top of page

Vad hände med den tionde kårsektionen? – del 2

Oktober 2020 fick Medicinska Föreningen Örebro grönt ljus från fullmäktige för att arbeta mot att bli en egen kårsektion, för bara läkarstudenter. Mer än ett halvår senare är kårsektionen fortfarande inte på plats. Vad har hänt egentligen? I tre delar utreder Lösnummer turerna kring vad som kunde blivit Örebro studentkårs tionde kårsektion – här är del 2.

Under slutet av hösten 2020 när Simon Ghanem, Oscar Lundberg och Felix Pomo först fick ta del av kårstyrelsens kriterier var läget fortfarande optimistiskt. Även det omständiga kriteriet att lägga ner föreningens organisationsnummer, och i praktiken avveckla hela organisationen, verkade till en början genomförbart. – Vi insåg ganska snabbt att MFÖ inte behöver något organisationsnummer och vi kan bedriva vår nuvarande verksamhet även som kårsektion. Vi skulle inte förlora något just idag på att följa kriterierna, berättar Simon som tillsammans med Oscar och Felix utgör arbetsgruppen med ansvar för MFÖ:s framtid och som drivit arbetet mot att bli en egen kårsektion.

Drivet hos arbetsgruppen är stort men man är missnöjd med att drivet inte har varit lika stort tillbaka från Örebro studentkår. – Nu sökte vi oss till dem, men de borde också sökt sig till oss. Vi är studenter som omfattas av studentkåren men som inte känner att vi får ta del av förmånerna av studentkåren här på campus USÖ. Det är sällan någon från Örebro studentkår syns här, säger Oscar.

Faktumet är dessutom tydligt – studentkåren går miste om medlemmar som väljer MFÖ istället för Serum. – Det tar vi som det stora beviset på hur situationen drabbat Örebro studentkår, säger Felix. Samtidigt är arbetsgruppen noggrann med att påpeka att generationer av läkarstudenter samtidigt själva valt det lättillgängliga MFÖ före Serum och Örebro studentkår. – Det är ju inte så att vi “inte fått vara med och leka”, skrattar Felix.

Det var nu 2021 och arbetet med att uppfylla kriterierna var igång. Simon, Oscar och Felix visste då att utmaningen var stor. Man visste att organisationsnumret inte var nödvändigt för verksamheten, men även att själva borttagandet av numret är en process. – I praktiken innebär det att lägga ner föreningen, säger Felix. – Men att ta bort ett organisationsnummer är en process som sköts av Skatteverket och något som MFÖ själva inte har full kontroll över. Alltså är nedläggandet av ett organisationsnummer en naturlig följd av en förenings upplösning, men sköts helt och hållet av Skatteverket. Därav är kriteriet missriktat.

De inser nu även att det skulle bli svårt att genomföra nödvändiga förändringar och samtidigt bevara MFÖ:s identitet, bland annat då kriterierna innefattar att byta namn och färg. – Det är inte ett beslut vi ska ta, utan vi ska ju bara tala för våra medlemmar, konstaterar Oscar.

Även andra dilemman dök upp. – Det står i kriterierna att MFÖ ska ha en ordförande, en vice ordförande, kassör och utbildningsbevakare, och vi insåg att det kan vi omöjligt ha inför ett fullmäktigemöte. Vi kommer omöjligt kunna fylla dessa poster innan medlemmarna får rösta om det, menar Felix. – Det är svårt att hålla ett kårsektionsmöte innan kårsektionen existerar.

För att få översikt och tydlighet i de här frågorna påbörjade man i slutet av februari en dialog med Örebro studentkårs presidium via mail. Funderingarna växte hos arbetsgruppen, samtidigt upplevde de att svaren från presidiet kom mer och mer sällan. – Vi ville verkligen få igenom den här förändringen som vi har jobbat med i snart två år, men den här väldigt långsamma svarsfrekvensen försvårade det jättemycket, berättar Simon.

Processen började kännas mer och mer hopplös för MFÖ. Man ansåg att kriterierna inte var möjliga att genomföra samtidigt som kårstyrelsen stod på sig och menade att kriterierna var det som studentkårens stadgar krävde. Våren anlände och det stod snart klart att Medicinska Föreningen Örebro skulle inte bli en kårsektion, åtminstone inte denna vår.

Simon, Oscar och Felix minns idag tillbaka på allt arbete de lagt ner – parallellt med studierna har många timmar gått åt till att forma upplägget om MFÖ:s framtid. – Det låg inte i våra händer i slutändan, det är främst det som får oss att bli ledsna och frustrerade, säger Oscar.

Efter sommaren kommer inte arbetsgruppen finnas mer. – Vi kommer göra en slags slutsats med fingervisningar till våra medlemmar om hur man kan arbeta vidare, berättar Felix. – Vi tre har lagt extremt mycket tid på det här i två år och det har gått åt skogen två år i rad. Vi ser det som en väldigt svårgenomförd process, fyller Oscar i.

Simon Ghanem, Felix Pomo och Oscar Lundberg ser inte sitt arbete som misslyckat, utan menar att de gjort en grundlig utredning, sett ett problem och kommit fram till en lösning som inte i slutändan blev en lösning i praktiken. – Jag är extremt stolt över det arbete som har gjorts, hur vi har utfört det och att vi har tagit oss an något så kontroversiellt, säger Felix. – Vi har tagit upp den här frågan och faktiskt fått Örebro studentkår, och samtliga inblandade, att ta ställning för den. Det har vi gjort väldigt bra tycker jag.


コメント


bottom of page