top of page

”Hej gojibollar!”

Vitt socker har blivit en allt större skurk när hälsoboomen breder ut sig. Överallt basuneras de farliga effekterna av de söta kristallerna ut – hål i tänderna, rusande blodsocker, övervikt, för tidig död. Men är då okej att äta? Morötter, gurka och selleri? I Sött utan vitt socker visar Emelie Holm hur sötman i godsaker inte nödvändigtvis behöver komma från just vitt socker.

Choklad- och jordnötssmörsglass, limekaka med kokoskräm, citronkaka och chokladcheesecake. Det är bara några av de recept som dessertkreatören Emelie Holm bjuder på. Visserligen låter de som tagna ur vilken klassisk bakbok som helst, men det finns en skillnad: de innehåller inget vitt socker. Det betyder inte att sötman inte finns där – som Holm själv konstaterar försvinner ju i så fall själva poängen med sötsakerna – utan istället används andra söta alternativ. Det kan vara honung, kokosmjölk, agavesirap, kokossocker, björksocker eller lönnsirap. Ibland kommer sötman även i form av torkade frukter, som aprikoser eller dadlar.

Under rubriker som Mjuka kakor, Pajer och tårtor, Småkakor och energibars, Glass och Baka utan ugn bjuder Holm på många spännande recept. För listan över ingredienser sticker inte ut bara på grund av avsaknaden av vanligt socker. Många av recepten är dessutom fria från gluten, laktos och ägg, medan andra går under beteckningen raw, och alltså inte upphettade. Det gör att det blir mycket nötter, fröer och alternativa fröer. Det är riktigt kul! Och när de inspirerande bilderna dessutom visar exakt hur läckert resultatet, förhoppningsvis, blir så är det än mer lockande att testa.

Sedan är ju förstås frågan om det faktiskt är samma sak. Det där vita sockret har ju ändå sin charm. Men med tanke på exakt hur mycket socker som florerar i alla möjliga och omöjliga produkter i dagens samhälle kan det behövas nya tankar och infallsvinklar. Helt enkelt alternativ som gör det enklare att åtminstone göra ett val. Där fyller Sött utan vitt socker i allra högsta grad sin funktion. Hon visar att det inte behöver vara vare sig svårt, krångligt eller konstigt att byta ut det vita sockret mot en mer hälsosam sötma. Det kan istället vara riktigt spännande att testa något nytt. Så hej då klassiska chokladbollar och hej gojibollar! Fast just ja, ett recept på chokladbollar finns ju också.

Titel: Sött utan vitt socker Författare: Emelie Holm Genre: Kokbok Utgiven: 2014 Förlag: Norstedts

/ Emelie Bröms Skribent

1 visning

Comments


bottom of page