top of page

Campusmässan – hur ser dagen ut för en engagerad?

En gång om året byter Långhuset på Örebro universitet skepnad och korridorerna dekoreras med ballonger och blåa mattor. Små cocktailbord är utspridda på strategiska platser och långhuset invaderas av roll-ups och montrar. Det är arbetslivsmässan Campusmässan som äger rum.

På mässdagen samlas alla engagerade studenter utanför restaurang Kraka klockan 06.00. Doften av nybryggt kaffe som serveras kan inte beskrivas i ord. Vid denna tidpunkt på dygnet är kaffe en nödvändighet för att överhuvudtaget överleva resten av dagen. Efter kaffet har gjort oss till människor ansluter alla engagerade studenter till sina arbetsområden.

Dagen började med att dekorera Långhuset med guldiga och svarta ballonger som några studenter hade spenderat helgen innan med att blåsa upp. Alla hundra engagerade studenter hjälper till med de sista finjusteringarna inför mässan. Efter stora mängder tejp och ett brustet tålamod förvandlades långhuset till en proffsig mässhall där över hundra utställare snart ska samlas.

Klockan är nu runt 08.00 och utställarna börjar anlända. Vissa med stora lastbilsmotorer och andra med frisörstolar där studenterna kan få håret klippt under mässan. Alla företag och organisationer arbetar nu febrilt med att bygga montrar, göra goodie bags och placera ut flyers. På mässområdet finns det säkert hundra olika arbetsuppgifter att syssla med just nu. Allt från att visa var företagen ska stå till att förbereda mackor som ska delas ut till hungriga studenter under mässan. Oavsett arbetsområde blir alla engagerade som en stor familj och hjälper varandra för att få en så kul och bra mässa som möjligt. Klockan är nu cirka 09.30 är alla montrar så gott som klara och alla mässarbetare och utställare beger sig över till Örebro Kårhus för att inviga mässan. Mässan invigs med musik och ett tal från universitetets rektor Jens Schollin.

Mässan är nu igång och långhuset fylls sakta med nyfikna studenter som har sitt CV i högsta hugg. Som engagerad i mässan har du nu egentligen inte så mycket att göra. De flesta företagen är vana vid att stå på mässor och vill lägga sin tid på att prata med studenter. Under själva mässan handlar det mest om att finnas till hands om företagen behöver något. Det är gott om människor som engagerar sig i Campmusmässan, så du har tid att gå runt på mässan och prata med företagen. Eller varför inte gå på någon av inspirationsföreläsningarna som några företag håller under dagen.

När mässan stänger på eftermiddagen packar företagen ihop sina montrar och beger sig till kårhuset för att mingla med oss studenter som är engagerade i mässan. Tanken är nu att de som engagerat sig ska få prata med utställarna, men några av utställarna åkte hem istället för att vara med på minglet.

Klockan är nu cirka 18.00 och alla engagerade studenter beger sig tillbaka till långhuset för att städa. Det som bara för några timmar sedan var en fin mässlokal hade nu förvandlats till bombnedslag av flyers och skräp. Med trötta fötter och ömma ryggar börjar alla hundra engagerade studenter städa. Det som tidigare hade varit ett bombnedslag förvandlas väldigt snabbt till det Örebro universitet som det såg ut innan mässan. Dagen många hade väntat på var nu över.

/ Anders Palmqvist Skribent

1 visning

Comments


bottom of page