top of page

Examensarbetet sker i Kenya hos massajerna

Under åtta veckor väntar en ny verklighet i Kenya för Anna Jerlström och Malin Johansson när könsstympning ska studeras. Fokus är barnmorskors uppfattning om att vårda könsstympade kvinnor vid förlossning och siktet är inställt på att bidra till förändring. Det glittrar i ögonen på Anna och Malin när de börjar berätta om sin resa med destination Kenya som närmat sig med stormsteg. – Vi gillar full fart båda två, vilket är något som vi verkligen kommer möta, förklarar Anna.

Under åtta veckor väntar en ny verklighet i Kenya för Anna och Malin när könsstympning ska studeras. Fokus är barnmorskors uppfattning om att vårda könsstympade kvinnor vid förlossning och siktet är inställt på att bidra till förändring.

Det glittrar i ögonen på Anna Jerlström och Malin Johansson när de börjar berätta om sin resa med destination Kenya som närmat sig med stormsteg. – Vi gillar full fart båda två, vilket är något som vi verkligen kommer möta, förklarar Anna.

Könsstympning i Kenya är ämnet för Anna och Malin, blivande sjuksköterskor, som skriver sin uppsats under våren. Under tiden när de pratar om resan bubblar orden fram och det märks att de är spända och förväntansfulla. – Ingen av oss har varit borta så länge hemifrån, det blir ett äventyr det här, säger Malin.

För att kunna genomföra resan har de tilldelats ett MFS-stipendium som de fått som externa sökanden via Karolinska. MFS står för Minor Field Studies och är ett stipendium som uppmuntrar studenter till att samla in information till uppsatser i ett utvecklingsland. – Vi hade gett oss dän på att vi skulle iväg till Afrika, så när stipendierna i Örebro var slut sökte vi via Karolinska och vi var de första från Örebro som fått externt stipendium, berättar Anna.

Anna och Malin ska studera barnmorskors upplevelse av att vårda könsstympade kvinnor i samband med förlossningar. För underlag ska de göra intervjuer med de lokala personer som är med och ser resultatet av könsstympningen. – Vi tycker det är ett viktigt ämne att föra upp i ljuset! säger Malin.

Tio stycken intervjuer ska göras med barnmorskor som arbetar på två olika sjukhus där ett är primitivt och det andra mer likt sjukhus som finns i Sverige.

Med allvar i rösten börjar Anna och Malin berätta om bakgrunden till ämnesvalet. Det handlar dels om ämnets aktualitet och att det är ett ämne som väcker kraftiga känslor. Att ämnet väcker känslor går inte att förneka på stämningen på samtalet, det är som att allt surr runt omkring i studentcentrum försvinner. – Det är ett sådant enormt mörkertal, så vi kände att vi vill kunna bidra med något som får betydelse, säger Anna.

Varken Anna eller Malin har varit i Kenya eller Afrika tidigare men valet att åka just till Kenya blev naturligt. – Vi är ute efter den grövsta typen av könsstympning som utförs av massajerna. Denna finns i Kenya och Somalia men där är det lite osäkert just nu så därför valde vi Kenya, berättar Anna.

Med på resan kommer även en kontaktperson, som är en vän till Annas familj, följa med för att stötta och hjälpa till med praktiska detaljer. Hon har jobbat i Kenya med liknande frågor tidigare och har därför redan ett kontaktnät. – Vi tog kontakt med henne för att få svar på lite frågor och hon blev så intresserad att hon bestämde sig för att följa med, berättar Anna och pustar ut som av lättnad över att de slipper åka helt själva.

Deras kontaktperson har redan innan resan varit till stor hjälp för Anna och Malin som fått hjälp med att hitta boende. De ska bo primitivt i ett hus som ligger i en massajstam nära Nairobi. Innan resan är det oklart om det kommer finnas elektricitet och vatten indraget i huset, något som de båda är lite nervösa över. – Det vi däremot vet är att det finnas mycket insekter. Sen är det lite nervöst med elektriciteten eftersom vi kommer behöva ha kontakt med handledare hemma, men det ska nog gå bra, berättar Malin.

För att vara förberedda har tjejerna som back-up inför resan inhandlat solcellslampor och laddare.

Förberedelserna inför resan har varit hektiska eftersom beskedet angående stipendiet kom sent. Praktiska moment har blandats med sökningar på Google, för att skapa sig en uppfattning om vad som väntar i Kenya. – Det har behövt fixas med vaccinationer, visum, handledare, försäkringar och etiska tillstånd. Vi har ingen koll på våra liv nu, säger Malin och skrattar till.

Trots att huvudsyftet med resan är att uppleva kulturen och samla in tillräckligt med material för att skriva uppsatsen så ska de också hinna upptäcka Afrika med deras kultur, safari och savanner. – Sådant bara måste man ju hinna med också, säger Malin.

Det är en tuff upplevelse på många sätt som väntar dem båda i Kenya. – Det är ett tungt ämne, vi har blivit förvarnade att det kommer bli jobbigt att hantera. Det känns tufft att klara av det.

Läget just nu i Kenya gällande könsstympningar är värre än det någonsin har varit och själva stympningen sker enbart under vissa perioder, framförallt under december och januari månad. – Åldern på de tjejer som blir utsatta för könsstympning är allt ifrån spädbarn till tio år, men det vanligaste är att vara mellan sex och sju år förklarar Malin.

Anna och Malin belyser vikten av en ökad kunskap och medvetenhet kring detta ämne eftersom invandringen till Sverige från afrikanska länder ökar. Största utmaningen med ämnesvalet är de båda överens om att det finns i kulturkrocken som med störta sannolikhet kommer uppstå. – Men vi är lite oroliga att dem inte vill prata med oss som kommer som unga vita tjejer, säger Anna.

Efter examen väntar arbete för de båda på akutavdelningarna i Örebro och Katrineholm där förhoppningen är att de med en djupare kunskap inom könsstympning kan bidra med kännedom som tidigare kanske saknas.

Målet med uppsatsen har de redan klart och tydligt framför sig: – Att få komma ut i världen och hjälpa till mot en förändring, för även om vi bara bidrar med en liten liten droppe i havet så kanske det gör stor skillnad längre fram. Det är det häftigaste! säger Anna och ett stort leende sprider sig i hennes ansikte.

/ Sanne Larsen och William Öhman Skribent och fotograf

2 visningar

Comments


bottom of page