top of page

Hej alumn Hjalmar Darle!

Hjalmar Darle studerade på personalvetarprogrammet på Örebro universitet mellan 2012 och 2015 och arbetar numera som kandidatansvarig på Proffice.

VARFÖR VALDE DU ATT LÄSA PERSONALVETARPROGRAMMET?

– Alltid vetat att jag ville jobba med människor, men inte riktigt med vad. Psykologi var för svårt att komma in på, har jobbat en del som lärare men kände inte att det var något jag ville jobba med framöver. När jag jobbade på SACO-mässan satt jag och bläddrade i en studentkatalog och fastnade för personalvetarprogrammet, främst för att man får jobba med utveckling av människor.

BESKRIV DIN STUDIETID I ÖREBRO

– Väldigt bra tid. Levde ett härligt studentliv men inte för studentaktigt skulle jag säga. Fått vänner för livet genom min utbildning. Försökte vara disciplinerad med tiderna jag pluggade på, undvek helger och försökte se det som ett jobb, gick väl inte alltid så bra men ändå tillräckligt!

HUR TOG DU DIG FRÅN EXAMEN TILL DIT DU ÄR IDAG KARRIÄRSMÄSSIGT?

– I vårt program så ingick det en halv termin praktik. Det var det sista momentet och då hamnade jag på Proffice. Efter praktiken så tog det ett par månader och sen ringde de och frågade om jag ville börja i oktober då det var en person som sagt upp sig. Tackade självklart ja och sen har jag varit där sen dess.


PÅ VILKET SÄTT HAR DU ANVÄNDNING AV DIN UTBILDNING I DITT ARBETE IDAG?

– Skulle säga att jag har en del användning av arbetsrätten, vet i alla fall hur jag ska hitta det jag behöver. Sedan handlade mycket om organisationskultur vilket jag tror att man lite omedvetet bär med sig, strukturer, mönster och så vidare. Sen kanske det främsta som egentligen inte är en direkt följd av själva utbildningen är väl det att man fått lära sig att ta eget ansvar, lägga upp sin tid på bästa sätt. Eftersom att arbetet precis som studierna är rätt flexibelt har man stor nytta av det även i arbetslivet.

VAD FRÅN DIN UTBILDNING KÄNNER DU ATT DU INTE HAR ANVÄNDNING FÖR IDAG?

– Skulle säga alla böcker där gubbar med skägg tycker och tänker. Gamla samhällsvetenskapliga teorier som det känns att man tentar av bara för sakens skull.

HAR DU NÅGOT TIPS TILL NUVARANDE STUDENTER?

– Beror på vad man pluggar till. I vår utbildning behövde man verkligen inte läsa allt. Försök anteckna samtidigt, bli kompis med dina kursare så du kan diskutera sånt som är klurigt. Kan vara rätt trevligt att plugga i skolan då man kan luncha och fika ihop och så vidare.

Foto: Privat

Комментарии


bottom of page