhusets hemsida. Kårhusets personal ger sedan en utbildning i hur man arbetar i baren, disken och i entrén. Att de flesta i Lösnummer aldrig tidigare arbetat på Kårhuset gjorde därmed ingenting!

2. Förberedelser

Visste ni att det stora dansgolvet i Kårhuset faktiskt heter Asplund? Nu gör ni garanterat det. Man kan kalla Asplund för Timebeers hjärta, då de flesta vill sitta här för att enklast kunna tävla i musikquizet. Det betyder att många bord och stolar behöver hämtas och placeras ut i fina rader. Samarbetet leder till många skratt! Därefter ska barerna laddas på och göras redo för gästerna.

3. Klockan är 16! Dörrarna öppnas!

När baren till slut står redo är det dags att släppa in de köande gästerna. Legitimation tas givetvis. Insläppet går väldigt smidigt till, för ovanligt nog är det inte jättemånga gäster denna kväll. Är det ett valborgsfirande som möjligtvis tagit ut sin rätt?

4. Bakom baren

I baren är det god stämning och stundtals högt tempo. Öl hälls upp, flaskor plockas ur kylen, beställningar knappas in, kvitton erbjuds och glada miner byts frekvent mellan bartendrarna. Utöver de som köar till den traditionella kassan gäller det också att hålla koll på de beställningar som görs i appen med det rimliga namnet ”Örebro Kårhus”. För de som gör detta står drycken upphälld, betald och klar hos bartendern utan något köande. När en dryckessort är slut ber man enkelt sina kollegor om hjälp med att snabbt fylla kylen igen.

5. Diskplock

Bakom köksbaren sker den verkliga magin. Regelbundet skannas borden av i jakt på svepta glas, tomma tallrikar och renslickade bestick för att göra dem rena och fräscha igen. Man måste faktiskt inte kunna bära fem tallrikar och elva glas på en arm för att jobba på Timebeer! Den stora diskmaskinen är inte heller den särskilt svår att sköta!

6. Energipåfyllning och vila

Hårt arbete kräver givetvis också näring, energipåfyllning och lite vila. Alla som arbetar på Timebeer får lagad middag och dessutom fri tillgång till läsk under kvällen. Tillsammans får man synka pauserna så att inga posteringar lämnas obemannade.

7. Stängning

Timebeer stänger tyvärr tidigt denna kväll, eftersom det är för få som skrivit upp sig på det andra passet. Detta innebär dock att vi även får uppleva stängningen! När gästerna går hem är det dags att städa baren, diska färdigt, torka borden och ställa upp stolarna. De många borden och stolarna i Asplund ska givetvis ställas tillbaka – om man inte har tur och det är sittning dagen efter! Tömda på energi är det bara att avsluta dagen med att posera på snygga bilder tillsammans med kollegorna. Nu kan man känna sig stolt över sin insats!

Röster om kvällen:

”Min första reaktion när jag fick veta att jag skulle stå i baren var ärligt talat lätt panik. Har aldrig gjort det förut och jag visste att det skulle bli stressigt. Men väl igång var det roligt och tiden flög iväg!” – Sofia, baren

”Att jobba på Timebeer var skitkul – att jobba med vänner ännu bättre! Jag stod i disken, så vi hämtade tomma glas och flaskor och som en snabb fotgängare trivdes jag i rollen mer än vad jag trodde!” – Amanda, disk

”Mina arbetsuppgifter var väldigt simpla och ingen tidigare erfarenhet behövs. Om det var något, så var det verkligen bara att fråga! Det var okej att göra fel. Jag frågade Emil (serveringsansvarig under passet) och kockarna i köket massor av saker under kvällen och jag fick alltid ett trevligt bemötande, vilket uppskattas.

Man sprang runt och fixade men samtidigt så hängde man med sina vänner och pratade med nya människor. Det är en winwin-situation! Jag kommer lätt att arbeta fler pass i framtiden, och det har egentligen inget med förmånerna att göra, utan enbart för att det var lärorikt, roligt och det kändes rätt i och med att jag som student har varit på Timebeer förut och om det ska fortsätta att finnas så måste vi studenter hjälpas åt att driva Kårhuset!” – Nicole, disk


bottom of page