top of page

Debatt: Sveriges minst studentvänliga kollektivtrafik?

Följande text är en debattartikel och åsikterna är skribentens, inte Lösnummers. Lösnummer är religiöst, fackligt och partipolitiskt obundna och ska bland annat verka som ett forum för debatt kring Örebro universitet och Örebro studentkår.

Örebro är en stad som växer riktigt fort. Något som växer med Örebro är studentpopulationen och uppslutningen i studentlivet. Ett flertal studenter vid Örebro universitet reser från olika städer utanför Örebro, men till vilket pris?

En student får acceptera det som erbjuds. Exempel på något en student får acceptera är kostnaden för kollektivtrafiken – vilket kan bli särskilt påtagligt för den som reser en lång sträcka till Örebro universitet för att studera. Kopplat till detta kan Region Örebro län göra den ekonomiska sitsen hos studenter något bättre genom att införa studentpriser i kollektivtrafiken.

Låt oss ta er på en resa kring Sveriges olika studentorter för att ta reda på och om de har studentpriser i kollektivtrafiken. Vi kan väl börja med de närliggande städerna. Sörmlandstrafiken, som hanterar Eskilstuna, har studentpriser som faller in i ungdomspriser. Karlstad erbjuder särskilda priser till ungdomar och studenter som är mellan 20-25 år respektive studenter mellan 26-64 år. Östgötatrafiken, som hanterar Linköping och Norrköpings-området, har studentpriser på 30-dagarsbiljetter. De nämnda städerna liknar Örebro i frågan och kan jämföras i antalet studenter kontra invånarantal. Tittar vi på resterande studentorter lite längre från Örebro, ser det ut såhär:

  1. Tabussen (Umeå) har ungdomspriser och studentpriser likt Karlstad.

  2. Xtrafik (Gävleborg) har studentpriser på enkel-, 30-dagars- och årsbiljetter.

  3. Skånetrafiken har studentpriser på 25 % rabatt.

  4. SL (Stockholm) har studentpriser.

  5. Västtrafik (Göteborg) har studentpriser på 30- och 90-dagarsbiljetter.

  6. UL (Uppsala) har studentpriser på 30-dagarsbiljetter med olika kombinationer.

  7. Jönköping länstrafik har studentpriser på perioder för olika zoner.

  8. LLT (Luleå) har studentpriser för olika typer av periods biljetter.

Visserligen är det förståeligt om Örebro av någon anledning skulle inspireras av Region Västmanland, som hanterar Västerås, där studentpriser under terminerna inte finns som alternativ utan endast under sommaren. Men gissa vad – inte ens studentpriser under sommaren erbjuds av Örebro Länstrafik.

Att pendla vissa dagar i veckan kan även det stå studenter dyrt, eftersom byte av biljett-typ krävs beroende på vilka zoner biljetten tillhör. Absolut kan cykel vara ett alternativ för studenter – vilket många verkar tycka. Men den som väljer att cykla mellan Örebros huvudcampus Almby och Grythyttan några gånger i veckan kanske även borde överväga att ställa upp i Tour de France 2020?

Vi menar inte att trycka ned Region Örebro län för hur frågor som rör kollektivtrafiken låts influeras av studenters levnadsstandard eller ej. Det vi menar är att studentpriser bör övervägas och införas med inspiration av närliggande studentorter. Det ser inte bra ut när studentpriser erbjuds från andra aktörer samtidigt som Region Örebro län inte ens överväger det.

Linköping, Eskilstuna och Karlstad har studentpriser, nu är det väl ändå Örebros tur?

Örebro studentkår

Nicolaie Kattah, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar.

Abdirizak Yusuf Muhamed, ordförande.

Referenser:

Vill du replikera på debattartikeln? Skicka då ett mail till chefredaktor@losnummer.se!


Comments


bottom of page