top of page

Ledare: Var tar studentlivet slut och alkoholismen tar vid?

Solen går ner, mörkret lägger sig och det blir socialt accepterat för den genomsnittliga ungdomen att dricka sig full. Vi befinner oss nämligen på ett universitet där samhörigheten är bunden till alkoholen och utan den står du handfallen.

Musiken dånar bakom dig. Runt bordet skickas ett glas i hets från person till person. Slutligen ställs det fyllda glaset framför dig och i samma stund som din blick hamnar på koppen framför dig så stannar musiken. De förväntansfulla blickarna flyttas till dig. De väntar på dig nu. Ett långbord av människor är din publik. Du möter deras blickar och inser att det endast finns ett alternativ som går i linje med förväntningarna. Du lyfter glaset mot din mun och sänker glasets innehåll.

I en låda ligger lappar med frågor. Men en utmaning har smugit sig ner. Ett påstående om att en annan person i gruppen kan sänka två öl innan du kan dricka upp en öl. Plötsligt har studenterna dragit upp dig och ställt dig med en öl i handen och den andra studenten med två öl, en i varsin hand. De verkar inte höra att du inte vill delta.  Ljudet av studenter som står runt er och hejar på fyller rummet. Ölburkar öppnas. Du möter deras blickar och inser att det endast finns ett alternativ som går i linje med förväntningarna. Du lyfter burken mot din mun och sänker burkens innehåll.

Det handlar inte om att det inte finns olika viljor, utan det handlar om att olika viljor inte får existera i atmosfären som skapas.

Ett beslut måste tas, antingen drar du dig undan eller anpassar du dig? Drar du dig undan så tappar du stora delar av studentlivet och den tillhörande samhörigheten. Men om du anpassar dig ger du dig in i samma hjul som alla andra.

Runt och runt går det och plötsligt finner du dig själv i publiken, nu är det du som lyfter huvudet och möter studentens blick i mitten av cirkeln. Nu när du tittar dig runt på alla som står och hejar på så ser du en grupp av människor som alla en gång själva stått där i mitten. Alkoholen har kommit att spela en större roll i era liv, precis som den snart kommer att göra för studenten i mitten av cirkeln.

Solen går upp, alkohelens effekt har avtagit men du väntar tålmodigt på nästa socialt accepterade tillfälle att dricka. Du är en produkt av din miljö.

 

Dem nämnda situationerna i texten är inspirerade av verkliga händelser


8 visningar

Comentarios


bottom of page