top of page

HEJ ALUMN Ellinor Sätterqvist!

I Lösnummers artikelserie ”Hej Alumn!” träffar vi tidigare studenter för att se vad de sysslar med idag. Den här gången träffar vi Ellinor Sätterqvist, 24 år gammal från Tullinge, Stockholm, som idag jobbar som marknadschef på Daniel Wellington.

Varför valde du att studera det du gjorde? Jag började plugga internationell marknadsföring på Mälardalens högskola eftersom jag tidigare jobbat som säljare och tyckte det var kul men ville inte läsa ekonomi eftersom det lät så tråkigt, därför kände jag att ett program med bara marknadsföring lockade. Efter ett år där insåg jag dock att ekonomi var rätt intressant ändå och ville skaffa mig en ekonomikandidat också. Jag ville egentligen plugga i Örebro från början så det blev rätt självklart när jag jag skulle byta program att åka dit.

Beskriv din studietid i Örebro! Min tid i Örebro var bra på många sätt men framförallt väldigt kul! Jag blev “nollad” två gånger och var rätt inblandad i många sociala saker. En av de bästa sakerna med Örebro är att man får vara med på introduktionen och allt socialt även om man bara läser enstaka kurser. Under mitt första år läste jag på 200% i enstaka kurser så jag träffade många nya människor hela tiden vilket är det jag kommer ihåg mest från min studietid, människorna.

Efter ett år i Örebro så drog jag iväg på utomlandsstudier. Första terminen bodde jag i Brighton, en jättefin stad precis söder om London. Andra terminen åkte jag till USA. Jag fick berättat för mig att det var omöjligt att få plugga i USA och om du lyckades knipa en av de få platser som fanns så hamnar du ändå ute i Wyoming. Så jag sökte via externa program och lyckades tillslut att få en plats med fullt stipendium på North Park University i Chicago. Det är inte förens nu när jag har jobbat ett tag som jag inser hur värdefullt det är att ha bott på andra platser och verkligen vara säker på det engelska språket, det använder jag dagligen i mitt jobb nu.

Jag har anpassat min utbildning helt efter mina intressen. Jag har över 200 hp marknadsföring eftersom det är det absolut roligaste jag vet. Det kändes viktigt för mig att min utbildning skulle vara relevant och att jag inte bara valde ett program och sedan gled med i 3-4 år. De flesta kurser har jag valt själv och även om det inte fanns speciella resurser på universitetet för influenser marknadsföring och sociala medier valde jag själv att fokusera på det. Min lärare i marknadsföring var väldigt stöttande vilket gjorde det mycket enklare.

Hur tog du dig från examen till dit du är idag? Eftersom jag hade specialiserat mig inom influencermarknadsföring tidigt så hade jag siktet inställt på Daniel Wellington – de som är bäst i Sverige och världen på influencermarknadsföring. Jag sökte på en annons som krävde språkkompetens jag inte hade men fick jobbet iallafall. Jag började där en vecka efter min examen.

Hur ser du på din framtid? Daniel Wellington är ett fantastiskt företag att jobba på, jag började för ett år sedan och är nu marknadschef över UK marknaden. Jag ser en enormt ljus framtid för mig själv här inom de närmsta åren. Som sagt är jag glad att jag studerade utomlands då jag vill ha en internationell karriär, jag hade gärna velat bo lite här och var i världen för att testa hur det är. Sedan har jag tusen andra saker jag vill göra också såklart.

På vilket sätt har du idag användning av det du lärde dig på din utbildning? Jag jobbar dagligen med marknadsföring, event och influencers så självklart har jag nytta av alla poäng marknadsföring jag läst. Men jag måste ändå säga att det som är allra mest användbart är att jag har träffat så mycket olika människor under min utbildning eftersom jag haft (minst) en ny klass varje termin. Enligt mig så handlar allt mycket om att kunna hantera, samarbeta med och förstå andra människor på ett professionellt sätt, oavsett vad man väljer att jobba med och speciellt om man vill jobba som chef och leda andra.

Jag läste även en termin engelska vilket jag är mycket glad för även om jag tyckte att jag var bra på engelska innan. Men den absolut mest användbara kursen var i Chicago, jag läste Public Speaking eftersom det var obligatoriskt på hela universitetet oavsett vilken inriktning du hade. I Sverige är vi väldigt förlåtande och förstående med att folk inte vill stå framför folk och prata, den förståelsen finns inte i USA. Stödord och läsa innantill är ingenting man sysslar med utan man kastas ut framför klassen med bara sig själv och förväntas leverera en presentation. En av de absolut mest jobbiga och läskiga upplevelserna jag varit med om men en enorm fördel för mig nu eftersom jag kan presentera framför folk utan att bli sådär panik-nervös som jag kunde bli när jag var yngre.

Finns det något i din utbildning som du inte har användning för? Det finns saker som jag inte har haft användning för i mitt arbete men som jag är väldigt glad att förstå som en vuxen människa. Statistik och nationalekonomi är två ämnen jag inte jobbar med men är väldigt glad att jag läste så jag förstår mer hur världen fungerar. En gång började jag läsa en halvdan kurs men när jag insåg att jag inte skulle ha någon användning för den så hoppade jag av och hoppade på något som lät roligare istället.

Har du något tips till nuvarande studenter? Ta ansvar för din utbildning och se till att du kan det som efterfrågas på arbetsmarknaden inom det du vill jobba med. Läs inte kurser bara för att de står med i kursplanen, kolla vilka alternativ som finns och vad som krävs för det jobbet du drömmer om. En utbildning ser bra ut på papper men du får bara ut någonting på riktigt om du lägger in jobbet själv. Lär känna så många som möjligt, universitetet är ett riktigt bra ställe att nätverka. Gå med i din kårsektion, jobba på kåren eller börja spela i ett korpenlag och gör inte grupparbeten med samma personer hela tiden.Ta minst en termin utomlands. Det är fruktansvärt roligt och du får helt andra perspektiv och syn på världen.

Ha kul! Det blir mycket roligare då.

Comments


bottom of page