top of page

Musikhjälpen 2017: Det är dags igen

Ett nytt år, ett nytt tema, en ny stad, ett nytt ”kärlekens torg”. Och ett nytt universitet.

Det är med blandade känslor vi ser tillbaka till Musikhjälpen förra året. För er som inte vet, var Örebro värdstaden för Musikhjälpen 2016 med temat; barn i krig har rätt att gå i skolan. Det var en väldigt känslosam men på många sätt underbar vecka med fenomenala resultat av miljoner olika engagemang. Jag minns en vecka med stor ambition och en glädje som gjorde kalla decemberdagar varmare. Men framförallt minns jag en gemenskap som är svår att sätta ord på. Och med facit i hand, fördjupades bara vår förståelse för vad vi människor faktiskt kan åstadkomma tillsammans.

För i år förs facklan vidare till en ny stad och ett nytt universitet träder fram. Men det betyder inte att entusiasmen släckts hos oss. Det har alltid funnits en vänlig rivalitet mellan universiteten när musikhjälpen äger rum vilket ger en viss gnista som gör den där extra milen lättare och lite roligare. Men för i år vill Lösnummer göra något mer. Vi vill trycka extra på gemenskapen och tog därför kontakt med Umeå universitet för att få veta mer om deras engagemang och tankar kring den omtalade veckan som väntar dem.

Efter några dagar och positiva mail senare satt jag i telefon med Michele Cicchetti, en av de projektansvariga för Umeå universitets engagemang inom Musikhjälpen. Michele sitter som studiesocialt ansvarig på Umeås studentkår och jag fick även veta att han är en examinerad statsvetare. Men redan från starten av samtalet låg fokus väldigt lite på oss. Under en timme fick jag dela med mig av gamla minnen om vår vecka från Musikhjälpen och jag fick veta hur tankarna går i Umeå.

– Vi är jättetaggade! Det ska bli så kul att de kommer till oss! Det brukar ju hända så mycket kring Musikhjälpen, så tänk på vad som kan hända här!

Michele fick även höra om den separationsångest vi faktiskt lider av, som ledde till att vi mailade för ett närmare samarbete. Vilket han var otroligt glad för!

– Vilken bra idé detta är! Det här kommer bli så bra!

Michele Cicchetti, Umeå studentkårs studiesocialt ansvarig, är en av de projektansvariga för Umeå universitets engagemang inom Musikhjälpen.

Under samtalet pratade vi om Micheles roll inför Musikhjälpen och hur dagsläget ser ut.

– Vi har hundratals olika evenemang på gång från flera föreningar och sektioner på universitet. Vi har även ett samarbete med Umeå studentradio som kommer ha en egen bur där tre personer sitter och har en egen musikhjälp. Ni kan räkna med att vi kommer synas och hela staden kommer vara proppad med studenter och evenemang!

Michele berättade även om det täta samarbetet mellan de tre kårer som universitetet har; Umeå studentkår, Medicinska studentkår och NTK (Naturvetar- och teknologkår). Under Musikhjälpen-veckan kommer föreläsningar kring årets tema äga rum. Musikhjälpen ska livesändas på universitet, och det anordnas olika aktiviteter för studenter. Veckan avslutas med ett fackeltåg med kårvandring från universitetet till Rådhustorget.

– Alla tre kårer har tillsammans självklart en gemensam bössa som heter ”Umeåstudenter för Musikhjälpen”. Vi har även ett evenemang på Facebook under samma namn, där alla kan följa våra aktiviteter och uppdateringar.

Jag blev väldigt nostalgisk när Michele berättade om veckans alla aktiviteter. Vi pratade sedan vidare om årets otroligt viktiga tema; barn är inte till salu. Då satte han ord på vad Musikhjälpen faktiskt handlar om.

– När jag tänker på Musikhjälpen, så handlar det främst om att skapa en vetskap. Musikhjälpen öppnar upp dörrar för en vidare medvetenhet kring de samhällsproblemen som finns och det är det viktigaste med ett sådant fruktansvärt problem.

Jag tog upp frågan som aldrig kommer undan.

– Slår Musikhjälpen rekord i år?

Michele brast här ut i ett starkt och tydligt ”JAAA!”. Och sedan dök den där vänliga rivaliteten fram i oss som jag nämnde tidigare.

– Ni kämpade ju på riktigt bra men vi vill slå Örebro, vi vill slå rekord! Och det ska vi göra!

Som avslutning frågade jag honom vad hans sista ledord inför Musikhjälpen skulle vara om han hade alla Sveriges studenter framför sig.

– Engagera er och va med på världens bästa år med Musikhjälpen. Gör världen lite bättre och bidra!

För att få en närmare återblick till förra årets engagemang tog jag även kontakt med Manja Bååt som tillsammans med Anders Wahlström var projektledare bakom Örebro studentkårs projekt ”Örebrostudenter för Musikhjälpen”.

– Det bästa med Musikhjälpen var att se hur många som engagerade sig! Det var också en väldigt stark upplevelse när programledarna kom ut ur buren och när resultatet visade hur mycket pengar vi tillsammans hade samlat ihop. Kodjo bröt ihop och då kunde jag inte hålla inne tårarna. Känslan under hela Musikhjälpen-veckan var speciell och det tror jag att de allra flesta kände. Känslan av samhörighet på något vis. Det var häftigt.

Jag bad även Manja om några sista råd till Michele och Umeå universitet inför de kommande veckorna. – Jag vill tipsa Umeå universitet om att planera och styra upp allt i god tid innan själva Musikhjälpen-veckan. För när den väl är i gång vill ni kunna vara helt närvarande och njuta. Närvaron vill jag nog trycka lite extra på. Så våga stanna upp och känn efter. Det är otroligt mycket känslor i luften – omfamna dem. Och sist men inte minst vill jag självklart utmana Umeåstudenterna till att slå vårt antal engagemang och insamlade pengar. Det kan bli svårt att överträffa tror jag, men ni kan ju alltid försöka!

Som sagt Örebro, det är dags igen. Det är dags igen för oss att visa lika stor vilja och lika stort engagemang som tidigare år. Ännu ett år kommer en av Sveriges viktigaste insamlingar äga rum med ett lika viktigt tema i fokus, så låt oss göra skillnad igen. Michele hälsade oss också varmt välkomna till Umeå. Oavsett om vi kan delta vid Musikhjälpen fysiskt denna gång eller ej, kan vi med säkerhet säga att Umeå inte står ensam och att Örebrostudenterna alltid kommer att finnas för Musikhjälpens räkning.

Comments


bottom of page