top of page

KRÖNIKA – Rebecca Stråhle-Wolke: ”Jag är en hycklare av högsta rang”

Jag vill gärna tro att jag är en miljöhjälte och försöker i så hög mån som möjligt att tänka på det jag köper. Jag försöker att köpa saker som är gjorda av återvunnet material, äta mer veganskt, sortera minsta lilla kartongbit och städa med miljövänliga artiklar. Jag diskuterar med andra om hur vi kan bli mer miljövänliga och tar gärna emot tips. En duktig person som försöker göra allt i min makt för att minska klimatavtrycket som jag lämnar. Jag har inte tagit flyget en enda gång under 2019 och jag försöker att plastbanta eller köpa produkter gjord av återvunnen eller plast upplockad från havet. Jag valde att åka på semester inom Sverige i somras och vandrade från Abisko till Nikkaluokta.

Det finns så mycket småsaker vi kan göra för att förbättra miljön. Små förändringar i vardagen som inte behöver innebära en brist på livskvalitet eller sämre ekonomi. Se till att kolla en extra gång varifrån den produkten du ska köpa kommer ifrån. Det finns många produkter som är tillverkade i Sverige, eller i alla fall i Norden, som inte kostar många kronor mer än en produkt gjord i Rumänien. Köp havredryck någon gång istället för vanlig mjölk och testa de veganska eller vegetariska alternativen som finns. Enligt mig smakar vegofärs exakt likadant som köttfärs, och är dessutom någon krona billigare. På Facebook kan man hitta mycket bra begagnade saker och kläder, vilket sparar väldigt mycket på miljön. El som kommer från sol, vind och vatten är inte alls dyr (i alla fall inte om man bor i en lägenhet) och alla borde använda sådan el. Örebro är platt och lätt att cykla i.

Men så plötsligt slår ångesten till och jag hanterar den genom att planlöst köra runt i min bil eller klicka hem ett nytt klädesplagg. Jag åker upp till min pojkvän i Örnsköldsvik, 60 mil från Örebro, i min bil för att det är mycket smidigare än att ta tåget. Nu ska vi inte heller tro att jag har en ny och bränslesnål bil. Jag är student och har en bil från 1997 som går på bensin och säkert släpper ut mycket. Och det är därför jag är en hycklare av högsta rang.

3 visningar

Comments


bottom of page