top of page

Reportage: Studentfesten uteblev på Behrn Arena

Örebro universitet och Örebro studentkår valde att satsa hårt på KIF Örebros sista match för säsongen i årets damallsvenska säsong. Gratisbiljetter fanns tillgängliga för samtliga studenter men den rekordpublik man först hoppades på uteblev. De drygt 600 åskådarna bjöds ändå på en underhållande match som gästerna Linköpings FC tog hem med 1-3. Lösnummer var där och ger dig en skildring från eventet som helhet.  

Grunden till universitetets och studentkårens medverkan låg i en ambition att stötta damfotbollen i enlighet med det jämställdhetsuppdrag universitetet har som myndighet. Studentkåren ville även vara med och stötta den ambitionen. Tillsammans gick de båda in som matchvärdar för KIF Örebros sista match för säsongen, hemmamatchen mot Linköpings FC.

Utanför Behrn Arenas läktare kunde åskådarna tävla i vem som sköt hårdast straff – arrangerat tillsammans av universitetet och studentkåren. Men studenternas deltagande i tävlingen verkade lysa med sin frånvaro. Efter att universitetets kommunikationschef Sara Arvidson samt studentkårens ordförande Abdirizak Yusuf Muhamed talat till publiken efter första halvlek kunde vinnarna i tävlingen koras och belönas med varsin goodiebag.

IMG_5958

Medan andra halvlek pågick träffade Lösnummer matchvärdarnas båda representanter på läktaren.

– Matchen har varit bra än så länge. Linköping har tagit ledningen men vi har två väldigt duktiga lag som möter varandra idag. Det behövs däremot fler mål, för njutningens skull, anser Abdirizak. – Det är kul även om KIF ligger under. Det är roligt ändå att det blir mål. Jag tycker att båda lagen har spelat bra i andra halvlek, menar Sara Arvidson.

Ambitionerna var högt ställda, och universitetet skrev före matchen ut att man ville slå årets publikrekord. Det sattes under den sena augustimatchen mot IF Limhamn Bunkeflo då 1 304 personer fanns på plats enligt officiell statistik från Svenska fotbollsförbundet. I slutet av andra halvlek kunde speakern utannonsera 628 åskådare på Behrn Arenas norra läktare.

– Det är svårt att tävla med det totala rekord som KIF har, då de hade ca 6000–7000 åskådare när de spelade i Champions League. Dock är det ändå kul att det är en trevlig stämning och att Linköping har med sig sitt supportergäng, säger Sara Arvidson och syftar på supporterföreningen Lejonflocken som var de som hördes klart mest på läktaren. – Det är inte många svenska damlag som har sina supporters med sig till matcherna, detta brukar oftast ske inom hockeyn och herrfotbollen, menar hon. Även Abdirizak Yusuf Muhamed hyllade bortalagets supportrar. – Jag uppskattar Linköpings hejarklack – det ska de få cred för. Jag tycker även det är kul att det finns en sådan mångfald i publiken idag, säger han.

Även på presskonferensen efter matchen hyllandes publiken av KIF Örebros huvudtränare Stefan Ärnsved. Dock var det inte studenterna som främst fick äran. – Det var bra liv av ett gäng unga tjejer på läktaren som hördes. Linköping hade med sig sin hejarklack också som hördes med trummor och grejer så det blev en bra inramning, tycker Ärnsved.

IMG_5828
IMG_5839

Matchen slutade med förlust för Ärnsveds lag, då Linköpings offensiva spel stundtals pressade KIF Örebro till bolltapp på egen planhalva. Matchen slutade 1-3 och KIF Örebros ytterback tillika sjuksköterskestudenten vid Örebro universitet – Maja Regnås – mötte Lösnummer efter matchen.

– Linköping är bättre än oss, och så klart känns det tufft att förlora men vi kämpade ändå in i det sista. Och man känner alltid publikens stöd från planen, det spelar inte någon stor roll hur många som är här utan de som är här är viktiga för oss oavsett, berättar hon.

När Lösnummer mötte Maja en dryg vecka innan matchen berättade hon om hur hon balanserar sin elitsatsning med studierna. Nu är säsongen avslutad och fokus ligger delvis redan på nästa säsong även om det innebär mer tid för föreläsningar, tentor och seminarier.

– Nu kör vi i tre veckor till och tränar med laget. Sen är det fortsatt träning på egen hand så då kan det bli mer fokus på plugget, avslutar Maja.

IMG_6202

bottom of page