top of page

SYNTAX & ESN CHESS CLUB ANORDNAR SCHACKTURNERING

Lördagen den första april arrangerade Syntax och ESN Chess Club en schackturnering på Örebro kårhus. Både tävlande och åskådare kunde under eftermiddagen njuta av mat och dryck, samtidigt som det bjöds på ett underhållande schackspel. Lösnummer var där för att ta tempen på arrangörer och tävlande.

Huvudarrangör Hugo Nikitin berättar att initiativet kommer från honom och en annan medarrangör, som från start ville anordna en turnering i TV-spelen Fifa eller “Smash”.

Men med tanke på hypen tänkte vi att folk ville spela schack.

Hugo är nöjd med uppslutningen på turneringen, det kom färre än vad som anmält sig men de 26 som är på plats är engagerade i spelet och är fast beslutna att bli Örebro Universitets bästa schackspelare.

Turneringens upplägg bestod av ett gruppspel där samtliga gruppvinnare sedan ställdes mot varandra i en direktutslagning. Med undantag från finalen så spelades matcherna i formatet blitz, där vardera spelare hade 10 minuter på sig. I finalen höjdes tiden till 15 minuter.

Enligt Hugo Nikitin är det en väldigt varierad kvalitet på de spelare som ställde upp i turneringen.

-Det är ingen som sticker ut så pass mycket att den är solklar vinnare, det är väldigt jämnt i bland alla spelare.

Lösnummer hann greppa en av storfavoriterna Martin Ullhamre som studerar civilingenjör datateknik vid Örebro universitet. Martin är en rutinerad spelare, trots att han endast spelar för nöjes skull. Periodvis lägger han en stor del av sin fritid på schacket men ibland spelar han inte alls. Inför turneringen har han laddat upp med schackpussel.

-I ett schackpussel får du en färdig position där du endast kan ta dig vidare genom att hitta det bästa draget, en bra uppladdning inför en turnering.

Martin är osäker på motståndet då han inte känner någon annan i startfältet, men känslan är bra och spelet känns bekvämt, berättar han.

Efter gruppspelet var den största skrällen från grupp 4 tiebreak, där favorittippade hade ett stort övertag med fler pjäser kvar, men partiet slutade i oavgjort. Ett parti som favoriten inte skulle ha förlorat trots väldigt lite tid kvar på klockan, menar arrangören Hugo Nikitin.

Efter ungefär 4 timmar intensivt spelande stod Martin Ullhamre mot Daniel Norborg i final, där Martin drog det längsta strået och stod som vinnare, efter ett par riktigt tuffa matcher. Det hemliga pris som han belönades med var det exklusiva schackbrädet som finalen spelades på. Martins enda kommentar till arrangören efter var att han hatar London, en viss speltaktik som då användes under finalen.

Hugo Nikitin är nöjd med tävlingen

-Det verkar som att folk tycker det är roligt och många stannade kvar för att kolla slutspelsmatcherna eller för att spela partier för skojs skull.

För de som är intresserade av schack och vill ta det ett steg vidare menar Hugo Nikitin att ESN Chess Club har träningar varannan tisdag för ett kontinuerligt schackspelande. Hugo flaggar även för att tävlingen kommer att bli en tradition från Syntax sida, och hoppas på en lika fin uppslutning nästa år.

Foto: Albin Olofsson

Reportrar: Elias Thell & Oskar Neuman

Schack turnering 01/04/23

34 visningar

Comments


bottom of page