top of page

Fortsatt inga fester för kårsektionerna

Sedan tidigare var introduktionen för nya studenter inställd. Nu väljer Örebro studentkår att fortsatt stoppa andra studiesociala aktiviteter under början av höstterminen. – Vi måste se till hela organisationens bästa, säger Katarina Kristoffersson, studentkårens ordförande.

Beslutet fattades förra veckan på terminens allra första kårstyrelsemöte och gäller till och med sista oktober. Orsaken är givetvis coronapandemin. I kårstyrelsen sitter just nu representanter för åtta av nio kårsektioner, där DokSeks plats är vakant.

Beslutet i sin helhet står i det mötesprotokoll som Lösnummer tagit del av och lyder: “Att ställa in alla fysiska studiesociala aktiviteter till och med den 31 oktober som inte är verksamhetsnödvändiga”

Katarina Kristoffersson, ordförande för kårstyrelsen och hela Örebro studentkår förklarar:

– Beslutet gäller fysiska studiesociala aktiviteter inom organisationen där människor som inte skulle träffas i vanliga fall uppmuntras att träffas i grupp och göra någon form av organiserad aktivitet. T.ex. en volleybollturnering, konsert eller sittning. 

Två andra beslut som togs på kårstyrelsemötet är att festlokalen Röda paviljongen inte ska vara tillgänglig för några bokningar samt att studentkåren ska anordna utbildningsaktiviteter i enlighet med myndigheternas rekommendationer.

Besluten kommer som en naturlig förlängning av ett liknande beslut från föregående kårstyrelse. Det beslutet sträckte sig till och med sista juni men begränsningarna för studiesociala aktiviteter är nu alltså förlängt.

– Besluten som togs i våras var med Folkhälsomyndighetens dåvarande rekommendationer som grund, berättar Katarina Kristoffersson. – De togs för att skydda studenter, universitetet, alla som arbetar och befinner sig här. Eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte har ändrats sedan dess så kände den nya kårstyrelsen att det inte var rimligt att gå tillbaka till hur det var innan pandemin.

Skulle det ske förändringar i Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan alltså studiesociala aktiviteter bli möjliga för kårsektionerna framåt vintern. – Det kommer bli aktuellt för kårstyrelsen att ta ett nytt beslut innan sista oktober. Vi får se hur världen ser ut då, tillägger Katarina Kristoffersson som tycker det är mycket tråkigt att behöva ta beslutet.

– Vi hade velat få in de nya studenterna i vår organisation, vårt universitet och vår stad. Och när vi inte har möjligheten att göra det praktiskt och fysiskt så tappar vi en del som organisation.

Men arbetet för Örebro studentkår fortsätter under hösten på flera plan. – Vi kommer lägga fortsatt fokus på vårt politiska påverkansarbete både studiesocialt, med bland annat bostadssituationen, och utbildningspolitiskt. Vi är också i planeringsstadiet för att digitalt kunna engagera våra studenter och vi vill ju se att alla engagerar sig och att vi inte tappar vår glöd som organisation. Så vi är på gång med lite digitala aktiviteter som kommer ske under den här terminen, avslutar Katarina Kristoffersson.


bottom of page