top of page

Krönika: Oönskad alkoholkonsumtion eller utanförskap?

Tänk dig att du vaknar upp dagen efter en kväll som innefattade en del alkohol. Du vaknar med ångest över att du ens drack. Du ville ju inte det egentligen. Men att hamna utanför är ett värre scenario i mångas ögon, och särskilt som student i en ny stad där du inte känner någon.

Som student är sociala situationer ofta sammankopplade med alkohol. Det ordnas inspark för nystudenter och alkoholkonsumtion under flera dagar i veckan är något ofta förekommande. Detta kan vara otroligt kul där många ser detta som ett bra tillfälle att lära känna många nya människor. För andra är detta jobbigt, men att välja bort dessa sammanhang kan vara för svårt. Ingen vill ju hamna i utanförskap.

Många har som nybliven student flyttat till en ny stad och står därmed inför utmaningen att skaffa nya vänner. Detta är ingen självklarhet för många och alkohol ofta blir en väg för att detta ska bli lättare. Att känna att alkohol är vägen till vänner kan vara tufft då alternativet blir ett nyktert utanförskap. Det kan resultera i att du hamnar i en slags “loop” där vardagen smälter ihop med helgerna och alkoholen blir till en självklarhet utan eftertanke.

Alkohol har blivit något normalt för de flesta som tänker på studentlivet. Och så är det även i de allra flesta fallen. Studentlivet innefattar många sociala sammanhang, men som student har du även en vardag som inte är lik någon som är i arbetslivet. Vardagen glider ofta samman med helgen och dagarna suddas ut då det ofta inte finns fasta veckoschema utan det kan se väldigt olika ut vecka för vecka. Inte ofta blir det då lätt att ta till sig alkohol på mer dagar än bara helger. Att denna sort alkoholkonsumtion blivit normalt för så många studenter är inte konstigt, och för många andra är detta en stor påfrestning. Att dricka alkohol är ingen självklarhet för alla men det kan bli svårt att välja bort då de flesta tillställningar innefattar detta. “Men drick inte alkohol då om du inte vill” kanske många tänker då. Visst, du kan gå på fest utan att dricka alkohol. Men det tråkiga i den historian är att många kommer hetsa dig att dricka eller tycka det är konstigt att du inte dricker om du inte har en bra anledning.

Grupptryck och påfrestningar är inte alltid lätt att stå emot. Och i den positionen som en ny student i en ny stad är inget roligt då det kan leda till att man hamnar i ett utanförskap. Att känna sig ensam i en ny stad där du inte känner någon kan i värsta fall leda till psykisk ohälsa. Studierna i sig är ofta redan svåra och att då också må mentalt dåligt blir ytterligare en påfrestning.

Enligt min mening, är det väldigt tråkigt att dagens studentliv ser ut på detta viset. Vill du inte dricka alkohol vid sociala tillställningar hamnar du i en obekväm situation. Om du väljer att inte alls gå kan det leda till att du hamnar i ett utanförskap. Alkoholkonsumtion bör inte ses som en normalitet för att förhindra utanförskap för många studenter. En fråga att ställa sig kring dessa sammanhang där nya vänskaper bildas är om dessa kommer bli mer djupgående och långvariga vänskaper, eller om de kommer att förbli ytliga och endast där när det gäller fest och liknande situationer.

Det kommer en ny dag. En ny morgon utan ångest, för du gick inte på festen utan stannadehemma nykter. Du stannade hemma nykter med ett par nya vänner, likasinnade som du. För det finns fler som du som inte ser att alkohol ska bli till en självklarhet och norm för studentlivet. Det finns fler som du som inte ser att studentlivet och alkohol rimmar samman och ska förbli en vardag. Att utesluta, eller välja sina tillfällen med alkoholkonsumtion, behöver inte resultera i utanförskap. Även om jag tror att det är många som känner den rädslan. Den rädslan finns hos många fler än vad du kan tro.

Du är inte ensam.


25 visningar

Comments


bottom of page