top of page

Kickar med smak av Kalifornien

Med avstamp ur den kaliforniska livsstilen vill svenska Marita Karlson dela med sig av sunda och smarta smaker i sin smoothie –och juicebok. Resultatet är ännu en receptbok med färgstarka och leende sugrörsbilder. 

Wellnessvågen tycks fortsätta att skölja över bokmarknaden med sina illgröna och knallrosa mirakeldrycker. Hälsokick är ytterligare ett tecken på att vi tydligen fortfarande törstar efter mer, i dubbel bemärkelse. Boken har alla ”rätta” kriterier för att platsa i den hälsosamma genren: solkyssta frukter, dekorativa örtblad och dolda uppmaningar om hur nutidsmänniskan ”bör” leva hälsosamt. Men att hälsa är mer än bara råa juicer och mixade grönsaker nämns inte.

Författaren skriver ur jag-perspektiv och säger sig bjuda på sina egna favoritjuicer och vardagssmoothies. Tack och lov finns en ordlista i bokens början för att förklara de olika superfoods läsaren måste ha till hands för att mixa en Nutty Hawaiian eller en Hibucha. Det är inga ingredienser som finns i ett vanligt skafferi, men däremot ökar de lusten att prova nya råvaror! Ett exempel på det är gojibär som spelar huvudrollen i Goji Glow, en läskande dryck gjord på gojibär, citron och vatten. Hemma i köket blir den förstås inte lika snygg som på bild, men den smaken är fräsch och den svalkar gott i djungelvärmen.

Med fina bilder (tagna av Susanne Kindt) och korta texter är Hälsokick en lättläst historia som bättre kan fungera som inspirationsguide än total livsstilsomvandlare. För vad hälsa egentligen är och om en kan få det på ett kick – ja, den frågan lämnar Hälsokick obesvarad.

/ Sanna Rosell Skribent

2 visningar

Comments


bottom of page