top of page

Engagera dig i världens största aktieorganisation

Unga Aktiesparare (UA) är en organisation som ibland håller till här på Örebro universitet. Lösnummer bad medlemmarna Christoffer Smed och Linus Eriksson berätta mer om UA. Inledningsvis kan du läsa om möjligheterna att utvecklas inom organisationen och vad som står på schemat i Örebro framöver. Därefter svarar UA på nybörjarfrågor, berättar hur du kommer igång med ditt sparande och delar med sig av sina tankar om börsläget just nu. Men först en kort presentation av Christoffer och Linus.

Christoffer Smed (till höger på bilden ovan) är 25 år gammal och har en kandidatexamen från det rättsvetenskapliga programmet vid Örebro universitet. Han har varit intresserad av aktier länge och började aktivt investera under studietiden. Nu jobbar han som upphandlare på Region Örebro Län.

Linus Eriksson (till vänster på bilden) är även han 25 år gammal. Han har en kandidatexamen från ekonomiprogrammet vid Göteborgs universitet. Det var när han träffade UA våren 2011 där som hans aktieintresse uppstod. Nu är han egenföretagare och redovisningskonsult, för tillfället på ABB.

Nu när du lärt känna dem lite är det dags för dig att lära dig mer om organisationen de kommer från:

Vad gör Unga Aktiesparare? Christoffer: Vi försöker hjälpa folk att förstå och komma igång med sparandet. Vi vill öka kännedomen om och intresset för aktier som sparform. Linus: Precis, vi är en organisation som främjar aktiesparande, en slags lobbyverksamhet. Vi vill främja aktiespararnas rättigheter, exempelvis driver vi en process mot Robur-fonder. Vi är faktiskt världens största ungdomsorganisation för aktieintresserade.

Hur många medlemmar har organisationen? Linus: 300 ungefär i Örebro i UA. Aktiespararna i Örebro har ungefär 1000 medlemmar. 71 000 medlemmar i Sverige sammanlagt, varav ungefär 12 000 i UA. Att vi är världens största aktieorganisation är lite märkligt med tanke på vilket litet land Sverige är.

Ja, är svenskar duktiga på att spara? Linus: Det har jag ingen fakta på, men det känns som vi var tidiga med nätmäklare. Det är ganska öppet och lätt att spara i Sverige. Under IT-bubblan hade vi rätt många stora företag vilket kan ha ökat intresset.

”På en regionsträff kan du träffa både finanschefer, aktiemäklare, aktieanalytiker och entreprenörer”

Varför bör man bli medlem? Linus: Ibland kan det behövas en push för att komma igång med sitt sparande. UA ger dig även ett stort nätverk där du kan träffa likasinnade. I vilken stad som helst finns det någon du kan bolla idéer och umgås med. Christoffer: Sedan håller vi i många olika evenemang och utbildningar, både i Örebro och andra städer. Linus: Det finns också stor möjlighet att utvecklas inom organisationen, gå styrelseutbildningar och liknande. Många av våra medlemmar är drivna vilket ger ett stort nätverk och tillgång till mycket kunskap. På en regionsträff kan du träffa både finanschefer, aktiemäklare, aktieanalytiker och entreprenörer.

”Alla är alltid välkomna att söka”

Letar ni folk till styrelsen i Örebro? Linus: Just nu gör vi inte det aktivt, men alla är alltid välkomna att söka. Om vi hittar rätt person finns det alltid plats, vi har ingen egentlig begränsning för hur många vi ska vara. De flesta pluggar på universitetet så det är rätt stor ruljans då många flyttar efter sina studier.

Hur ser styrelsen ut? Linus: Vi har en ganska bred styrelse. Den yngsta i styrelsen är 18 år och den äldsta fyller 27 snart. De flesta pluggar dock ekonomiprogrammet på universitetet.

Hur många tjejer är det i styrelsen? Linus: Just nu har vi bara en tjej i styrelsen, vilket är dåligt. Jag tror det är cirka 25% kvinnor i UA totalt, här i Örebro är det ungefär samma. Tyvärr är det väldigt få kvinnor som söker till styrelsen! När vi arrangerade UA-akademin förra våren tror jag att det var nästan 50-50 på medlemmarna som var där, så på utbildningarna är uppslutningen ganska jämn.

Vad är UA-akademin? Christoffer: En utbildning där du lär dig allt du behöver veta för att börja spara och investera i aktier. Den är uppdelad i två nivåer, en väldigt grundläggande och en mer avancerad. Mer info finns på vår hemsida.

Kommer ni arrangera UA-akademin i år? Linus: Om intresse finns gör vi gärna det! Det är dessutom ett bra läge att bli medlem, i samband med UA-akademin kostar det bara 149 kronor att bli medlem. Christoffer: Vi har även diskuterat ett evenemang bara för tjejer! Det har funkat bra i en del andra städer.

Något annat som står på schemat i Örebro närmsta tiden? Linus: Vi brukar hålla i aktieträffar titt som tätt, vi tänker arrangera aktiefrukostar där vi träffas för att diskutera börsläget och så vidare. På större föreläsningar dyker många upp. När vi arrangerar mindre event är det lite svårt att få folk att dyka upp, många är lite väl blyga, särskilt våra kvinnliga medlemmar. Christoffer: Precis! Var inte rädda för att prata med oss på de större eventen, då blir det lättare att komma på mindre event. Vi försöker även besöka något företag, tidigare har vi haft några företagspresentationer på universitetet varje år. Linus: Vi har haft lite diskussioner om att åka till Kopparbergs, det är bara en timme bort. De är en av världens största ciderproducenter. Det är lite roligare att besöka företaget på plats än att sitta i HSL3 och lyssna! Årskongressen för hela UA kommer till Örebro i mitten av april också.

”Vi ska gå om Linköping”

Har ni några mål för UA Örebro? Linus: Ett långsiktigt mål är att vi ska gå om Linköping i antal medlemmar, för de är väldigt duktiga där! De har 500 medlemmar ungefär, jag tror de har mest medlemmar sett till antal invånare. Vi vill gärna få upp intresset hos folk som inte studerar ekonomi på gymnasiet eller universitetet också. Exempelvis har ju personer som pluggar till hantverkare en väldigt bra utgångspunkt för att börja investera med tanke på att de får en bra ingångslön och inte behöver ansöka om studielån. Christoffer: Det är en utmaning vi funderar på hur vi ska lyckas med, att nå ut till personer som saknar intresse sedan tidigare. Vårt projekt Ung Privatekonomi åker runt i landet och undervisar på gymnasieskolor helt gratis. Jag vill att privatekonomi ska bli ett obligatoriskt kursmoment i undervisningen.

Linus Eriksson och Christoffer Smed

Hur du kommer igång med ditt sparande

I denna del svarar UA på nybörjarfrågor, berättar hur du kommer igång med ditt sparande och delar med sig av sina tankar om börsläget just nu.

Vad är en aktie? Linus: Det är en del av ett företag, om du äger en aktie äger du faktiskt en bit av företaget. Christoffer: Det blir roligare att handla deras produkter då också!

Hur stort startkapital krävs? Christoffer: Det finns inga kapitalkrav för att börja spara. Det är alltid bäst att börja direkt.

Vilket steg i rätt riktning kan jag ta redan idag? Christoffer: Starta konto hos någon av nätmäklarna!

Vilken kontotyp är bäst? Linus: Ofta är ett investeringssparkonto (ISK) bäst. Då slipper du deklarera och skattar väldigt lite. Om du räknar med att göra vinst är det alltid värt att ha ett ISK. Christoffer: I fåtal fall, vid arv exempelvis kan andra kontotyper vara värt att titta mer på. Linus: Om du handlar utländska aktier som ger utdelning finns det vissa skillnader mellan kapitalförsäkring och ISK också.

Vad är courtage? Christoffer: Courtage är kostnaden för att köpa eller sälja en aktie. Om du har en vanlig bank är det ofta högt courtage. Se till att byta till en låg courtageklass. Linus: Nu för tiden är det billigt att investera i utländska aktier också.

Hur mycket av sin inkomst bör man investera? Christoffer: Tio procent av sin bruttolön är en ganska bra riktlinje, det kan de flesta klara av. Men gärna mer så klart. Linus: Det bästa för de flesta är att sätta en autoöverföring varje månad, tio procent räcker så himla långt. Det blir väldigt mycket till slut tack vare ränta på ränta-effekten.

Vad är ränta på ränta-effekten? Christoffer: Pengarna du investerar i till exempel aktier genererar förhoppningsvis avkastning, efter exempelvis ett år har avkastningen gjort att du har mer pengar på kontot än vad du satte in och år två får du avkastning både från din ursprungliga investering men även på avkastningen från år ett. Linus: Tänk dig att du rullar en snöboll, ju större den blir, desto snabbare går det. Den ökar exponentiellt och i början är den ganska liten men efter några varv växer den! På nätet finns det många kalkylatorer [testa här, red. anm.] där du kan se hur effekten fungerar!

Vilka aktier är intressanta om man vill spara små summor varje månad? Christoffer: Jag skulle säga något som man själv är intresserad av, det är det viktigaste. Linus: Det spelar egentligen ingen roll hur mycket du sparar, Avanza Mini [billig courtageklass, red. anm.] till exempel gör det möjligt att köpa aktier för en krona.

Hur väljer jag ut en bra aktie att börja spara i? Linus: Vi förespråkar fundamental analys, det vill säga hur företagets verksamhet går. Hur mycket tjänar dem? Hur ser framtidsutsikterna ut? Exempelvis kan man kolla PE-tal, det är hur mycket pengar företaget tjänar utifrån priset. Kostar aktien 10 kronor och de tjänar 1 krona är PE-talet 10. Marginaler och tillväxt är också bra att kolla upp, då kan du göra hyfsade prognoser för hur det kommer gå framöver. Det finns teknisk analys också och då tittar man bara på hur aktiegrafen går.

Hur väljer jag ut en bra fond att börja spara i? Christoffer: Låga avgifter är viktigt. Kolla om den är aktivt eller passivt förvaltad, om man vill ha en aktivt förvaltad fond kostar det lite mer. Linus: Du kan gå in på Fondkollen eller Morningstar för att se betyg på fonderna. Kolla hur det gått senaste åren men stirra dig inte blind på det. Jag tycker gratis indexfonder är bra, särskilt med tanke på att många fonder inte slår index.

 ”Hur svårt är det för Google att göra bättre?”

Vad är några misstag som nya sparare ofta begår? Linus: Att köpa för få olika aktier, att inte sprida risken tillräckligt. Välj ut cirka tio aktier i olika branscher. Se till att du förstår vad du köper också. Jag undviker ofta teknikbolag för att jag saknar kunskaper i den branschen. När det kommer till teknikbolag brukar jag alltid tänka ”Hur svårt är det för Google att göra bättre?”. Christoffer: Att sälja i panik om en aktie går ner. Ha en plan från början. Linus: Man kommer väldigt långt på att följa Aktiespararnas gyllene regler!

Hur lång tid tar det att lära sig investera? Linus: Att komma igång med sparande tar bara någon timme. Brukar du handla kläder på H&M? Kolla lite mer på deras aktie. Jag tror det är rätt bra att testa sig fram med små belopp. När du väl köpt ett bolag så lär du dig mycket och det blir kul att följa bolaget och börsen. Om man vill slippa lägga ner mycket tid men vill spara i aktier istället för fonder skulle jag rekommendera att regelbundet köpa fem-sex stycken svenska investmentbolag. Då får du riskspridningen och någon som förvaltar dem aktivt. Christoffer: Men det är nog roligare att köpa något företag du gillar. Linus: Jo precis, det är helt klart roligare, men om man inte vill läsa på något alls. Christoffer: Om det är ett företag du är intresserad av är det rätt troligt att något av investmentbolagen har det i sin portfölj också!

Hur mycket tid krävs för att bevaka sina investeringar? Christoffer: Det beror på hur stort intresse man har. Ifall du månadssparar med låg risk behöver du nästan aldrig se över din portfölj. Linus: Precis, om du köper en gång i månaden kan det vara bra att kolla läget en snabbis samtidigt.

Hur håller jag mig uppdaterad? Christoffer: Tidningar som Dagens Industri till exempel. Även sociala medier, till exempel Facebookgruppen ”Aktier”, där lägger många upp nyheter. Det finns en grupp för bara tjejer som heter ”Tjejer som gillar aktier” också. Linus: Ha i åtanke att många haussar [driver upp, red. anm.] aktier på sociala medier. Många förespråkar högrisk-aktier. Christoffer: Ja, glöm inte att bilda din egen uppfattning! Linus: Det gäller även aktieanalyser, många har något slags egenintresse. Det är få analyser som är skrivna av en helt oberoende analytiker.

”Svårt att köpa på botten och sälja av på toppen”

Börsen befinner sig i ett oroligt skede just nu. Många tror att vi inte nått botten än utan snarare står inför en längre nedgång liknande IT-kraschen 2000-2002 och Finanskrisen 2007-2008. 

OMXS30:s utveckling 1993/03/18 – 2016/03/16. Graf från Avanza.se


Börsen är orolig för tillfället, bör man avvakta med att investera? Christoffer: Om man tror på en nedåtgående trend kan det vara läge att avvakta men det är alltid svårt att köpa på botten och sälja av på toppen. Linus: Det blir ju billigare om börsen går ner så du får mer för pengarna. Om du sparar regelbundet köper du både i svackor och toppar och om tio år spelar det inte så stor roll hur börsen går i år. Jag tycker inte att du ska investera en större klumpsumma nu direkt, sprid även den över tid. Jag skulle inte investera pengar jag behöver inom ett par år. Vid en mycket längre sparhorisont kan det finnas fina fynd att hitta till portföljen.

Har ni gjort några stora förändringar i era portföljer i år? Christoffer: Inga förutom att jag köpte lite Volvo vid årsskiftet. Linus: Inget speciellt, fyllt på lite av de tidigare innehaven. Har även börjat blicka mer till amerikanska aktier vilket jag personligen tror kan vara intressant framöver.

Vad är ert bästa spartips till studenter? Linus: Skaffa ett jobb vid sidan av, bra med extra inkomst! Christoffer: Ha inte bil om du klarar dig utan.

Om du är intresserad av att lära dig mer om aktier tipsar Linus och Christoffer om: Böcker: The Snowball Effect av Warren Buffett och Så här kan alla svenskar bli miljonärer av Per H Börjesson Tidningar: Aktiespararen, Privata Affärer och Dagens Industri Poddar: UA:s podd #pratapengar, Fill or Kill och Börspodden

I början av mars arrangerades ett evenemang för börsintresserade på Slottet. Föreläsaren som avslutade kvällen var Arne Talving, mer känd som twitterprofilen Kavastu. Lösnummer har fått hans godkännande att publicera våra anteckningar från hans presentation. Han delade även med sig av råd till unga investerare. Låter det intressant? Läs artikeln här.


コメント


bottom of page