Örebro universitet har startat ett initiativ med fokus på skönlitterära böcker. I universitetsbibliotekets entré hänger det kassar redo för studenter att låna och ta med sig hem. Men vad innebär bokcirkeln och hur går det till? Häng med när vi i Lösnummer testar att läsa tillsammans!
För att göra Tegnell glad skickade vi såklart bara en ur vårt testteam till biblioteket en solig vinterdag i början av februari, några dagar efter att universitetet släppt nyheten om bokcirkeln. Hon mottogs med glädje av biblioteket som inte hittills hade haft någon annan som hämtat bokkassarna i tyg med sex böcker per tygkasse. “Vet du verkligen vad det är du lånar?” frågade den förvånade bibliotekspersonalen. Men det hade såklart vi i Lösnummer full koll på!
Bokcirkelns valda böcker har röstats fram av studenter i Facebook-gruppen Dom kallar oss studenter. “Jag är Zlatan” och “Twilight” lyste med sin frånvaro, nu är det finare kultur som gäller och inte det du hittar i en bokhylla hos din 15-åriga småkusin. På universitetsbiblioteket hämtar man sedan tygkassen med den bok som man är intresserad av att läsa. En tygkasse består av sex exemplar av samma bok samt en flyer med diskussionsfrågor som går att använda sig av när boken ska diskuteras. Bokkassen lånas under en bestämd tid och måste sedan lämnas tillbaka till universitetsbiblioteket.
I enighet med vädret så valde vi i Lösnummer boken “Tusen strålande solar” av Khaled Hosseini. När alla läst ut boken var det dags för diskussion – vilket i enighet med studentkårens regler såklart genomfördes digitalt. Via Zoom tog vi oss an det litterära verket tillsammans med universitetsbibliotekets förslag på frågor. Diskussionerna svävade iväg och plötsligt hade det gått en och en halv timme.
Det som en i testteamet önskade var dock att diskussionsfrågorna var utformade specifikt för varje enskild bok, så att diskussionerna kan bli djupare och mer intellektuella. Annars är vi i Lösnummer nöjda med upplägget och ser det som en berikelse att universitetsbiblioteket köper in böcker så att vi studenter kan hålla i vårt skrala CSN. Vi rekommenderar därför er läsare att testa bokcirkeln. Till nästa bokcirkel hoppas vi att universitetsbiblioteket inkluderar “Var går gränsen?” med Gunde Svan!
Comments