top of page

”Kanske inte nagelbitande ryggradsrysande”

Den ordnade förortsidyllen skakas av ett brutalt mord. Efter en husvisning hittas ägaren ihjälstucken med sin egen kökskniv. Sofie Sarenbrant skriver en spännande historia med fokus på karaktärernas personliga problem. Det är en helt klart godkänd sommardeckare.

Mitt i de idylliska villakvarteren sker plötsligt ett mord. Efter en bostadsvisning hittas mannen i huset mördad och hans fru blir snart misstänkt för brottet. Paret var på väg att skiljas, då hon efter år av fysisk och psykisk misshandel till sist beslutat sig för att rädda sig själv och parets dotter undan makens terror. Inget tyder på inbrott och mordvapnet är en av husets köksknivar. Dock talar dottern om en okänd man som hon påstår befunnit sig i hennes rum under natten. Utredningen faller på polisen Emma Sköld, som snart upptäcker att hon har personliga kopplingar till fallet. Varefter tiden går uppstår fler och fler frågetecken och när så ytterligare mord sker, även detta i samband med en husvisning, tätnar mystiken ytterligare.

Visning pågår är den tredje delen i Sofie Sarenbrants serie om kriminalinspektör Emma Sköld. De tidigare böckerna behöver inte vara lästa sedan tidigare, det går utmärkt att följa med i den täta och spännande historien ändå. För det är riktigt spännande. Kanske inte sådär nagelbitande ryggradsrysande som vissa deckare lyckas med, men ändå helt okej för sommarvärmen. Sarenbrant verkar mer fokusera på det interpersonella, på relationerna och karaktärernas inre utmaningar. Det skapar levande karaktärer, även om det ibland känns som att själva brottshistorien hamnar i skymundan.

Sarenbrant skriver rättframt med ett språk som är enkelt att ta till sig. Miljöerna är tilltalande och kontrasten mellan de ordnade Stockholmsförorterna och brutala mord skapar de perfekta förutsättningarna för en deckargåta. Även om historien aldrig når de riktiga höjderna är Visning pågår helt klart en bok som passar att dyka ner i på stranden eller i hängmattan i sommar.

Titel: Visning pågår Författare: Sofie Sarenbrant Genre: Deckare Utgiven: Mars 2014 Förlag: Damm förlag

/ Emelie Bröms Skribent

1 visning

Comments


bottom of page