top of page

Innovation på Örebro universitet

Tisdagen den 13 mars besökte närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) Örebro universitet. Under eftermiddagens besök deltog Damberg i rundabordssamtal med studenter och tittade in på robotlabbet i Teknikhuset.

Rundabordssamtal med innovativa studenter och företag

I Teknikhuset hölls rundabordssamtal där innovation och samspel mellan studenter och näringslivet stod i fokus. Vid fem bord presenterade studenter och företag nytänkande projekt för ministern. Under samtalen med de inbjudna studenterna fick Damberg höra om bland annat en uppfinning som ska motarbeta matsvinn. Studenter som tagit del av universitetets satsning ”professionsprofilen”, som kopplar samman studenter och arbetsgivare, fick här möjligheten att berätta om och diskutera konceptet med ministern.

IMG_4089

Satsning för yrkesverksamma

Utöver rundabordssamtalen tog Mikael Damberg del av universitetets AI-satsning. Amy Loutfi, professor vid Örebro universitet, gav en presentation om utbildningssatsningen som hon är projektledare för. SMART(ER), som initiativet heter, är ett samarbete mellan Örebro universitet och Swedish Institute for Computer Science, som erbjuder yrkesverksamma inom industrin distansutbildning och kompetensutveckling inom robotik, automation och artificiell intelligens.

Damberg påpekade här att vidareutbildning av de redan yrkesverksamma i väntan på nyutexaminerade specialister inom AI är av stor vikt för Sveriges plats i den snabba utvecklingen inom området.

En tryggare och mer intelligent industri

Ett VR-system som gör det möjligt för användaren att styra en robot på långt håll och minskar på så sätt de begränsningar som avstånd sätter i olika situationer. En sensor som hindrar olyckor orsakade av stora industrifordon med hjälp av reflektioner. Bland andra innovativa lösningar som ska skapa framtidens intelligenta industri fick Mikael Damberg ta del av dessa i universitetets robotlabb.

IMG_4153

Att Örebro universitet satsar på artificiell intelligens och robotik ser Damberg positivt på, och understryker Sveriges möjlighet att ligga i utvecklingens framkant.


1 visning

Comentários


bottom of page