top of page

Lösnummer tipsar: “Inga ytliga mainstream-poddar”

Jag är en person som nästan alltid har hörlurar på mig, men det är dock aldrig musik som strömmar ur dem utan det är podcasts. Jag är en poddkonsumerare av rang men lyssnar ändå på en väldigt smal genre av poddar. Inga ytliga mainstream-poddar som exempelvis Alice & Bianca – Har du sagt A får du säga B eller Pillowtalk med Peg & Penny utan mitt flöde består endast av poddar gjorda av komiker. Några av dessa här nedan kanske du aldrig har hört talas om, men jag är säker på att någon av dem kan bli din nya favorit!

Rätt upp i verkligheten (Jonas Strandberg och Johan Hurtig Wagrell)

Avsnittssläpp: Måndagar.

Rekommenderat avsnitt: “63. Jorden runt fort som fan”.

Enligt dem själva så är detta “den roligaste podden som görs av två killar”, och jag är verkligen benägen att hålla med. Poddens nisch är att de läser “läsarnas berättelser från verkligheten” från olika veckotidningar, såsom Allas och Hemmets Journal. Under tiden berättelserna läses så gör sig de två komikerna lustiga över innehållet, och i slutet gissas historiens sanningshalt. Duons dynamik och bisarra samtalsämnen gör podden till en riktigt stor skrattattack. Berättelserna som läses kan vara trista och innehållslösa ibland, men det gör varken från eller till för Jonas och Johan lyckas alltid skapa roligt innehåll ändå. Det är egentligen deras prat om exempelvis på vilket sjukt sätt Jonas bär matkassar på och om när Lena Philipsson stal Johans stol under en middag som gör podden så otroligt roande och härlig. Denna podd är som en godispåse, men utan de lite sämre karamellerna på botten som ingen vill ha.

Rollspelsklubben (Isak Jansson)

Avsnittssläpp: En säsong (med cirka 24 avsnitt) per årstid, och då släpps avsnitten torsdag-söndag.

Rekommenderat avsnitt: “Äventyr 1 – Pauls Rustning del 1”.

Detta är en väldigt… speciell podcast. Jag tror att antingen ÄLSKAR du den, eller så är detta helt enkelt INTE ALLS din grej. Själva idéen är att komiker samlas och spelar rollspel tillsammans, vilket spelleds då av komikern Isak Jansson. De spel som hittills har avverkats är Drakar och Demoner, Western och Kult, där majoriteten av äventyren har utspelats sig i det förstnämnda spelet. Det som gör denna podd till en av mina absoluta favoriter (jag har till och med skolkat från skolan och åkt till Stockholm för att se en fyra timmars liveinspelning av äventyr 22 på Scalateatern…) är att allt som sker är så otroligt absurt, samt att skämten ständigt pendlar mellan grova och ytterst löjliga. Det är härligt hur komikerna lever sig in i sina karaktärer, och ger sig ut på de äventyr Isak skrivit. Oftast blir det nog inte riktigt som han har tänkt sig då bland annat både brutala barnamord och japansk growling förekommer, vilket helt klart är en del av poddens charm. Här har du ett riktigt guldkorn!

AMK Morgon (Martin Soneby med gäster)

Avsnittssläpp: Måndag-torsdag.

Rekommenderat avsnitt: “26 februari”.

Friare och ledigare podd hittar man knappast, utan här blir det vad det blir, vilket alltid är något roligt och intressant. Det som utmärker AMK Morgon är att det sänds live på Mixlr varje måndag till torsdag mellan 8 och 10, och släpps sedan som podd under dagen. Det är ungefär som ett radioprogram, men stryk allt det där tråkiga som reklampauser, säkra källor och politisk korrekthet, för här kan vad som helst sägas. Komikern Martin Soneby leder programmet och brukar ha 4 till 5 gäster varje dag, vilka består framförallt av komiker, serietecknare, poddare och musiker. Om du är lättkränkt så är detta inget för dig, men har du humor och distans så kan du tacka mig för det här tipset senare.

Freakshow (Messiah Hallberg och Jakob Öqvist)

Avsnittssläpp: Fredagar.

Rekommenderat avsnitt: “93. Dunka en mamma”.

Nöjespodd som leds av Messiah Hallberg och Jakob Öqvist, där de gör sig roliga på offentliga personer och sin egen bekostnad tillsammans med en gäst. Jag har gillat Jakob sedan hans tid i “Vakna med The Voice”, som jag varje vardagsmorgon satt bänkad framför medan jag så långsamt jag kunde åt frukost för att hinna se så mycket som möjligt innan skolan. När jag sedan fann denna podd med honom OCH Messiah Hallberg, en av mina absoluta favoritkomiker, så slog mitt hjärta en volt och jag plöjde igenom de tillgängliga avsnitten direkt. Deras något naiva och befängda spaningar om att till exempel Kickens närvaro leder till en säker död och vem som egentligen är den “riktige” Ica-Ulf,  får en alltid att garva, oavsett tidigare sinnestillstånd.

Tombola Podcast (Marcus Berggren och Carl Stanley)

Avsnittssläpp: Måndagar.

Rekommenderat avsnitt: “166. Flexitarianer & Elsparkcyklar”.

Dessa två komiker-grabbar, Marcus och Carl, kompletterar varandra perfekt och levererar varje måndag ett avsnitt fyllt av rent guld. Podden brukar vara i ungefär en timme, och de första 50 minuterna består oftast av blandat tjöt och observationer från deras egna liv. Förvänta er inga underbyggda resonemang, utan här är det mest knasiga och spontana funderingar som ständigt ger en hysteriska skrattanfall på allmänna platser. De sista 10 minuterna brukar stå för poddens koncept, vilket är att lyssnarna skickar in ämnen för Marcus och Carl att diskutera och till varje avsnitt lottas två av dessa fram. Det kan vara allt möjligt, exempelvis Örebro, lunchbuffé eller sunt förnuft. Dock, finns det tydligen något att säga om allt, det bevisas gång på gång.

80 Väldigt Goda Mackor Podcast (David Sundin och Albin Olsson)

Avsnittssläpp: Torsdagar.

Rekommenderat avsnitt: ”Macka 88: Albins pappas surpris-smega”.

Även komikerna har sin egna obligatoriska matpodd, så om du gillar roligheter på hög nivå och matlagning på aningens lägre nivå är denna podcast som gjord för dig. Konceptet grundar sig i att Sundin och Olsson bestämde att de skulle laga sig igenom Lasse Kronérs inte särskilt kända kokbok Åttio väldigt goda mackor, för att sedan betygsätta skapelserna med antingen ”en väldigt god macka” eller ”en inte så god macka”. Den härliga blandningen av amatörmatlagning och deras snack gör denna podd enkel att följa och lyssna på, det vill säga att du behöver faktiskt inte börja på avsnitt ett. Eftersom över åttio avsnitt redan har gjorts, och alla mackor därmed har lagats så fortsätter Sundin och Olsson genom att hitta på egna mackor samt testa lyssnarnas inskickade recept. Detta är egentligen en väldigt studentvänlig podd, för är inte mackor en relativt billig mat ändå? I alla fall om de inte innehåller torskrom, som en viss macka nummer sjuttioåtta råkar göra…

Har du några poddtips? Skriv till Lösnummer på sociala medier och tipsa oss!

Comments


bottom of page