top of page

NOTIS: VERNISSAGE PÅ CAMPUS, “TÄNK OM - TILLSAMMANS I KRIG OCH FRED”

Måndagen den 9e oktober anordnade försvarsmakten, i samarbete med universitet runt om i Sverige, vernissagen “TÄNK OM - TILLSAMMANS I KRIG OCH FRED”. Lösnummer var med på invigningen av vernissagen, som hölls vid universitetsbiblioteket. Här passade vi på att ställa några frågor till Örebro studentkårs ordförande, Anna Olsenius, som var en av talarna på invigningen:


INTERVJU

Vad leder en representant från Örebro studentkår till detta vernissage?

Vi blev inbjudna av dem som anordnar utställningen. De hörde av sig, då deras målgrupp är just unga vuxna mellan 20-25 år, där vi har en stor del av deras målgrupp inom Örebro studentkår. Även eftersom vår rektor är ordförande i SUHFs arbetsgrupp för lärosätenas bidrag till totalförsvaret.


Vad finns det för mål och syfte med att framföra vernissagen till studenter?

Det handlar om att få krig att verka närmare än vad det är. Vi lever i en komplex tid och krigsämnet kan kännas långt bort från en students vardag. Syftet med vernissagen är att få studenter att tänka om.


I vilken mån blir vernissagen därför gynnsam för studenter, tror du?

Jag tror att man, som student i Sverige, är ganska lyckligt lottad med fredliga förhållanden och en vardag som bara tycks fungera. Det är därför nyttigt att kunna sätta sig in i själva händelsen, som kan uppstå vid en händelse av krig. Det blir mer påtagligt.


Anna Olsenius, ordförande vid Örebro studentkår

Reporter & fotograf: Fanny Huss40 visningar

Comments


bottom of page