top of page

”Ju mer jag läser, desto mer avsmak känner jag”

Äntligen en deckare som får det att hetta till! Jenny Rognebys debutroman Tärningen är kastad är utmärkt läsning. Välskriven, spännande och överraskande. Porträttet av huvudkaraktären Leona, och den avsmak hennes person väcker, bidrar till framgången.

Det är nästan för otroligt för att vara sant. En sjuårig flicka – naken, blodig och med en nalle hårt i handen – lyckas råna en bank mitt på förmiddagen i centrala Stockholm. Polisen Leona Lindberg får snabbt fallet på sitt bord. Det ovanliga rånet väcker stor uppmärksamhet och förutom utredningen måste hon även handskas med påtryckningar från både media och högre chefer. Vad tiden lider, och flickan lyckas råna ytterligare en bank, uppdagas allt fler mystiska omständigheter. Snart tar hela historien en ytterst oväntad vändning och allt ställs plötsligt på sin ända.

Äntligen! Även om användandet av utropstecken i recensioner bör användas med måtta, finns det inget tillfälle som passar så bra som nu. Efter att ha tragglat ett par halvljumma kriminalromaner hittills i sommar hettar det till sist till. Ordentligt. Jenny Rogneby har verkligen lyckats med konststycket att komma med något nytt och spännande inom den annars ganska så övermättade deckargenren. För vilken bok hon har skrivit. Tärningen är kastad är den första delen i en planerad serie om polisen Leona. Den är otroligt välskriven och historiens upplägg är fenomenalt. Inte ens halvvägs in har berättelsen hunnit med så många oväntade vändningar och avslöjanden att det är svårt att föreställa sig att det skulle finnas några kvar till upplösningen. Men nog finns det tillräckligt med krut i Rogneby för att fylla samtliga 350 sidor. Plus uppföljarna som förhoppningsvis inte är alltför långt borta.

Det är ovant att läsa en bok där huvudpersonen inte vinner några som helst medkänslor. För även om Leona visserligen är tuff och vågar gå sin egen väg, är hon långt ifrån sympatisk. Ju mer jag läser, desto mer avsmak känner jag. För de val hon gör, de handlingar hon utför och för att hon helt enkelt skadar sin omgivning och sig själv. Samtidigt är det ett nytt och smart grepp, för nog är karaktären Leona en stor bidragande orsak till att Tärningen är kastad är så pass bra som den är. Det är hon som gör att boken känns ny och fräsch, att historien utvecklas till vad den blir och att det helt enkelt blir jäkligt spännande läsning.

Titel: Leona – Tärningen är kastad Författare: Jenny Rogneby Genre: Deckare Utgiven: Juli 2014 Förlag: Wahlström & Widstrand

/ Emelie Bröms Skribent

1 visning
bottom of page