top of page

LÖSNUMMER FLAGGAR- Digitala plattformar på campus

Som student på Örebro universitet behöver man hålla koll på ett antal olika appar och hemsidor, både från universitetet och studentkåren. Vissa fungerar bra, andra fungerar sämre. Lösnummers redaktion har delat sina åsikter och tankar kring några av dessa digitala plattformar och delat ut “red flags”. Ju färre flaggor desto bättre plattform!

BB learn

Moa

Jag gillar att anslagen och notifikationerna är kopplade till mailen så det blir enkelt att hålla sig uppdaterad om det vore att en lärare är sjuk eller dylikt. När jag haft sidan uppe för länge på datorn händer det att den lägger ner och det kommer upp “error”. Då får jag starta om allt från början. Ofta har vissa uppladdningar av pdf från lärare “laggat” om de inte nedladdas på datorn.

Betyg: 3/5 red flags

Simon

Överlag så har min upplevelse av BB Learn varit positiv, trots det unkna namnbytet. Det är ett smidigt sätt för lärare att organisera kursmaterial och betygsätta inlämningsuppgifter. De enda olägenheten jag kan komma på är att det kan uppstå en problematik med inlogg ty ofta möts jag av ett felmeddelande. Mobilapplikationen, som konstigt nog behållit det gamla namnet “Blackboard”, är också ganska kass på grund av en mängd buggar .

Betyg: 2/5 red flags

Lisa

BB learn (tidigare enbart Blackboard) har jag inga större problem med. Plattformen fyller sin funktion och jag gillar att det mesta finns samlat på samma ställe. Jag hade dock önskat att det gick att se sitt schema här så jag slapp använda Kronox. En stor red flag är även att jag 8/10 gånger möts av “Oops an unexpected error has occured at null” när jag ska logga in – och behöver starta om hela sidan

Kanske vore det på plats att fixa det ständiga felmeddelanden än att prioritera ett namnbyte.

Betyg: 2/5 red flags

Vera

Överlag tycker jag att Blackboard, som jag nog aldrig kommer kalla för BB learn, är ett smidigt sätt att samla kurser och få en översikt av sin utbildning. Jag måste dock ta tillfället i akt för att klaga på den hemska gruppfunktionen på sidan. Hur svårt ska det vara att skapa grupper där alla gruppmedlemmar kan se vilka som är i ens grupp? I övrigt tycker jag att hemsidan, eller i alla fall fliken “Kurser” som är den enda jag någonsin använt, fungerar som den ska!

Betyg: 2/5 red flags

Kronox

Moa

Jag har själv inte laddat ner appen då jag hört av andra att de haft stora problem. Istället har jag schemat som en flik på både dator och mobil som jag aldrig tar bort, utan endast uppdaterar dagligen. Det är dock problematiskt när hela hemsidan ligger nere stundvis.

Betyg: ⅗ red flags

Simon

Kronox är helt bedrövligt och har till och med försvårat min studietid en gnutta. Detta grundar sig i att applikationen stundtals inte ens lyckas uppfylla sin enda funktion, visa schemat. Regelbundet har jag som stressad till en föresläning mötts av ett felmeddelande när jag försökt slå upp mitt schema på grund av att kronoxservrarna ligger nere. Något som inte heller underlättar är att Kronox gränssnitt ser ut vara daterat till år 2008 och skapat av studenter som ett skolprojekt med kort varsel. När tjänsten väl fungerar så är den i alla fall någorlunda lätt att använda trots den motbjudande designen. Sannolikt den bästa mjukvaran som utvecklats i Borås.

Betyg: 5/5 red flags 

Lisa

“ 100% skräp” är en av Kronox-appens recensioner i App Store. Den har även hela 1/5 stjärnor – inget som är jättesvårt att förstå efter snart tre års tragglande med appen. Förutom en nostalgitripp till onlineplattformarnas begynnelse hittar jag tyvärr inte mycket positivt med Kronox.

Kronox saknar helt användarvänlighet och att hitta rätt schema tar längre tid än att skriva en kandidatuppsats. Dessutom är designen ful och omodern. Ett simpelt verktyg för att se smidigt och enkelt kunna se sitt schema verkar alltså vara för mycket begärt. Tyvärr kan jag därför inte annat än hålla med recensionerna på AppStore.

Betyg: 5/5 red flags och 100% skräp

Vera

Själv slutade jag försöka använda mobilappen för ungefär två år sedan när den vägrade ställa in sig på min nya kurs. Istället har jag använt webbversionen som enligt mig inte har några större problem förutom de planerade underhållsrelaterade driftstörningarna (som för övrigt inträffar lite för ofta). Designen är dock ful och opraktisk, men det är väl inte hela världen. Eller?

Betyg: 4/5 red flags

Oru.se

Moa

Jag tycker att hemsidan fungerar bra. Särskilt för nya studenter kan jag tänka mig att den är bra att ha till hands då mycket info om hur du går tillväga som nystudent ang schema och liknande.

Betyg: 1/5 red flags

Simon

Örebro Universitets egna hemsida har jag faktiskt aldrig haft några bekymmer med. Det är enkelt att nå alla tjänster hemsidan erbjuder via ett simpelt men effektivt gränssnitt. Här hittar du gamla tentor, kursplaner och mycket annat. Det enda som kan tyckas vara frustrerande är faktumet att vissa funktioner enbart är åtkomliga som utloggad.

Betyg: 1/5 red flags

Lisa

Av Örebro universitets alla plattformar är oru.se förmodligen min favorit. Det finns bra och mycket information – särskilt under fliken studenttjänster, där jag bland annat brukar tar del av gamla tentor. Jag insåg även i skrivande stund att det under denna flik finns en direktlänk till ens kursschema på Kronox – passande upptäckt när man är inne på sin sista termin… Dock tips till er andra och pluspoäng till oru.se

Betyg: 0/5 red flags

Vera

Jag älskar oru.se. Studenttjänster samlar i princip all relevant information för mig som student och sidan som helhet har bra information kring universitetet och programmen och ett extra plus i kanten för att det är kort och koncist. Jag har inga klagomål!

Betyg: 0/5 red flags

Mazemap

Moa

Mazemap har varit en stor hjälp för mig då jag dels är ny i staden, men också för att campusområdet är otroligt stort. Jag hade inte kunnat hitta många gånger utan appen i och med de olika byggnaderna som finns. Föreläsningarna har ofta varierande salar då Mazemap är räddaren i nöden.

Betyg: 0/5 red flags

Simon

Jag har använt Mazemap någon enstaka gång och det är på grund av att det är lika smidigt att dra nytta av skyltarna som är utplacerad i de olika husen när man ska leta rätt på sin lektionssal. Det kan vara lite bökigt att behöva leta upp Örebro Universitet varje gång applikationen öppnas på nytt. I övrigt är appen snyggt designad och funktionell.

Betyg: 2/5 red flags

Lisa

Jättebra och hjälpsam app för att navigera på campus. Minuspoäng för att jag ofta behöver leta upp Örebro universitet utan att kunna lägga till det som favorit eller liknande. Även ett litet avdrag för att det inte finns någon sökfunktion för att söka upp sitt universitet. I övrigt en app som är enkel att använda och jag gillar layouten. Fyller sin funktion men kan förbättras!

Betyg: 2/5 red flags

Vera

Jag är en person som ofta tror att jag har bra minne och lokalsinne men ibland faller platt. När jag då överskattat min förmåga att hitta på uni och finner mig själv på fel ände av Prisma vid 09:13 har Mazemap flera gånger blivit min räddare. Med det sagt har jag inte öppnat appen på länge. Appen har också kraschat några gånger när jag varit i nöd. Men sammantaget tycker jag att både funktionen och designen är bra och det är väldigt nyttigt för nya studenter.

Betyg: 1/5 red flags

Hitract

Moa

Jag har appen men använder det inte alls för tillfället. Däremot tror jag att den är till stor nytta för de nya studenterna och de som är mer engagerade i studentlivet eller de olika kårsektionerna. Appen är lite rörig och jag förstår egentligen inte hur man använder den förutom när det kommer till events. Rörigt men kan nog bli bra.

Betyg: 2/5 red flags

Simon

Spontant känns Hitract som en enda stor röra för en ny användare. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad appen vill åstadkomma och vilket behov den tillmötesgår. Hitract innehåller funktioner med fyndiga namn som “hitBuddies”, “hitCoins” och “hitBoards” som jag inte begriper ett skvatt av. Som jag har tolkat det är Hitract en morbid korsning av LinkedIn och Orbi där du kan komma i kontakt med arbetsgivare, köpa biljetter och delta i olika föreningar. Man kan även mata in sina fritidsintressen och lägga upp saker på sitt Hitract-flöde liksom på Facebook, ni fattar vinken, appen försöker göra lite för många saker samtidig. Ett märkligt hopkok men annars är appen snyggt designad med enkla funktioner som gör det lätt att bland annat förnya sitt kårmedlemskap.

Betyg: 3/5 red flags

Lisa

Jag har egentligen inte hunnit använda Hitract tillräckligt mycket för att kunna uttala mig om appen. Jag gillar dock idén och tycker det verkar som ett bättre och roligare alternativ än Orbi för att hålla koll kommande evenemang och biljettsläpp. Den verkar också fungera som ett slags community för studenter samt verktyg för nätverkande med potentiella arbetsgivare. Kul men lite förvirrande med alla funktioner. En rolig idé men lite väl mycket som händer.

Betyg: 1/5 red flags

Vera

Något av det värsta jag vet är att behöva ladda ner nya appar. Naturligtvis kändes der därför lite motigt att behöva ladda ner en ny app för att delta i Örebro studentkårs verksamhet detta år. När jag väl tog mig över den tröskeln upptäckte jag att det inte var så illa. Appen verkar ha många bra funktioner och kommer säkert fylla sin funktion. Sedan förstår jag inte riktigt den interaktiva delen av appen? Behöver vi verkligen ett eget LinkedIn för studenter?

Betyg: 2/5 red flags


6 visningar

Comments


bottom of page