top of page

Magic in the Moonlight

Stanley är en av de största trollkarlarna i världen och hans specialitet är att avslöja de som utger sig för att vara medium. Hans tvivel sätts dock i gungning när han får i uppdrag att avslöja den unga Sophie. Magic in the Moonlight är en klassisk Woody Allen film som förlitar sig, lite för mycket, på dialogen. 

Stanley, Colin Firth, är en av sin tids största trollkarlar och reser jorden runt med sin show. Att vara en stor trollkarl innebär också att kunna varje trick som finns. Som en stor tvivlare på att någonting som inte går att se med sina ögon finns har det blivit Stanleys specialitet att avslöja de som utger sig för att vara medium. När han skickas för att avslöja den unga och vackra Sophie, Emma Stone, börjar dock den tvivlande Stanley att hitta sin tro. Kan Sophie faktiskt vara den hon utger sig för att vara?

Magic in the Moonlight är en ganska typisk Woody Allen film, vilket betyder att dialogen ligger i framkant. Delvis blir det ganska komiskt när varje karaktär alltid har långa utläggningar när de ska prata, men ofta blir det lite för mycket. Ingenting lämnas egentligen till åskådaren att få fundera över själv. I slutet säger karaktärerna rakt ut vad hela poängen med filmen är och de gör det dessutom om och om igen fram till eftertexterna börjar rulla.

Berättelsemässigt är Magic in the Moonlight intressant och trots att den utspelar sig i dåtid finns det mycket som kan appliceras på vår tro idag. Trots det är den perfekt placerad tidsmässigt. Ibland är det lättare att säga något om vår tid genom att berätta det i en annan tidsperiod, vilket Magic in the Moonlight är ett bra exempel på. Den komiska touchen på filmen blir lite som pricken över i. Det är därför ganska tråkigt att se hur det hela spills bort genom på tok för mycket dialog.

Är Woody Allen en favorit så kommer även Magic in the Moonlight vara det. I grunden är det en bra film, det gäller bara att vara beredd på att inte behöva tänka så mycket och kunna ta in samma sak flera gånger. Dock finns det bättre filmer att lägga pengarna på under filmkvällen på biografen.

Kort om filmen

Titel: Magic in the Moonlight Genre: Romantisk komedi Regi: Woody Allen Skådespelare: Colin Firth, Emma Stone, Eileen Atkins m.fl. Premiär: 22 augusti 2014 Visas på: Filmstaden

/ Emma Åkerlind Skribent

0 visningar

Comments


bottom of page