top of page

INTERVJU: FLERA TUSEN NYSTUDENTER DELTAR I INTRODUKTIONEN

Trycket på höstterminens introduktion har varit mycket högt. Tusentals nystudenter har deltagit i aktiviteterna som universitetet och studentkåren anordnat och stämningen har varit på topp. Nu, när introduktionen lider mot sitt slut, är det dags att börja summera de intensiva veckorna. Lösnummer har träffat Sofia Holm, vice ordförande med studiesocialt ansvar för Örebro studentkår, och Ida Björklund, introduktionsansvarig vid Örebro universitet, för att höra deras intryck av den första helt fysiska introduktionen sedan pandemin.

Sofia Holm och Ida Björklund är de två som har haft det huvudsakliga ansvaret över höstterminens introduktion. De berättar båda om lyckan över att introduktionen äntligen får hållas på plats igen.

– Introduktionen har varit precis som den ska vara för första gången på väldigt länge. Det är den här introduktionen som vi känner igen från innan pandemin, säger Ida.

– Vi har gått runt till lite olika aktiviteter, och det är verkligen jättekul att se hur det är så mycket folk på plats, berättar Sofia. 

Engagemanget har varit stort under introduktionsveckorna som enligt Ida och Sofia varit mycket lyckade.

– Det finns bara positiva saker att säga. Det har varit större tryck än någonsin, det har funnits fler faddrar, det har funnits fler nystudenter. Vi har nog aldrig haft så stora faddergrupper som vi har i år. Alla kårsektioner säger att de har slagit rekord på antal nystudenter som faktiskt vill delta i år, berättar Ida. – Det känns som att alla verkligen har väntat, längtat och taggat inför det här hur länge som helst. Det kan vara det största introt någonsin, fortsätter hon. 

Men det stora trycket har även inneburit vissa utmaningar. Sofia berättar att fler studenter än väntat har velat köpa en intropåse och att det blivit lite strul rörande det.

– Men det har mest varit glada miner, säger hon. 

Både Sofia och Ida lägger stor vikt vid att alla ska känna sig inkluderade och att alla som vill delta i introduktionen ska kunna göra det.

– Vi har en introduktion för de engelsktalande via ESN, vi har en akademisk och praktisk introduktion genom Örebro universitet och så har vi den studiesociala introduktionen som alla kårsektioner håller i där studenter från samtliga program och fristående kurser vid Örebro universitet inkluderas, berättar Ida. – Jag vågar nog påstå att vi har gjort allt i vår makt för att inkludera alla. Vill man delta finns det aktiviteter att delta på, fortsätter hon. 

Sofia gläds över att så många visat så stort intresse och engagemang under introveckorna och beskriver det som mycket positivt för Örebro studentkår i stort.

– Det är så jäkla kul. Det är jättekul att det är så många som är engagerade och det känns som att det är en nystart för hela organisationen, säger hon. 

Hon berättar också om en mycket bra stämning på Örebro studentkårs kansli där de anställda och förtroendevalda får extra energi från studenternas engagemang. När de står ute på campus i studentkårens färger möts de av nyfikna och glada studenter på ett sätt som de inte hade väntat sig.

– Det kommer verkligen fram folk och vill prata med oss, berättar Sofia.

Sofia och Ida berättar att de är mycket nöjda med hur introduktionen hanterats ute i kårsektionerna av generaler och faddrar.

– Jag har bara positiv feedback att ge, säger Ida. 

Hon fortsätter: – Jag vill rikta ett stort tack till alla som engagerat sig under den här introduktionen och gjort den så bra som möjligt nu när den är tillbaka på plats igen. Ett extra stort tack till alla generaler, alla faddrar och alla fadderchefer som engagerat sig och gjort den här introduktionen till det den har varit. 

Nu när höstens introduktion lider mot sitt slut beskriver Ida blandade känslor.

– Det är såklart bitterljuvt. Introduktionen är ju det jag har gått och väntat på hela sommaren. Det är klart att det är tråkigt att introduktionen tar slut eftersom jag märker hur uppskattat det är. Hade jag fått välja hade det hållit på året runt. Men det är klart att det är också är skönt att både jag och generalerna kan få lite andrum innan nästa introduktion


5 visningar

Bình luận


bottom of page