top of page

LÖSNUMMER FLAGGAR: RESTAURANGER PÅ CAMPUS ALMBY

Vilka är egentligen de bästa restaurangerna på campus Almby? Vart hittar man den smakrikaste och bästa maten till det fördelaktigaste priset? Lösnummers redaktion har delat upp sig och testat ett handfull restauranger. Samtidigt har dem letat efter röda flaggor, eller red flags, för att varna om vad man kan förvänta sig för smakupplevelse och pris om man väljer att äta på dessa restauranger. Ju färre desto bättre!

Linnéa åt lunch på Kraka

I ena änden av Långhuset hittar man restaurangen Kraka. En stor restaurang med gott om sittplatser och fönster som vetter ut mot Kraka statyn själv. Linnéa möttes av ett brett utbud av rätter och bestämde sig snabbt för vegobiffar med färskpotatis och sås, vilken sorts sås det var har Linnéa tyvärr glömt i skrivande stund…Kraka serverar en kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk rätt som byts ut varje dag, hamburgare och tacobuffé erbjuds varje dag. Ett plus är såklart att dryck, bröd, sallad och kaffe ingår! Priset för en lunch var även helt rimligt – 99 kr för alla rätter. Du får själv lägga upp din mat och i priset ingår en bra portion som garanterat håller dig mätt under eftermiddagens föreläsningar. Precis som många andra restauranger på campus kan man välja att ta maten som takeaway, vilket Linnéa valde att göra. Restaurangen har nämligen något av en skolmatsals-känsla över sig och Linnéa kände därför att det var mysigare att äta någon annanstans. Däremot vägde ett vänligt bemötande, fräsch och god mat upp för skolmatsals-känslan och bidrog allt som allt till en trevlig lunchupplevelse!

1 av 5 redflags

Restaurang KRAKA


Vera åt lunch på Spicy kitchen

På sin lunchrast tar sig Vera mot Novatorget för att köpa mat från den indiska restaurang som ligger där; Spicy Kitchen. Hon försökte gå dit några dagar tidigare men vände på grund av den långa kön av studenter som förmodligen väntade på kebab. Idag kom hon något tidigare och var en av få som hade tagit sig dit redan 11:57. Hon bestämde sig för att köpa en indisk buffé för 89 kr. Bra pris, tyckte hon, men det sved ändå lite i studentplånboken. I kassan möttes hon av ett leende och en välkomnande introduktion till rätterna.

Vera som både är glutenintolerant och vegetarian har ofta begränsat med alternativ när det kommer till billig och snabb mat. På Spicy Kitchens indiska buffé fanns det hela fem vegetariska rätter och tre av dessa var också glutenfria. Dessutom fanns det en salladsbar. Miljön på restaurangen var ganska trevlig, om än lite trång. Med en välfylld matlåda tog sig Vera till Novahuset för att äta sin mat framför datorn. Hon insåg snabbt att hon kanske hade valt för många rätter i samma matlåda men konstaterade att det smakade gott. Mätt blev hon också, kanske för mätt. Sammantaget höll maten god kvalité och upplevelsen var bra som helhet, men den långa kö som uppkommer i samband med lunchrushen drar ner betyget något.

1 av 5 red flags

Spicy Kitchen


Simon åt lunch på Pasta la Vista

När Simon kliver in genom dörrkarmen på Pasta la Vista så når doften av rustik italiensk kokkonst hans näsa. Han stänger i ögonen och hör Pavarottis stämma… Nja inte riktigt så. Överlag så är pasta la vista ett populärt ställe bland studenter och det är rätt så enkelt att se varför. Simon rör sig mot disken för att beställa men för att ta sig dit får han röra sig varsamt genom den brötiga miljön. Väl framme vid disken får han ett, utifrån omständigheterna, varmt bemötande och slås av ett helt alfabet av alla möjliga rätter. Från indiska till svenska maträtter. Från den berömda kebabboxen till det hållbara vegetariska alternativet “vegan pasta”. Allt tänkbart fanns där och lite till.

Simon väljer en bolognese som han betalar 69 kr för och bestämmer sig för att äta inne på restaurangen. När priset sammanvägs med den rådande lågkonjunkturen så är det en godtagbar summa. Simon drabbas av förvirring när personalen ropar ut att hans beställning är klar och han måste stämma av en extra gång utifall det inträffat ett missförstånd. Men skenet bedrar inte. När han avnjuter sin pasta tänker den hade kunnat vara mer vällagad. Pastan kan inte direkt klassas som al dente och såsen känns inte som ett långkok på solmogna tomater men bjuder åtminstone på en nostalgitripp tillbaka till skolmatsalen. Efter sin måltid känner han sig lagom mätt.

När smak och pris sammanvägs så känns det rimligt men inget att jubla över. Miljön under lunchtid kan tyvärr upplevas som stökig då lokalen är liten och det är många kunder. Bemötandet är bra och maten gick väldigt fort att få. När det kommer till allergier går det förmodligen att hitta något till de flesta eftersom restaurangen har ett så brett utbud. Plus i kanten för denna episka trailer .

3/5 redflags

Simon utanför Pasta La Vista

Attessa åt lunch på EAT

Attessa bestämmer sig för att äta på EAT. Restaurangen är hyfsat nyöppnad på campus Almby och ligger vid entrén i teknikhuset. Här finns ca tre alternativ att välja mellan matmässigt. En fräsch salladsbar som är helt vegetarisk, dagens varma måltid samt dagens varma vegetariska måltid. Attessa är en salladstjej så hon ger sig på den fräscha salladsbuffén. Förutom basen såsom sallad och pasta består denna till stor del av inlagda grönsaker såsom gurka, lök och kål. Marinerade saker finns det också mycket av. Det vegetariska kriteriet klarar restaurangen med en tydlig bock. När salladsburken läggs på vågen hamnar priset på 89kr och det är rimligt för en god sallad men möjligtvis en aning dyrt för studenter. Salladen blir dock uppäten och Attessa tycker sina förväntningar kring smaken uppfylls. Dessvärre är mättheten låg i jämförelse med priset. Plockande av salladen var smidighet och kön vid kassan var icke existerande vilket är ett bra för Attessa men är kanske inte ett bra tecken för restaurangen. Miljön i restaurangen är trevlig och ger samma fräscha känsla som salladsbaren.

2/5 röda flaggor. 

Pastabuffén från EAT i teknikhuset

Lisa åt lunch på Forum

Där Forumhuset möter Prisma finner du, precis som Lisa gjorde denna tisdag, restaurang Forum. En restaurang som varje dag mellan 11-14 dukar upp lunchbuffé med två huvudrätter; en vegetarisk och en innehållandes kött, fisk eller fågel samt ett antal grönsaksrätter. På den svarta krittavlan utanför läser Lisa att det dagen till ära serveras friterad tofu med hetsås och sesamnudlar samt biff á la Lindström. Hon blir frestad och ställer sig bland de andra lunchsugna besökarna i kön. Eftersom det är buffé har Lisa mat på hennes fat redan efter några minuter och blir imponerad av det stora utbudet. Beslutsångesten är ett faktum och hon bestämmer sig därför att ta lite av varje. Som om det inte vore nog finns till råga på allt ett helt bord tillägnat bröd och röror i regnbågens alla färger. Den hittills mycket trevliga upplevelsen får sig något av en törn när Lisa kommer till kassan. Priset svider lite det kan hon inte förneka. Tanken på det svindlande priset är dock som bortblåst när Lisa enkelt hittar en plats i Forums matsalsdel och hugger in på den blandade kompotten av biff, tofu och bakad blomkål hon har framför sig. Maten är vällagad och smakar riktigt bra! Särskilt plus får biffen med den tillhörande lökskyn.

Allt som allt är Lisa väldigt nöjd med sitt besök och lämnar restaurangen mätt och glad. Det stora utbudet har något att erbjuda för såväl vegetarianen som köttälskaren. Priset är absolut lite i överkant men med tanke på allt som ingår tycker inte Lisa någon röd flagga behöver delas ut.

Betyg 0/5 red flags

Restaurangen i Forum4 visningar

Comments


bottom of page