top of page

Skådespelarens tips till filmstudenter – “<em>Det gäller att kunna ta ett nej och vara hårdhud

Nalle Puh är nog inget folk förknippar med varken blodstänkta väggar eller lemlästadekroppar, trots det har slasherfilmen Winnie-the-Pooh: Blood and Honey skapats. Den 15:e april anordnade Bio Roxy en visning av filmen och i samband med det hade några av skådespelarna tagit ett sjumilakliv över Nordsjön och landat i skostaden, Örebro. Lösnummer var på plats och intervjuade Nikolai Leon som spelar Christopher Robin, Paula Coiz som spelar Mary Robin och Amber Doig-Thorne som spelar rollen Alice.

Men varför har den lilla bion vid järntorget flugit hit ett gäng brittiska skådisar? Jo, det är nämligen i samband med filmfestivalen “Light till Dark”, ett projekt i hopp om att sätta Örebro på filmkartan och främja filmengagemanget i staden. Som turister i Örebro är allesammans hittills mycket nöjda med sin vistelse.

Vi är supernöjda! Örebro är en väldigt fin stad. Byggnaderna tillsammans med ån är väldigt vackra. Även maten är fantastisk, det är den bästa maten jag har ätit på länge, berättar Paula.

Jag har ingen aning om vad jag åt men det var jättegott, flikar Nikolai in.

Paula berättar vad hon gillar med Örebro.


Att slingra sig in i filmbranschen är sällan någonting som går på räls. Så vad gjorde så att dessa skådespelare kastades in i filmskapandets värld? Amber beskriver sin bakgrund:

Så länge jag kan minnas så har jag skådespelat. När jag gick i skolan brukade jag vara med i musikaler och pantomimer eller göra mindre föreställningar för mina föräldrar och låtsades att jag var Shakespeare. Jag visste hela tiden att jag ville skådespela men jag valde först att läsa teoretisk fysik, som en slags plan B. Sen var det fritt fram att satsa på karriären som skådespelerska.

Att skådespela är det jag kommer ihåg som min första framtidsdröm. När jag var liten hade jag en hel samling med VHS-filmer så jag brukade titta på Gudfadern och Scarface bland annat. Under en längre period tvivlade jag på om jag skulle satsa på skådespeleriet. Man får ofta höra saker i stil med att det är en väldigt svår bransch att komma in i. Men efter att ha provat på bestämde jag mig på riktigt och började plugga på scenskola, berättar Nikolai.

Filmen som skådespelarna har varit delaktiga i har minst sagt en unik handling. Kort sagt handlar filmen om att Nalle Puh och Nasse har blivit hämndlystna mot Christopher Robin eftersom han lämnat Sjumilaskogen. Så när Christopher Robin en dag, av nostalgiska skäl,  återvänder till Sjumilaskogen med sin fästmö Mary Robin väntar ett blodbad. Så vad är det som gör en film med denna handling sevärd? Amber förklarar:

Alla som gillar skräck, komedi eller Nalle Puh borde se denna film. Det är samtidigt viktigt att inte ta filmen för seriöst, det är trots allt en riktigt rolig film. Det är många gånger under filmens gång som man börjar gapskratta. I princip har alla visningar av filmen som vi besökt resulterat i att publiken börjat skratta.

Filmen är verkligen unik. Jag tror att den kommer bana väg för liknande filmer i framtiden, säger Paula.

Alla är dock inte lika övertygade om filmens konstnärliga substans. Filmen har redan i ett tidigt skede blivit stämplad som en kalkonrulle och har just nu betyget 3.1 av 10 på filmsajten IMDB. Men som konstnär gäller det ibland att kunna se, men inte höra.

Om man läser vad recensionerna faktiskt säger så kritiseras ofta handlingen eller manuset, det vill säga saker som inte är relaterade till skådespeleriet. Jag tycker inte att någon av oss tar kritiken personligt eftersom kritiken inte grundar sig i vår insats utan i saker vi inte kan styra. Vi gjorde vårt bästa och vi hade bara tio dagar på oss att spela in allt, vilket är väldigt lite tid. Man gör i stort sett en tagning av varje scen innan man går vidare till nästa på grund av tidsbristen. Man får aldrig riktigt känna in scenen, så utifrån omständigheterna så tycker jag att alla gjorde en superbra insats, säger Amber triumferande.

Amber beskriver sitt förhållningssätt till kritiker.


Upplevelsen av att jobba under tidspress har varit både härdande och lärorik för skådespelarna.

Jag har lärt mig en hel del, fast inte så mycket om skådespel i sig, utan mer om filmindustrin. Att kommunicera med andra människor på bästa sätt och att vara noggrann med att läsa kontrakt är några av de många saker jag blivit bättre på, berättar Paula.

Som tidigare nämnt kan det vara knepigt att få fotfäste inom filmindustrin. Nyutexaminerade filmstudenter ställs inför en arbetsmarknad där konkurrensen om jobben är hård. Så vad är viktigt att tänka på som filmaspirant?

Oavsett om man vill skådespela, regissera eller bli manusförfattare så är det viktigt att skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt. Att faktiskt stå på scen har varit mer berikande för mig än någon utbildning jag fått på en scenskola. I filmbranschen gäller det också att kunna ta ett nej och vara hårdhudad. Det gäller dock att inte ge upp, om du har passionen för det du gör kommer du att nå dit du vill. Man måste ha tålamod, säger Nikolai.

Sist men inte minst ska alla få ge varsitt filmtips.

Mitt är nog “The Prestige”. Det är en film om två rivaliserande magiker som spelas av Christian Bale och Hugh Jackman. Utan att avslöja handlingen vill jag bara nämna att den har en stor plot twist, säger Amber.

Jag älskar“Léon: The Professional” och en argentinsk film som heter Nueve Reinas, berättar Paula.

Jag nämnde ju Scarface men jag gillar verkligen den nya “Joker” med  Joaquin Phoenix. “The Basketball Diaries” är en annan bra film. Det är en häftig motorcykelfilm med Leonardo Di Caprio i huvudrollen.


11 visningar

Comentários


bottom of page