top of page

Lucka 13: Hej alumn Maria Olsson!

Maria Olsson studerade arbetsterapeutprogrammet på Örebro universitet mellan 2013 och 2016 och arbetar numera som arbetsterapeut i Melleruds kommun. Det bästa Maria vet med julen är att få vara tillsammans med sin familj, äta god mat, skratta och spela spel! De ser alltid på Kalle Anka vid 15.00.

Varför valde du att studera till arbetsterapeut?

– Jag ville utbilda mig till det yrke jag tyckte lät intressant, lära känna många nya människor och känna på hur det är att flytta hemifrån och bo själv.

Beskriv din studietid i Örebro

– Den var fantastisk! Under dessa tre år har jag träffat så många underbara människor, skrattat tills tårarna runnit och kämpat med tentor. Jag har tagit med mig många lärdomar, erfarenheter samt en del kunskap.

Hur tog du dig från examen till dit du är idag karriärmässigt?

– Jag sökte under våren 2016 jobb i Göteborg och fick senare jobb på Sahlgrenska. Då jag inte fick förlängt vikariat ringde jag Melleruds kommun och frågade om de hade jobb. Två veckor senare skrev jag på mitt kontrakt på 80% fram till nyårsskiftet 2016/2017 som sedan går över till 100% till nästa nyårsskifte 2017/2018.

Vad är dina arbetsuppgifter som arbetsterapeut?

– Att prova ut hjälpmedel för att personer ska kunna bli mer självständiga och delaktiga i sin vardag. Det kan exempelvis vara rull- och hygienstolar. Allt för att underlätta patienternas vardag!

På vilket sätt har du idag användning av det du lärde dig på din utbildning?

– Jag har fått med mig grundtankarna i mitt yrke. Vad man ska tänka på, hur man ska bemöta patienter och vikten med att göra uppföljning av åtgärder för att se om de finns någon effekt. Under praktiken fick jag med mig kunskap om yrket och hur du jobbar som arbetsterapeut. Jag har även med mig en del medicinska kunskaper som hjälper mig att förstå diagnoser och olika mediciner.

Finns det något i din utbildning som du inte har användning för?

– Under utbildningen var fokus väldigt mycket på olika referensramar, som är en modell du utgår från. Detta gjorde att du skulle ha ett visst tänk och visst fokus när du möter en patient. När du jobbar tänker du inte i modeller och vilket fokus du har, utan mer vem patienten är och vilken funktion den har.

Har du något tips till nuvarande studenter?

– Är det något du inte förstår eller inte kan, fråga om hjälp. Ta hjälp av varandra och glöm inte att ha kul på vägen!

Foto: Privat

 

Är du alumn och är intresserad av att vara med i vår artikelserie Hej alumn? Skicka dina svar på frågorna ovan samt en högupplöst bild till chefredaktor@losnummer.se!


0 visningar

Comentários


bottom of page