top of page

”Ömsning är en bok som värderar hur viktigt det är att ha mål i livet”

Han ifrågasätter allt som livet bjuder på och ser inget värde i livet, men han är villig att förändra sin syn på livet. Frågan är bara hur och när. Kommer han att lyckas? Ömsning, av Benedict Haller, är en bok som värderar hur viktigt det är att ha mål i livet och den spänning som löper genom boken med det välformulerade språket gör det till en bok värd att läsa.

Han jobbar i en butik sedan flera år. Kunderna kommer och går i den lilla butiken, sällan trevliga och mer till besvär än nytta. Det enda roliga på jobbet är när kollegan jobbar så att han kan spana in henne och fantisera. Hemma är han knappt för där finns flickvännen som han inte vill träffa. Istället träffar han vänner och festar. Han är fast i en sorts lera av självömkan och tristess. Hur ska han göra för att komma loss?

Benedict Hallers Ömsning är en bok som handlar om att förändra sitt liv. Huvudpersonen i boken kommer inte ur sin tristess och hittar inte någon mening med sitt liv. Han jobbar när han känner för det, knarkar och dricker när det är dags för fest och klagar på livet utan att göra något åt det. Hans syn på livet är tydlig när han säger detta: ”Allt man håller på med är fullkomligt meningslöst. Jag jobbar med något jag inte bryr mig om, för att ha råd att spendera pengar på nåt jag inte behöver. Allt vi gör däremellan gör vi för att bedöva oss själva. Och vi behöver bedövningen. Den hjälper oss att glömma att inget är värt något.”

Under bokens gång känner läsaren den omvälvande förändringen hos huvudpersonen närma sig och blandningen av spänning och ett träffsäkert språk gör Ömsning till en bok som borde läsas utav fler. Den är okänd och det finns inte mycket information om varken boken eller författaren. De få recensioner som finns sågar boken totalt. De flesta negativa åsikterna handlar om hur kvinnorna framställs som inget annat än sexobjekt. Huvudpersonen är anonym, precis som författaren och läsaren får inte reda på någon bakgrundshistoria eller något namn. Det enda läsaren får reda på är att huvudpersonen är en kille och detta visas bara en gång under hela boken när han har sex, annars skulle huvudpersonen också kunna vara en tjej. Huvudpersonen är annars anonym och det ger känslan av att vemsomhelst kan vara huvudpersonen i boken och den blir mycket lättare att ta till sig.

Ömsning är helt klart värd att läsas. Benedict Haller har skrivit en bok som är relevant idag när vi står inför så många olika val i livet och efter att ha läst denna bok känner jag mig extra motiverad till att hitta min egen mening med livet.

Titel: Ömsning Författare: Benedict Haller Sidor: 204 Förlag: Otherground Project Group AB Utgivning: April 2015

0 visningar

Comentarios


bottom of page