top of page

#TBT: Campus kring millennieskiftet

För dig som går på Örebro universitet idag kanske allt runtomkring dig börjar bli vardag. Pluggplatserna ser ut på ett visst sätt, du öppnar din laptop där allt ser ut som vanligt, besöken på Örebro Kårhus medför samma känsla som alltid… Rutiner sätter sig. 

Då kan det ibland vara uppfriskande och framförallt roligt att påminna sig om att denna miljö varit skådeplatsen för generationer av studenter precis som dig själv.

Örebro studentkår och Lösnummer har – i dess olika förråd och gömmor – ett stort men smårörigt bildarkiv. Fysiska framkallade foton från forna föregångare, eller något sådant. Vi i Lösnummer delar gärna med oss av dessa, med start idag. Här har ni en hederlig #throwbackthursday (en term som i sig kanske har sin plats i historien?).

Exakta datum för de flesta av fotona nedan är svåra att ge, men en del bilddetaljer samt den märkning som fanns i arkivet där bilderna återfanns vittnar om vi befinner oss i tiden kring millennieskiftet.

Vi börjar denna campusvandring i Universitetsbiblioteket. Miljön är sig ganska lik, det är nog tekniken som skiljer sig en aning.

Örebro studentkårs hemsida den 15 maj 2000. Surfa in på www.orebrostudentkar.se (inte den gamla domänen karen.oru.se) och avgör själv om det skett en utveckling eller inte.

Vi lämnar biblioteket och spanar in Prismahuset, som må vara sig hyfsat likt. Men vänta lite? Till vänster i bild ser något annorlunda ut…

Jovisst! Forumhuset byggdes inte förrän 2001, förmodligen inte särskilt långt efter att denna bild tagits. Istället för dagens sammankoppling av husen så slutade Prismahusets västra ände på detta vis.

Vår campusvandring tar oss vidare till Långhuset och studieplatserna utanför tryckeriet Repro. Betyg på inredningen?

Givetvis tar vi en sväng förbi Kårhuset. Många frågor väcks för en 2020-student. Vilken sektion eller förening hade dessa overaller? Vad köar man till? Och varför gör man det på framsidan?

Men vissa saker består. Att Kårhuset var studenternas hus även för 20 år sedan – ja det finns det ingen tvekan om.

Men även Kårhuset – och Asplunds som stora dansgolvet heter – har genomgått vissa förändringar. Tänk er själva: Kombinationen av dansgolv och stege…

Även på baksidan kan man se… En del förändringar.

När en idag lämnar Kåren och stadigt (förhoppningsvis) tar sig hemåt så är det ju Novatorget en först ser. Av årtalet på den nu färdiga fasaden att döma så stod huset Bågen klart 1999. Här är det krokiga huset under uppbyggnad.

Känner du igen något eller någon på bilderna och kan berätta mer? Har du egna bilder som kan visas upp för dagens studenter eller som till och med kan komplettera vårt arkiv? Maila gärna chefredaktor@losnummer.se

Foton: Örebro studentkårs och Lösnummers arkiv


Comments


bottom of page