top of page

”VI VILL ENAS I ATT ALLA ÄR LITE UDDA

Har du någon gång känt att du har velat uppleva en annan typ av uteliv, något utöver det vanliga? Så kände Milian Penahi och Johannes Nyamesah Sjögren också. Milian och Johannes, två av de DJ:s som spelar på Kårhusets nattklubb, finner båda mycket glädje i att få vara en del av Örebros nattliv, men det betyder inte att de inte vill utveckla det. Tillsammans med några kompisar försöker de arrangera en ny typ av event, samlat i konceptet ODD ONE, med ett enkelt mål; att ordna den typer av fester de själva skulle velat gå på men inte hittade i Örebro.

Milian, som har varit aktiv som DJ sedan 2016, fick sin start på Kårhuset. Han beskriver en miljö där han fick växa. – Jag fick hela tiden tillfälle att träna. Det hela byggdes ganska snabbt på och jag fick ganska snabbt hoppa in på stora dansgolvet. Jag fick en chans på kårhuset på en gång och det var riktigt kul att spela inför ett så stort gäng, säger han.

När Johannes flyttade till Örebro under 2019 hörde han sig snabbt av till Kårhuset. Han hade spelat några få gånger ute på fester hemma i Uppsala, men mest tränat hemma, och han beskriver det som en upplevelse att få vara DJ på Kåren. – Det var nytt, spännande och framförallt kul. Det kändes som att folket verkligen uppskattade musiken, och jag uppskattade verkligen stämningen där, berättar han.

Milian och Johannes beskriver kärleken till DJ:andet: – Jag tycker det är så kul att se folk “leva upp” på ett sätt som är en så stor kontrast mot vardagen. Att få vara en del av när folk får dansa, uttrycka sig och ha kul är en av mina största drivkrafter, beskriver Johannes. Folk kommer dit och är supertaggade, och man kan köra järnet. Man kan sätta sin egna prägel på festerna, och det är det jag tycker är nice, fyller Milian i.

Både killarna har gillat att få vara en del av Örebros uteliv, men de har också känt att det har varit något som saknas. Under slutet av 2019 hittade de varandra, och enades i att de båda hade upplevt en viss enformighet i Örebros uteliv. – Vart vi än gick någonstans spelades top 50 listan. Det var samma sorts musik och samma sorts folk och det fanns ett fokus på att piffa till sig. Jag tyckte det blev lite ytligt och repetitivt. Sen började vi snacka ihop oss om att skapa ett utrymme för mer alternativ musik, förklarade Milian.

De började då jobba på ett nytt fest-koncept som skulle avvika från denna upplevda ensidighet. På dessa fester ska det spelas musik som disco, obskyr house, techno och acid, och det ska framför allt vara låtar som man inte hör så ofta eller kanske inte alls känner igen. De fick tillgång till det övre dansgolvet på kårhuset för att förverkliga denna idé, men samma helg som de hade premiär kom covid-19 till Sverige.

Projektet lades då på is ett tag, men i somras fick gänget, Milian, Johannes och två kompisar till, idén om försöka igen. De ordnade ett antal event på restaurang Tetsu i stan. Det var där de kom på namnet för deras nya festkoncept; ODD ONE. – Vi vill att det ska vara utstickaren i Örebros uteliv. Det ska vara dit man ska kunna komma för att hoppa över den ytliga delen av festandet, säger Milian. Vi tänkte ordna de sorters fester som vi själva hade velat gå på, men som vi inte hittade här i Örebro.

Så fort restriktionerna började luckras upp lite började ODD ONE också ordna lite andra fester. De har till exempel varit uppe i Svampen och spelat, vilket enligt Milian och Johannes har varit riktigt uppskattat. Deras senaste event var en fest i en lada för ungefär 50 personer.

Vi håller det litet. Det ska inte va festerna för 200/300 personer, säger Milian. – Inte än. Kanske om vi blir stora nog, bryter Johannes in och ler.

När killarna beskriver hur de önskar att stämningen på deras event ska vara beskriver de en accepterande miljö. – Du ska inte bli utdömt eller utpekad för att du inte är särskilt uppiffad, eller för musiken du gillar. Du ska komma dit och känna dig trygg, och känna en samhörighet med resten av gänget. Vi vill enas i att alla är lite udda.

De har även observerat att många av de som har dragits till de event ODD ONE engagerat har varit internationella studenter. – Vi gillar att det är folk från många olika bakgrunder som kommer på våra fester och förenas på dansgolvet, om man får vara lite poetisk, säger Milian och beskriver ett tajt gäng med många som återkommer flera gånger. – Vi vill att alla som är nyfikna och intresserade ska känna sig välkomna in i gruppen, även om det är ett litet community, fyller Johannes i.


Framöver har ODD ONE planerat in ett fullspäckat schema. De har upplevt ett visst momentum under de senaste festerna och förstår att det är upp till dem att ta vara på det. De beskriver att folk har kommit fram till dem efter event och uttryckt nöjdhet och tacksamhet, och ett intresse för vad gruppen kan komma att ordna framöver. Målet är att ordna minst en stor fest i månaden i vinter, utöver att spela på Kårens övre dansgolv några gånger i månaden. – Vi jobbar på två fronter kan man säga, sammanfattar Johannes.

Jag frågar Milian och Johannes vart det här projektet ska sluta, om de tillåter sig att drömma. Milian skrattar; – Det ska sluta med en festival i grekland, dit folk kommer och bor i en vecka.

Han avslutar med en mer seriös ton. – Det har inte handlat så mycket om vart vi ska för oss, utan vår förhoppning är att alla som kommer på våra evenemang får uppleva en bra fest och det tycker jag vi har sett hittills. Att folk kan gå hem från ett ODD ONE-event och längta till nästa är en stor förhoppning.


3 visningar

Comments


bottom of page