top of page

Lucka 12: Hans pärlplattor ska bidra i kampen för alla barns rätt att gå i skolan

Idag drar Musikhjälpen igång med buller och brak. Lösnummer har träffat en av de många studenter som startat ett eget initiativ för att samla in pengar till årets upplaga. För honom var det ett självklart val att starta en insamling, och hans lite udda hobby har redan dragit in en hel del pengar.

När matematikstudenten Emil Tonklinga, 32, fick reda på att Musikhjälpen skulle komma till Örebro visste han direkt att han ville göra något för att samla in pengar. Efter en tids fundering kom han på idén att pärla och sälja pärlplattor med specialbeställda motiv. – Jag kom att tänka på att pärlplattor på ett eller annat vis har varit närvarande i ett flertal Musikhjälpen tidigare, men aldrig på detta vis. Därför bestämde jag mig för att detta kunde vara en bra grej, att jag kunde göra något unikt men samtidigt igenkännande. Dessutom lackar det mot jul och att ge bort en tavla i form av en pärlplatta slår det mesta, om man frågar mig, säger Emil Tonklinga i ett mejl till Lösnummer.

Intresset fanns sedan innan Emil berättar att hans intresse för att pärla pärlplattor började en julafton för två år sedan. – En i sällskapet jag firade med hade arrangerat en aktivitet att göra små pärlplattor i svartvitt av självporträtt. Jag tyckte att det var så himla roligt att jag bara ett par dagar senare köpte hem pärlor i ca 25 olika nyanser och började pärla fler motiv, bland annat på mina barn. Sedan dess har intresset vuxit och talangen för att pärla har kommit väl till pass när det blivit dags att fixa julklappar. – En jul gav jag bort pärlplattor av Degerfors IF-emblemet till alla i min familj, då vi alla älskar och följer det fotbollslaget.

Årets tema extra viktigt Emil som själv är student och dessutom har barn som snart är i skolåldern känner mycket för årets Musikhjälpen-tema: Barn i krig har rätt att gå i skolan. – Här i Sverige är allting så självklart kring skola, vård med mera. Vi uppskattar det vi har här och man känner en vilja att alla i hela världen ska ha det lika bra. Man känner nästan att det är orättvist att just jag ska få ha det bra men inte dem, säger Emil.

Fler beställningar än han räknat med När Emil bestämt sig för att göra slag i saken och starta sin insamling lade han ut annonser i olika Köp och sälj-grupper på Facebook. Han hade ställt in sig på att göra fem-sex pärlplattor totalt, så när tio beställningar kom in redan under de första dagarna blev han väldigt positivt överraskad. Sedan dess har beställningar fortsatt att strömma in och han har fått ta hjälp för att hinna med. – Jag bestämde mig ganska snabbt för att fråga min flickvän om hon ville hjälpa till med detta. Jag kände att jag inte skulle klara att hinna med allt själv, berättar Emil. Responsen har hittills varit bättre än Emil kunnat drömma om. Han berättar om kundernas reaktioner när de får se det färdiga resultatet. – Den genuina lyckan man får se i folks ansikten är helt oslagbart och då känner man att det är så värt den tid det tar att pärla en platta. När vi pratar med Emil hintar han om att ytterligare en stor sak hänt kring hans pärlinitiativ, något som ännu är hemligt. – Det är en sjukt stor sak. Men det är tyvärr ingenting jag kan berätta om just nu. Det kanske är något man märker sen.

Beställ din egen pärlade tavla För att beställa en pärlplatta av Emil skickar du ett mejl till: Emil@slagverk.se Pärlplattorna är 30×30 cm i standardutförande, inramade och kostar 399 kronor (större format kan beställas).

När det kommer till vilka motiv som kan beställas ser Emil inga begränsningar. – Det kan vara en bild på ert barn, er själva, er partner, kompis, syskon, föräldrar, ert husdjur, en fotbollslogga, ert hus, en tv-spels-karaktär, en solnedgång, en filmkaraktär. Jag kan rabbla saker hur länge som helst känner jag, så jag säger istället: vad som helst går att beställa!

Bilder: Privata

Comments


bottom of page