top of page

Sugardejting, detsamma som prostitution?

Genusvetaren Sofia Strid som arbetar vid Örebro Universitet har fått 3,5 miljoner kronor av staten för att forska och studera kring ämnet sex och intimitet som köps för pengar, ett fenomen även känt som prostitution men som idag numera kallas sugardejting. Är det verkligen tillåtet?

“Gränsen har förskjutits. Det som tidigare sågs som den intima sfären är nu något man handlar öppet med”

Detta säger Sofia Strid kring det man idag kallar sugardejting men som egentligen är densamma som prostitution, som i Sverige är olagligt. Tillsammans med en tidigare kollega och genusvetare från Örebro, Lena Gunnarsson, som numera är verksam vid Lunds universitet och som agerar projektledare i denna studie, så har Sofia Strid fått 3,5 miljoner kronor av det statliga forskningsrådet Forte för att forska kring sugardejting.

Köp av både sex och intimitet

I augusti 2017 så lanserades hemsidan RichMeetBeautiful i Sverige, en hemsida där så kallade sugarbabes och sugardaddys kan skapa kontakt med varandra. Den form av sugardejting som utförs på den hemsidan är i form av kontraktlika arrangemang där både pengar och andra värden erbjuds mot intimitet och sex, det vill säga att man betalar för att ta dels av en persons intimitet och sexuella tjänster. Det typiska arrangemanget för sugardejting är en ung och vacker sugarbabe som blir betald för sina tjänster av en äldre och förmögen sugardaddy, dock i form av allting mellan genuina romantiska arrangemang till olika former av prostitution och sexuella tjänster.

“Det handlar om att vissa män köper rätten inte bara till en kvinnas kropp utan även till intimitet och hennes känslor. Det påstås i alla fall att det ska handla om känslor, men det är ju långt ifrån säkert att så är fallet.”

Detta påstående från Sofia Strid stödjer hennes och Lena Gunnarssons hypotes om att detta är ett sätt att göra prostitution mer accepterat i samhället, deras studie ska ta reda på varför det har blivit såhär samt att öka förståelsen kring fenomenet.

Intervju med användarna

Sofia och Lena ska kartlägga hur detta fenomen, sugardejting, fungerar på nätet och de kommer även att intervjua en grupp personer som är användare av denna tjänst. Denna studie kan komma att användas som grund för eventuella åtgärder från samhällets sida. Sofia Strid förklarar:

“Om det här ska betraktas som en privat angelägenhet är det upp till var och en att göra vad den vill med sin kropp och sina känslor. Men om det däremot ska betraktas som prostitution kan staten gå in med lagstiftning eftersom det inte är tillåtet att köpa sex i Sverige.”


0 visningar

Kommentare


bottom of page