top of page

Hej alumn Susanna Hardeberg!

Susanna Hardeberg studerade rättsvetenskapliga programmet med internationell inriktning samt masterprogram på Örebro universitet mellan 2011 och 2016. Idag arbetar Susanna som skattejurist på EY i Stockholm.

Varför valde du att studera till rättsvetare?

– När jag valde vilken utbildning som jag skulle plugga valde jag mellan ekonomi och juridik. Det föll till slut på juridiken och en utbildning som är internationell. Jag ville ha en konkurrenskraftig utbildning men samtidigt en utbildning som hade internationella inslag och en utbildning där det fanns en viss valfrihet vid val av kurser. Jag tyckte att det var viktigt att jag fick läsa så många kurser som möjligt som verkligen föll inom mitt intresseområde.

Beskriv din studietid i Örebro

– Jag tänker ofta på min studietid i Örebro då den var awesome. Jag är så himla glad över att jag valde att plugga i just Örebro, studentlivet där är allt man kan önska sig och lite till. Under min studietid var jag aktiv i kårsektionen Sobra där jag bland annat var general och vice ordförande. Att jag engagerade mig under min studietid är något som jag aldrig kommer att ångra. Jag vet att det kan låta som en riktig klyscha men det är också sant. När jag tänker på Sobra och Örebro blir jag alltid så himla glad och minns alla roliga piratfester, brännbollsturneringar och sittningar. Om man är ute efter en studentstad som både erbjuder bra utbildningar och ett awesome studentliv så är Örebro helt rätt stad att plugga i. Dessutom får du hela garderoben full med maskeradkläder.

Hur tog du dig från examen till dit du är idag karriärmässigt?

– Jag började tidigt att engagera mig i olika studentföreningar och kårsektionen Sobra vilket har bidragit till att jag har fått ett fint CV. Jag deltog också på många studentkvällar, föreläsningar och kontaktsamtal som företag höll i vilket ledde till en bra fot in i arbetslivet. Under mitt sista år var jag även amanuens på Juridicum vilket även det har varit en bra erfarenhet inför framtiden. Tanken var att jag skulle ta min examen i juni 2016 men jag tog istället ut den i mars, vilket också var fördelaktigt eftersom att jag kunde påbörja min anställning på EY tre månader tidigare. Min anställningsprocess gick på två veckor sedan var jag anställd och kunde äntligen pusta ut.

Vad är dina arbetsuppgifter som skattejurist?

– Jag jobbar med individbeskattning, våra kunder är företag över hela världen där vi assisterar med skatte- och socialförsäkringsfrågor för deras anställda. Jag gör därför mycket rättsutredningar avseende löne- och förmånsbeskattning. Vi underlättar för företag att expandera över hela världen och förflytta anställda mellan olika länder.

På vilket sätt har du idag användning av det du lärde dig på din utbildning?

– Under utbildningen har vi skrivit många PM och uppsatser vilket jag har väldigt stor nytta av idag när jag jobbar mot våra kunder. Jag skulle dock säga att jag har allra störst användning av det analytiska tankesättet som följer av att plugga. Genom utbildningen har jag blivit van vid att bearbeta stora mängder information och text snabbt och sortera ut det som är relevant, vilket är otroligt användbart för mig idag. Självfallet har jag också med mig mycket juridiska kunskaper vilka har byggts på ytterligare nu när jag börjat jobba.

Finns det något i din utbildning som du inte har användning för?

– Vissa rättsområden har jag ingen direkt användning av idag vilket inte är så konstigt med tanke på utbildningens bredd. Jag skulle dock säga att varje kurs har bidragit på något sätt även om det inte alla gånger har gett mig materiella kunskaper som jag har användning av idag.

Har du något tips till nuvarande studenter?

– Ha det roligt hela studenttiden, det tar slut fruktansvärt snabbt. Var med på introduktionen, nätverka, engagera dig och ha kul. Det kommer man långt på.

Foto: Privat

 

Är du alumn och är intresserad av att vara med i vår artikelserie Hej alumn? Skicka dina svar på frågorna ovan samt en högupplöst bild till chefredaktor@losnummer.se!


Comments


bottom of page