top of page

Bostadsbidrag, vad är det?

Är du student och mellan 18 och 28 år gammal? Då kan du ha rätt till ett bostadsbidrag från Försäkringskassan.

Bostadsbidraget är tänkt att hjälpa unga och studerande med sina boendekostnader – en utgift som annars kan sluka en stor del av inkomsten enligt Karin Everbrand på Försäkringskassan. Hur stort stödet blir bestäms utifrån hur stort du bor, hur mycket du betalar i hyra och om du bor där själv eller tillsammans med en partner. Du behöver också vara folkbokförd på den adress du söker bidraget för.

Inkomst är en annan viktig faktor för beslutet. CSN-lån räknas inte som inkomst – det gör bara bidragsdelen. När du fyller i en ansökan om bostadsbidrag får du uppskatta hur mycket du kommer att tjäna under året. På webbtjänsten Kassakollen kan du direkt få en uppskattning av hur stort bidrag du har rätt till. – Man ska inte vara rädd för att ansöka om bostadsbidrag, säger Karin.

Så länge du låter Försäkringskassan veta så fort något förändras i din situation borde du vara säker från ett stort återkrav. Dessutom finns appen Bostadsbidrag där du direkt kan kolla hur du ligger till med inkomst och bidrag.

Det enklaste sättet att söka bostadsbidrag är genom Försäkringskassans ”Mina sidor”. Där loggar du in med hjälp av mobilt BankID, eller någon annan typ av e-legitimation. Det finns även möjlighet att fylla i blanketten för hand och skicka med posten.

Comentarios


bottom of page