top of page

Tips till studenten som vill dra i nödbromsen

Alla har vi varit där. Tentan gick inte så bra som man hade hoppats och studentlivet känns främmande. Det kanske finns en anledning till att perioden på universitetet kallas ”studentliv” – kanske just för att det faktiskt berör hela ens livssituation. Men en sak är säker: du är inte ensam! Vi har alla på ett eller annat sätt varit där och det är viktigt att komma ihåg!

Jag har hemlängtan! Du är aldrig är den enda som längtar hem, hur mycket det än verkar så. Troligen har alla som flyttar för att börja på universitetet en period av hemlängtan, men den kan slå till vid olika tidpunkter. Vissa upplever de första veckorna som värst, innan man grott in sig i studentlivet och hittat de drägliga klasskamraterna. Hos andra slår hemlängtan till senare, efter en smekmånadstid då allt kändes underbart. Hur som helst är du varken ensam om att längta hem, eller konstig för att du gör det.

Lösnummers tips för att bota ledsamheten är att göra saker du gillar. Streama den där serien en hel dag, ät en påse chips eller ge dig ut i löpspåret – vad som än är din grej. Öppna dig för dina nya bekantskaper och se om de vill ta en fika (psst, det vill de!). Och se det inte heller som ett nederlag att åka hem med täta mellanrum, om det är vad du behöver. Livet i Örebro och på universitetet kommer alltid finnas kvar att upptäcka.

Jag kuggade en tenta! Återigen, du är aldrig ensam om att ha kuggat en tenta! Universitetet är för de flesta ett stort steg från gymnasiet och det är fullt naturligt att inte nå godkänt-gränsen innan man vant sig vid förändringen. Och för all del flera år in i ditt program – ingen har påstått att det ska vara enkelt att studera.

Men, det kan förstås kännas som ett fruktansvärt misslyckande att få U på första tentan. Du kanske tänker “nej kolla, uni-livet är inget för mig, det är uppenbart, dags att jag hoppar av!”. Du ska veta att händelsen att kugga en tenta inte på något sätt innebär att du är dum och inte platsar på utbildningen! Försök att ta det lugnt, ring en kompis och klaga och anmäl dig sedan till omtentan.

U got this.

Min klass är douchebags! Det kan vara bara en period innan du lär känna några på riktigt, men det kan också vara så att ni har olika intressen och personligheter. Detta kan kännas krisartat: alla har ju sagt hela livet att de bästa vännerna äntligen kommer när du pluggar på högre nivå. Då har ni som valt samma utbildning alla samma intressen. Fel! Att ni valt samma kurs behöver inte betyda ett skit.

Som tur är innebär studentlivet många fler möjligheter att hitta kompisar. Du kanske trivs bra med din faddergrupp från introduktionen eller älskar dem i din korridor? Det finns även ett uppsjö av föreningar att engagera sig i! Varför inte joina Lösnummers crew?

Min korridor är så äcklig, jag står inte ut! Vänta lite med att skriva en arg lapp, även om det är en klassiker. Försök istället att kasta ut några trådar och se om det finns fler i korridoren som känner likadant. Då kan ni gå ihop och fixa ett korridorsmöte tillsammans – var bara försiktig så att det inte upplevs som att ni snackar skit eller klubbar ihop er mot en enda person.

När du väl tagit upp det med de andra i korridoren hoppas vi alla att det blir ändring så att det i alla fall är drägligt att leva där. Det kan vara riktigt tärande att leva med en nivå av stök man inte tål själv. Samtidigt kan man inte förvänta sig att alla andra ska rätta sig efter en persons standard på städning. Om det inte blir bättre får du kanske överväga att flytta någon annanstans.

Den här utbildningen/staden/livet är inte alls vad jag tänkte mig! Först vill vi säga ta det lugnt och gör inget förhastat. Det kan vara en tillfällig period bara då allt känns tungt, som sedan kommer vända. Och var lite schysst mot dig själv! Allt behöver inte vara perfekt hela tiden utan man får ha låga perioder.

Men om det nu går en längre tid och hela livet känns fortfarande som en för liten och stickig ylletröja kan det vara dags att ta en funderare. Kan du hitta vad det är som känns fel och göra någon förändring? Ibland känns det som om allt är fel, men egentligen härstammar hela ångesten från en enda källa. Se det aldrig som ett misslyckande att byta utbildning, flytta någon annanstans eller helt enkelt låta livet ta en annan riktning än den du tänkte dig. Du är alltid många erfarenheter rikare.

Jag mår dåligt och mina vanliga må-bättre-knep funkar inte! Det är så vanligt att studenter mår dåligt och ändå finns det så mycket okunskap som florerar. Du kanske möter folk som säger, eller du kanske till och med själv tänker, “men du har ingenting att må dåligt över!”. Eller, “åh ännu en ung person som kastar in handduken på grund av lite stress”. Men det händer faktiskt att man mår dåligt utan en klar orsak, och du är lika värd att bli tagen på allvar vilka omständigheter du än kommer ifrån.

Det är ett stort steg att söka professionell hjälp, vilken utformning denna hjälp än tar. Se det som en seger om du inser att du behöver stöd och ber om det! Du har tagit dig själv på allvar och har därmed redan vunnit en liten seger i slaget. Sedan kan det vara svårt att veta vad man egentligen vill ha för hjälp när det finns allt från terapisamtal till läkemedel. Det kommer lösa sig på vägen, och inget är bättre eller sämre än det andra. Vi har alla olika behov. Det är tufft att vara människa ibland, men du är faktiskt också värd att känna att det är okej att gå upp varje morgon.

Jag är sjuk! Campushälsan ligger i Långhuset och har telefontid måndag till fredag mellan 08.00 och 17.00. Hit kan du söka dig för att få rådgivning i frågor som rör din hälsa och dina studier. Det finns möjlighet att träffa sjuksköterska, barnmorska, fysioterapeut, psykolog eller beteendevetare utan kostnad.

Du kan lista dig på en vårdcentral i Örebro även utan att vara folkbokförd här, och det går också att söka vård på en mottagning där du inte är listad om något skulle vara brådskande. För att boka tid ringer du till vårdcentralen och får en tid att bli uppringd av en sjuksköterska. När du har folkbokfört dig i Örebro kan du logga in i 1177s “mina vårdkontakter” och se vilken vårdcentral du är listad på (det kommer vara den som ligger närmast din adress). På webbtjänsten kan du byta val av vårdcentral, beställa klamydia-/gonorrétest samt läsa din egen journal.

Upp till 23 års ålder kan du också vända dig till ungdomsmottagningen i frågor om preventivmedel eller för att få samtalsterapi. UM Knuffen ligger på Nygatan 7, bredvid Konserthuset, och har exempelvis drop-in tider till barnmorska måndagar mellan 14.00 och 16.00 och torsdagar 08.00-09.30. Det finns också möjlighet till drop-in-besök hos en samtalsberedare onsdagar 15.00-16.00.


0 visningar

コメント


bottom of page