top of page

Partierna om studentfrågor inför stundande valet

Under lunchtid på onsdagen den 5:e september arrangerade Örebro studentkår och Lösnummer en valutfrågning dit alla partier i Örebros kommunfullmäktige hade bjudits. I den fullsatta salen på Kårhuset fick de olika partierna svara på frågor relaterade till studentlivet, såsom boendesituationen, arbetsmarknaden och psykisk ohälsa bland studenter. De partier som tackat ja till medverkan och var på plats representerades av Cecilia Lönn Elgstrand (V), Kenneth Nilsson (S), Sara Richert (MP), Fredrick Federley (C), Wilhelm Sundman (L), Anders Åhrlin (M) och Marie Holm (KD).

Synen på bostadsmarknaden

Först ut var frågan om bostadsbristen för studenter. Partierna var överens om att de höga hyrorna på studentlägenheter i Örebro är ett problem, men hade olika åsikter om hur detta ska lösas. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna menade att staten ska ha kontroll över byggandet i högre utsträckning för att hålla nere priserna, medan allianspartierna propagerade för enklare byggregler för privata hyresvärdar och uppmanar till konkurrens.

Psykisk ohälsa bland studenter

Angående problemet med ökad psykisk ohälsa bland studenter vill de flesta partierna lägga mer resurser på studenthälsan. Centerpartiets vision är att studenthälsan direkt ska kunna skicka remisser, utan att ta mellansteget med utredning på vårdcentralen – detta för snabbare vård. Liberalerna trycker på vikten av det egna valet, och menar att en person själv ska kunna välja att bli inlagd hos psykiatrin. De propagerar även för att öka möjligheterna till att få snabb hjälp med psykiska problem via internet. Socialdemokraterna uppmanar till diskussion kring ämnet och tror på medmänsklighet som nyckel till friskare medborgare.

Kristdemokraternas slagord är att kapa vårdköerna; det ska gå snabbare att få all typ av vård. Här får de medhåll från Moderaterna, som även vill lägga mer resurser på rådande narkotikarelaterade problem. Vänsterpartiet menar att psykisk ohälsa hos just studenter ofta är relaterad till svårigheter i den ekonomiska situationen, och trycker på allas rätt till lika möjligheter. Miljöpartiet talade om rätten till sjukskrivning – att det ska gå bra att som student sjukskriva sig på samma sätt som en anställd.

Örebro som plats att utvecklas på

I övrigt hade partierna gemensamt en optimistisk syn på Örebros framtid, där det talades om allt från kulturliv till superbussar. Partierna vill att Örebro ska vara en stad där studenterna vill stanna och arbeta både under och efter studierna.

Det är väldigt bra om studenter har möjlighet att extrajobba under studierna, men just studierna som heltidssysselsättning måste vara en prioritet, menar Kristdemokraterna. Socialdemokraterna lyfter fram vikten av kommunikation mellan kommunen och Örebro studentkår, där avtal och överenskommelser redan diskuteras parterna emellan. Att Örebro känns som en studentstad i stort är enligt Moderaterna en viktig del i att få studenterna som grupp att känna sig manade att både studera och sedan arbeta vidare i kommunen, därav bör resurser läggas på stadens kulturliv. Vänsterpartiet efterlyser mer engagemang från studenterna, och uppmuntrar till pågående dialog. Mer kulturella gratisevenemang ska finnas för inte bara studenter att gå på, utan för alla som vill runt om i stan. Även Liberalerna vill att studenterna i större utsträckning ska vara en del av resten av staden, och lyfter fram Congrego (universitetets lokal på Drottninggatan) som ett gott exempel.

Slutligen fick partierna en minut på sig för att förklara varför studenter ska rösta på just dem. Sammanfattningsvis lät det såhär:

Vänsterpartiet: Klyftorna mellan olika grupper måste minska istället för att öka. Fokus ska ligga på att arbeta med miljöproblem, mot rasism och mot patriarkatet. Nyckelordet är öppenhet. Vänsterpartiet tänker även ta tag i bostadsfrågan, och propagerar för sex timmars arbetsdag.

Socialdemokraterna: Örebro bygger vi bäst tillsammans. Det viktiga är att dela med sig och hjälpa varandra, både staten och privata sektorer emellan, likaså mellan olika delar av staden såsom studenter och kommunen.

Miljöpartiet: Klimatutmaningen är det största hotet vi har. Det är nu vi måste ta tag i det och Miljöpartiet är de som jobbar hårdast för det. Partiet lägger även stor vikt vid jämställdhetsfrågor, solidaritet och öppenhet.

Centerpartiet: Landet, kommunen och universitetet måste hänga samman i större utsträckning. Sveriges framtid ligger i att se framåt och vara ekonomiskt och ekologiskt smart. Förberedelser inför framtiden måste prioriteras istället för att se bakåt.

Liberalerna: Universitetet utbildar de lärare som ska jobba i skolan, därav är skolan en viktig fråga, och Högskolan är viktig. Studenterna är framtiden, och det är där Liberalerna vill lägga resurser. Detta även för att öppna upp för gemenskap och utveckling med både gästforskare och gäststudenter.

Moderaterna: Det är viktigt att ha ett arbete efter studierna, och viktigt att kunna skapa sig en god framtid i Örebro. Partiet trycker även på att det är viktigt att man känner sig trygg på gatorna när man går hem, och att det är viktigt med lag och ordning.

Kristdemokraterna: Individen ska kunna bestämma mer över sina egna val. Det är även en prioritet med samarbeten som sträcker sig över olika sektorer för att det ska fungera så bra som möjligt.

Tillsammans kan vi göra mycket Studenterna vid Örebro universitet utgör cirka tio procent av de som har rösträtt i Örebro! Så kom ihåg att ta vara på din rösträtt på söndag, eller förtidsrösta i till exempel Långhuset, öppet klockan 10-15 varje dag fram till fredag.

bottom of page