top of page

”Jag vill dyka ner i grönsakslådan”

Det vattnas i munnen och det rycker i matlagningsreflexen. Mera vego visar exakt hur enkelt det är att fixa snabb, enkel och varierad vegetarisk mat. Det är en fröjd för både ögat och de mentala smaklökarna.

För många associeras vegetarisk mat med krånglig matlagning och ensidig kosthållning där det mesta handlar om bönor i olika former. Just den förutfattade meningen vill Sara Ask och Lisa Bjärbo motbevisa i Mera vego. Med enkla, snabba och varierade recept visar de att vegetarisk mat funkar även för barnfamiljen. Att välja bort kött, och kanske även laktos och ägg, är helt okej även för yngre barn. I boken presenterar de 60 olika rätter uppdelade i fyra kategorier. Där finns rätterna för kaosdagarna när det måste gå snabbt, vardagsrätterna, den lite festligare maten för helgerna och så det söta till efteråt.

Att bläddra sig igenom Mera vego är en fröjd för både ögat och de mentala smaklökarna. Det börjar verkligen vattnas i munnen av de färgglada, inspirerande bilderna som ackompanjerar recepten. Grafik, layout och illustrationer gör även sitt till för att framhäva recepten och locka läsaren till att testa de olika rätterna. Ur det perspektivet lyckas verkligen Ask och Bjärbo skapa en otroligt tilltalande helhet. Om vegetarisk mat kändes tråkig eller smaklös innan, visar boken verkligen på motsatsen. Sedan märks det att författarna främst riktar sig till barnfamiljer. De små tipsen och avsnitten som rör barns förhållande till mat är visserligen intressanta, men kanske inte aktuella för gemene student. Dock inte sagt att Mera vego bör gå oss oläst förbi.

Det bästa är att innehållslistorna är korta och förståeliga. Här finns helt vanliga livsmedel som går att hitta i helt vanliga affärer. Visserligen tillkommer några uppstickare som kan vara nyheter för en tidigare köttätare, såsom tofu, eller det japanska ströbrödet panko, men i övrigt är det hederliga ingredienser som gäller. Därmed inte sagt att rätterna i sig är speciellt traditionella. Här finns ett par recept som kan utgöra spännande testlagningar, som friterad avokado, lasagne med hasselnötskräm eller broccolipesto. Mera vego får en att vilja dyka ner i grönsakslådan och testa alla läckra maträtter boken presenterar. För det verkar vara varken svårt, tråkigt eller dyrt att laga vegetariska läckerheter.

Titel: Mera vego: Mat för hela familjen Författare: Sara Ask och Lisa Bjärbo Genre: Kokbok Utgiven: Augusti 2014 Förlag: Ordfront förlag

/ Emelie Bröms Skribent

2 visningar

Comments


bottom of page