top of page

”Det svider till när Åkestam trycker på de ömma punkterna”

Nina Åkestam har kraschat. Efter en spikrak karriär inom reklambranschen står hon nu totalt utpumpad och riktningslös. Det blir början på något nytt, där gamla mönster, vanor och tankar ifrågasätts. Där hon frågar sig varför hon gör det hon gör och vad som egentligen är Meningen med hela skiten. Resultatet blir en obekvämt igenkännbar historia.

Hon är 25 år gammal och står på vad som av många skulle betraktas som toppen av sin karriär. Nina Åkestam har ett eftertraktat jobb inom reklambranschen, sitter i ledningsgruppen för företaget, gör framgångsrika kampanjer och har precis vunnit två prestigefyllda priser för byråns prestationer. Utåt sett verkar allt gå mer än bra. Men ett år senare är hon på väg till apoteket för att hämta ut antidepressiv medicin. Hon är i upplösningstillstånd och allt vad livet heter har hamnat på ända. Den välkända väggen har gett sig till känna. Det blir början på en tuff resa tillbaka, men den frågan är till vad. Är det till reklamkarusellen igen eller till något helt annat?

Meningen med hela skiten väcker tankar. Tankar som kanske inte alltid är så värst bekväma, men som ändå kräver sin uppmärksamhet. Vad vill jag? Gör jag verkligen det jag vill? Varför gör jag det jag gör? Förmodligen blir det jobbigt för att svaren kanske inte riktigt tenderar vara så självklara och jakande som vi hoppas. Precis på de där ömma punkterna trycker Åkestam och nog svider det till på flera ställen. För igenkänningsfaktorn är hög. Prestige, karriärhets, pengar, arbetslöshet, rädsla för att misslyckas, åtrån efter att lyckas, viljan att visa upp en felfri fasad, bekräftelsebehovet. Allt finns där och med Åkestam blir det abstrakta faktiskt rätt så konkret. Även om hon inte alls påstår sig ha några självklara svar resonerar hon på ett sätt som ändå leder till nya insikter och tankebanor.

Sedan är vissa delar mer intressanta än andra, även om det förmodligen är en personlig smaksak. Som bokens inledande delar där jobbet, kraschen och vägen tillbaka granskas i detalj och frågor kring varför vi ofta pressar vidare dyker upp. Där det roliga i jobbet faktiskt kan vara vårt största hinder. Att Åkestam sedan skriver riktigt bra och lyckas hitta formuleringar som sätter fingret på en känsla eller en företeelse gör det till än mer träffande läsning. Emellanåt kanske tanken på fluffiga självhjälpsböcker ligger nära till hands, men uppblandat med de personliga resonemangen och erfarenheterna försvinner de tendenserna lika snabbt som de uppstod. Helt enkelt är Meningen med hela livet en nyttig bok för den som vill få sig en riktig tankeställare.

Titel: Meningen med hela skiten Författare: Nina Åkestam Genre: Biografi/samhälle Utgiven: Juni 2014 Förlag: Volante förlag

/ Emelie Bröms Skribent

3 visningar

Comentarios


bottom of page