top of page

Ett fräscht nytt inslag i skräckfilmsvärlden

It Follows är en omtalad skräckfilm som har hyllats för att vara smart, originell och fruktansvärt skrämmande. Med hjälp av en modern handling, psykologiska skrämseltekniker och estetiskt tilltalande bilder är denna film i en klass för sig.

Jays (Maika Monroe) liv tar en oväntad vändning efter att hon haft sex med killen som hon dejtat. Ett övernaturligt fenomen, ett spöke som kommer i olika mänskliga skepnader, börjar förfölja henne. Om hon inte skickar förbannelsen vidare kommer hon att dö.

It Follows är den nya, omtalade skräckfilmen som hyllats på filmfestival efter filmfestival och som nu äntligen har nått biograferna. Framfarten är inte förvånande då det finns många olika komponenter som gör just denna skräckis sevärd. Några utmärkta exempel är Detroits smutsiga miljöer och de gråbruna färgtonerna som sveper ut sig över bioskärmen som bidrar till den kusliga stämningen.  Andra exempel är de estetiska tagningarna, syntmusiken som påminner om 70-talet och samlingen platta, men samtidigt intressanta, karaktärer.

Det är en film som i dagens samhälle sticker ut ur mängden. Den bryter sig loss från trenden med vampyrer, varulvar och blodiga jump scare-skräckisar vilket gör filmen till ett fräscht nytt inslag i skräckfilmsvärlden. Förhoppningsvis slår den igenom och skapar en ny trend och flera nytänkande rysare.

Trots att It Follows är ett nyskapande verk (genom att bygga sin berättelse på aktuella ämnen så som sex och stalkning) inom sin genre finns tyvärr vissa brister.  Musiken tar i många fall över samtidigt som delar av karaktärernas agerande är rent ut sagt oförståeligt och förbryllande. Vill du lämna biosalongen uppskrämd och nöjd bör du ha en läggning för paranoia eller ett stort intresse för det stilistiska i filmer. Allt annat kommer troligen lämna dig besviken.

Titel: It Follows Regissör: David Robert Mitchell Manus: David Robert Mitchell Genre: Skräck Skådespelare: Keir Gilchrist, Olivia Luccardi, Lili Sepe, Maika Monroe, Daniel Zovatto m.fl. Premiär: 27 mars 2015 Visas på: Filmstaden

/ Amanda Ankarhem Skribent

Foto: Press

1 visning

Comments


bottom of page