top of page

Christopher Dolck hänför Lösnummer med magi

Den artonde december gästades Lösnummer av Örebro universitets egna magiker, Christopher Dolck. Under en dryg timme förvirrades vi av det ena tricket efter det andra, och nu en månad senare sitter jag fortfarande och funderar över hur han egentligen gjorde.

Christopher Dolck är tjugofem år och född i den lilla staden Anderstorp, beläget i Småland. Han studerade musik i Linköping, men har i ungefär fyra och ett halvt år bott här i Örebro och utbildat sig till klassisk pianist på Musikhögskolan. Vid sidan av intresset musik, är trolleri något som har funnits med länge i Christophers liv.

–Det är väl tolv år jag har hållit på. Pappa visade mig något litet trick när jag var liten, men jag har aldrig haft någon trollerilåda, vilket är det klassiska.

Han utvecklade sina färdigheter vidare genom att köpa böcker och dvd:er som behandlade ämnet, och är från början helt självlärd. Men genom detta intresse har Dolck senare kunnat träffa andra magiker som har hjälpt honom att förbättras, och nu med tolv år i bagaget ville han genom ett ideellt projekt försöka nå ut till fler människor. Under hösten har han nämligen tillsammans med en annan student, Viktor Danielsson, besökt flera av Örebro universitets kårsektioner och visat dem trolleritricks. Detta har då filmats, av Danielsson, och kommer löpande publiceras på Christophers facebooksida. Men varifrån kom egentligen idéen till detta?

–Ja, men från lite olika ställen. En grej var att de på Musikhögskolan redan visste om att jag kan trolla, och sedan var jag även med i Riks-Smask förra året. Så nu ville jag nå ut bredare, och nästa steg var universitetet.

Dolck och Danielsson har känt varandra länge från skolan, men det var först under Riks-Smask som Christopher fick nys om Viktors intresse för film.

–Viktor ansvarade för scen arbetet, och då fick jag även höra att han gillade att filma. Jag frågade om han ville vara med på detta projekt, vilket han gärna var, och sedan har han kommit med massor av egna idéer på upplägg.

Målet med detta var visa upp något annorlunda för de andra kårsektionerna, så att även de fick något ut av detta projekt. Samtidigt kunde Christopher samla på sig material inför framtida uppträdande då många bokare vill i förväg se vad man har att erbjuda. Projektet blev en perfekt kombination, och han upplever responsen under filmningarna som väldigt positiv.

–Alla har olika reaktioner, så det är ju väldigt kul också. En del börjar nästan skrika och är på väg ut ur rummet, medan andra bara sitter helt förundrade och tysta.

Lösnummer har även haft kontakt med några av kårsektionerna som deltog i projektet för att få reda på vad deras tankar var efter Dolcks uppträdande;

-Vi i Sesam upplevde Christoffer Dolck som en seriös och duktig magiker. Som person upplevde vi honom som skicklig, trevlig, skön och rolig. Han bjöd på en bra show, men dessvärre upplevde vi att vi kunde lista ut de flesta av tricken och de inte var särskilt spektakulära, anser Sesam.

-Vi tyckte det var ett väldigt kul initiativ som också utfördes riktigt snyggt, skriver Sobra.

Den första filmen kommer att släppas för allmänheten fredagen den första februari på Christophers Facebook-sida The Dolck Show, och sedan släpps en video varje vecka. Jag lovar er kära läsare att detta är något ni verkligen inte vill missa!

Foto: Christopher Dolck

bottom of page