top of page

Intervju: 4/10 studenter fick vänta på boende via Örebro studentkårs akutboende

Akutboendet är Örebro studentkårs tillfälliga lösning för studenter som står utan boende i början av sina studier. Studenten Narek Tumanyan har lett terminens akutboende och delar med sig om hur efterfrågan från studenter har sett ut samt hur tillgängligheten från hyresvärdarna varit.

Nu när vi är inne på terminens andra månad börjar studenterna hitta hem och behovet för akutboendet börjar gå ner. Därmed är det intressant att ta en titt tillbaka och utvärdera hur det gått. Lösnummer träffar Narek Tumanyan som är 22 år och läser masterprogrammet i statskunskap med inriktning policy och ledarskap. Han är projektanställd för att leda denna termins akutboende.

Narek anger att efterfrågan från studenterna har varit riktigt starkt men samtidigt har utbudet har varit svagt.

-Det har varit mycket flera studenter som sökt sigt till oss i jämförelse med hyresvärdar.

Detta har inneburit att en viss procent av studenterna behövt bo på vandrarhem under väntan på att en hyresvärd via akutboendet ska bli ledig. Samtidigt som andra studenter behövt pendlat långa sträckor till Örebro och därmed inte kunnat delta i introduktionen i samma utsträckning.

– Om jag ska ge ett ungefär så fick ca 6/10 studenterna boende direkt via akutboendet.

Samtidigt säger han att studenterna har varit väldigt förstående och inte varit upprörda att akutboendet inte kunnat erbjuda boende på en gång.

-Jag har haft kontinuerlig kontakt med dem studenterna som stått utan boende under en period och därefter meddelat dem när ett boende blivit ledigt.

Samtidigt anger Narek att han många gånger måste förklara vad akutboendet innebär till studenterna.

-Många studenter som söker sig till akutboendet har missförstått principen samt kraven.

Enligt Örebro studentkårs hemsida är akutboendet en sista utväg för en student som fortfarande inte fått boende via Öbos bostadsgaranti. Därmed är akutboendet ingen långvarig lösning då boendet många gånger endast innebär en plats på en soffa eller på en madrass.

-Öbos bostadsgaranti är öppen i början av augusti, men det betyder att de studenter som står som reserver och inte blir antagna förrän nära inpå eller efter terminsstart inte kan utnyttja akutboendet.

Framåt anger Narek att de måste nå ut till hyresvärdarna mer.

-Min egna känsla säger mig att det är många inte vet att de kan vara en värd åt studenter via oss.

Han avslutar,

-Från vårt håll kommer vi se över vad vi kan göra för att få in hyresvärdar i tid, t.ex. om vi kan börja med marknadsföringen gentemot hyresvärdar tidigare.


Comments


bottom of page